Ny jobb?

Slik forhandler du opp lønna

Og det er mer enn lønn du bør forhandle om...

VIKTIG: Pensjonen din er delt inn i tre deler. I videoen forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand hver enkelt del - og i saken kan du lese mer om hvorfor pensjon bør være en del av lønnsforhandlingene. Video: Storebrand Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva får du i lønn og pensjon fra arbeidsgiver sammenlignet med andre i samme yrke? Har du forsikring via jobben eller andre goder?

Vet du ikke svarene på spørsmålene over, bør du finne ut av det.

Da vet du om du bør forhandle med arbeidsgiver om høyere lønn eller bedre vilkår - enten du har vært ansatt over lenger tid eller har startet i en helt ny jobb.

Så, bruk første og beste regnværssøndag til å finne ut hvilke kort du har på hånd - og om du bør «slå et slag» med sjefen neste arbeidsuke.

Dumt å ikke spørre

Advokat Fredrik Skyberg i NITO forteller at han får mange henvendelser av medlemmer som ønsker hjelp til å sjekke arbeidsavtalen sin.

- Starter du i ny jobb, skader det sjelden å foreslå høyere lønn enn det første tilbudet fra arbeidsgiver. I mange tilfeller vil arbeidsgiver forvente at du kommer til å be om mer enn det som ligger i det første tilbudet. Dermed kan de legge seg litt under, for å ha forhandlingsmargin. Da kan det være dumt å ikke ha prøvd seg, sier Skyberg.

- Hvis du imidlertid tar for deg alt i kontrakten, og ser om det er andre punkter enn ren månedslønn som kan diskuteres, vil du kunne få flere vinkler å angripe forhandlingen på, legger han til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer