Slik fungerer robotlageret til Komplett

I fjor plukket 55 roboter 5,1 millioner varer. Se hvordan i videoen over!

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Den store julehandelen har dessverre ikke startet ennå. Vi sitter og tripper.

Det sier kommersiell direktør Anton Hagberg i Komplett Group når DinSide møter han i Sandefjord.

– Vi har klokkertro på årets julehandel. Den var overraskende dårlig i fjor, mye på grunn av en nettbrett-boom med dårlig tilgang på varer. Men nå har vi varene, og masse TV-reklame.

Komplett-gruppen består av en rekke butikker i både Norge og utlandet, hvor Komplett.no er Hagbergs største butikk. Den omsatte for rundt 1,5 milliarder kroner i fjor, og i år regner de med en vekst på mellom syv og ti prosent.

Da holder det ikke bare med menneskelige arbeidere.

Les også: Nettbutikk-gründer foreslår å fjerne hele 200-kronersgrensen

AUTOMATISK: Varehusleder Kim Bryde i Komplett viser frem de 55 robotene som graver frem og plukker ut riktige varer helt automatisk.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
AUTOMATISK: Varehusleder Kim Bryde i Komplett viser frem de 55 robotene som graver frem og plukker ut riktige varer helt automatisk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Robotlageret

Hjertet av Komplett-butikkene som Komplett.no og MPX.no, samt de utenlandske nettbutikkene, er det automatiserte robotlageret i Sandefjord. Her stappes 34.000 kasser i et seks meter høyt og 700 kvadratmeter stort rutenett, hvor 55 små roboter står for plukkingen.

Hvordan dette utrolige lageret fungerer, og unike GoPro-bilder fra robotenes eget perspektiv, ser du i videoen over!

På det mest hektiske kan robotene plukke opptil 17.000 varer daglig, fra klokka seks om morgenen til midnatt. I fjor plukket de totalt rundt 5,1 millioner. Når varene er plukket av robotene, leveres de til en gjeng mennesker som tar riktig antall varer ut av boksen, legger dem i pappesker og sender dem videre i det automatiserte systemet.

– I snitt tar det tre timer fra du har bestilt varen på nettet, til den er tilgjengelig i "pick-up-point-et" i Sandefjord, forteller varehusleder Kim Bryde i Komplett til DinSide.

Mer om det norsk-utviklede lagersystemet finner du her!

MANUELL MELLOMSTASJON: Når robotene har plukket varene sendes til arbeidere som legger dem i pappesker. Her er blant annet iPhone 5 på vei.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MANUELL MELLOMSTASJON: Når robotene har plukket varene sendes til arbeidere som legger dem i pappesker. Her er blant annet iPhone 5 på vei. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Nettbrett og spill

Komplett forventer at nettbrett blir den julegaven som plukkes aller mest. Først og fremst iPad Air og Samsung Galaxy Tab 3.

FREMTIDENS JULEGAVE: Her står Komplett-direktør Anton Hagberg med VR-brillene Oculus Rift. Produktet er ikke lansert ennå, men kan kanskje bli en populær julegave neste år?  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FREMTIDENS JULEGAVE: Her står Komplett-direktør Anton Hagberg med VR-brillene Oculus Rift. Produktet er ikke lansert ennå, men kan kanskje bli en populær julegave neste år? Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


– Jeg tror nettbrett vil selge mer enn bærbare PC-er i løpet av kvartalet, sier Hagberg.

Les også: Slik gikk julehandelen av nettbrett i fjor

Videre er spill en viktig inntektskilde for Komplett, også som julegaver. Men det som kunne blitt en bestselger for butikken i år, kommer til å bli en sjeldenhet for de heldige: Playstation 4.

– Det er innmari synd at vi ikke får nok av dem. Vi kunne solgt flere hundre tusen, men Sony gir bare ut rundt 25.000 stykker til hele Norden, sukker Hagberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer