Slik forebygger du smitte

Forkjølelse, omgangssyke og influensa - høsten er smittens høytid.

Høsten bringer med seg hyppige forkjølelser og influensa. Mild skepsis mot folk som snufser, og god håndhygiene kan hjelpe deg gjennom høsten og vinteren uten altfor mange plager.
Høsten bringer med seg hyppige forkjølelser og influensa. Mild skepsis mot folk som snufser, og god håndhygiene kan hjelpe deg gjennom høsten og vinteren uten altfor mange plager. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I gjennomsnitt har småbarn seks til åtte forkjølelser i løpet av ett år, voksne i gjennomsnitt fire. Med tantebarn eller egne barn i umiddelbar nærhet er du utsatt for flere... Men det finnes gode råd for smitteforebygging.

Vær utendørs

Håndhygiene er det viktigste. Det har effekt på alle infeksjonssykdommer, sier lege Henrik Almkvist til Aftonbladet.

- Send med nok klær til barnet i barnehagen, så det kan være ute store deler av dagen - for å være ute er bra, sier legen.
Barn som er mye ute holder seg lettere friske. Og hvorfor skulle ikke det gjelde oss voksne også?

Hold avstand

Før trodde man, som navnet tilsier, at man ble forkjølet etter å ha vært kald. Nå vet man at den egentlige årsaken er at man blir smittet med forkjølelsesvirus. Grunnen til at flere blir syke om vinteren, er at folk er tettere innpå hverandre og derfor lettere blir smittet.

Les også: Du er en bakteriebombe

Forkjølelse og influensa:

Infeksjon i de øvre luftveier er den vanligste årsaken til høstens sykdommer. Det smitter i alle vesentlighet via hendene, ved direkte kontakt og gjennom luften - overalt, hele tiden er vi utsatt for smitte.

Slik minsker du smittespredningen:

Den eneste måten å skulle unngå forkjølelse på, er å unngå menneskekontakt, og da snakker vi altså om eremittliv i en fangshytte på Svalbard og liknende, sier Dr. Brynjulf Barexstein, allmennlege på Lommelegen.no.

Ikke ta deg i ansiktet

Forkjølelse er vanskelig å unngå, siden den er smittsom et par dager før den bryter ut.
du kan unngå mange forkjølelser med å være meget påpasselig med håndhygienen. Vask alltid hendene etter at du har vært ute på offentlige steder, tatt på dørhåndtak, og ta deg aldri i ansiktet eller i øynene, nesen eller munnen uten at du har vasket deg på hendene først.

- For er man ute i det offentlige rom, har man med stor sannsylighet forkjølelsesvirus på hendene, og disse "implanterer" man i nese, øyne og munn hvis man tar seg der, sier Barexstein.

Les også: Styr unna omgangssyken

Enkle tiltak

Du kan også ha med deg en liten flaske med hånddesinfeksjon, og bruke denne flittig. Husk at på dørhåndtak kan viruset overleve i timesvis. Undersøkelser har vist at slike enkle tiltak ofte reduserer antall forkjølelser i løpet av en sesong ganske betraktelig.

Omgangssyken:

Viruset smitter på flere måter, men person til person er den vanligste.
Hyppig er også smitte fra mat og vann. Flere ulike typer matslag kan bringe smitte, for eksempel dressinger, salater, bakervarer, hurtigmat, frukt, skalldyr og iskrem.

Smittsomt lenge

De syke er mest smittsomme mens de har oppkast og diaré, men de er også smittsomme i en kort periode før symptomstart og et par dager etter tilfrisking, sier lege Eyolf Klæboe Faleide på Lommelegen.no

Slik minsker du smittespredningen:


Vær nøye med å vaske hendene etter at du har vært på toalettet. Bruk sprit hvis du syns det er nødvendig.

Omgangssyke er som oftest forårsaket av norovirus. Dette er et virus som forårsaker magetarminfeksjon. Viruset er svært smittsomt fordi det er uhyre motstandsdyktig mot rengjøring ved hjelp av klor, alkohol, oppvarming til 60 grader og andre former for rengjøring.

Dette viruset er den vanligste årsak til ikke-bakteriell omgangssyke i verden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer