Slik forebygger du kreft

Noen små endringer i de daglige vanene dine kan redusere kreftrisikoen drastisk.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: 6PA/MAXPPP
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: 6PA/MAXPPP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kreft er den viktigste årsaken til tapte leveår i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå. Sammen med hjerte- og karlidelser står sykdommen for over 60 prosent av alle dødsfall i Norge.

Mens dødeligheten av hjerte- og karlidelser fortsetter å falle, er det liten nedgang i dødeligheten av kreft. I hele verden får årlig ti millioner personer diagnosen kreft. Dersom vi ikke tar oss sammen og gjør noe, vil hele 15 millioner få en slik diagnose i 2020, spår Verdens Helseorganisasjon, WHO.

Det er imidlertid en rekke små ting du kan gjøre for å redusere din egen risiko for å få kreft. Vi har plukket ut noen av de enkle tipsene fra Reader's Digest og i tillegg lagt til noen egne:

1. Spis brokkolien din

Nå kan foreldre ha enda bedre samvittighet for å be barna spise opp brokkolien. Det er nemlig en kreftbekjempende grønnsak som vi burde spise regelmessig. Bare noen få ekstra porsjoner brokkoli i uka kan for eksempel beskytte menn mot prostatakreft, ifølge britiske forskere, melder Reuters.

Dropp imidlertid mikroovnen og damp den heller eller putt den i salaten. En spansk studie har nemlig funnet ut at det ødelegger 97 prosent av grønnsakenes kreftbeskyttende flavonoider.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer