Facebook-svindel

Slik forsøker svindlere å lure til seg Facebook-en din

Ikke trykk på lenken, slett meldingen og be avsenderen om å bytte passord.

S-V-I-N-D-E-L: Flere Facebook-brukere har fått denne meldingen i innboksen. Be avsenderen om å bytte passord fortere enn svint. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
S-V-I-N-D-E-L: Flere Facebook-brukere har fått denne meldingen i innboksen. Be avsenderen om å bytte passord fortere enn svint. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«OMG, er du den i denne videoen Facebook?»

Du er ikke alene hvis du har mottatt denne kryptiske meldingen fra en av vennene dine på Facebook den siste uka. Igjen verserer det som kan virke som virus, på Facebook, men det er faktisk ikke det. Datahjelperne forklarer at det er snakk om spam, altså søppelpost, hvor bakmennene forsøker å lure til seg brukernavn og passord. I 2018 skrev vi om en liknende svindel.

«Dette er ikke et virus, som mange påstår, men dette er et phishing-forsøk på å lure til seg brukernavn og passord fra brukere mot at de skal få se en video av seg selv», forklarer Jørund Heimholt i Datahjelperne overfor Dinside.

«Disse genereres i store mengder så jeg antar bakmenn kjører noen verktøy eller apper for å spre disse raskt i stor skala», legger han til.

Falsk Facebook-side

Trykker du på lenken i meldingen for å se på videoen, kommer du til et innlegg i en (nyopprettet) Facebook-gruppe. Innlegget inneholder lenke til det som angivelig skal være en video av deg.

Heimholt forklarer at videolenken leder til en påloggingsside for Facebook der du blir bedt om å taste inn brukernavn og passord. Siden er selvsagt falsk, men fremstår som ekte for å lure brukeren til å oppgi påloggingsinformasjonen sin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer