Slik fungerer valutaregisteret

Se hva som blir registrert i valutaregisteret, og hva informasjonen brukes til.

REGISTRERES: Bruker du bankkort i utlandet, registreres dette i Valutaregisteret. Foto: PER ERVLAND
REGISTRERES: Bruker du bankkort i utlandet, registreres dette i Valutaregisteret. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2005 startet bruken av valutaregisteret i Norge, som registrerer alle såkalte grensekryssende transaksjoner. I praksis betyr det at blant annet all din kortbruk i utlandet blir registrert her.

Her kan du lese mer om hva formålet med valutaregisteret er, hvem som kan benytte seg av det og hvordan man kan bli kontrollert ved hjelp av registeret.

Reise til utlandet? Sjekk dagens valuta med Dinsides valutakalkulator

Dette registreres i valutaregisteret

Ifølge Mona Grenaker, rådgiver i Toll- og Avgiftsdirektoratet, inneholder registeret opplysninger om valutaveksling og overføring av betalingsmidler inn og ut av Norge.

Følgende transaksjoner blir rapportert til valutaregisteret, og er søkbare på navn og fødselsnummer:

  • Alle grensekryssende banktransaksjoner, og opplysninger om betaler og mottaker av pengene blir rapportert.
  • Grensekryssende transaksjoner foretatt med internasjonale kreditt- eller betalingskort, som kortselskapene rapporterer inn. Her er det en beløpsgrense på 25.000 kroner, det vil si at alle transaksjoner over dette rapporteres som enkelttransaksjoner.
  • Nordmenns kortbruk i utlandet som er under beløpsgrensen på 25.000 kroner blir rapportert inn som samlesummer per måned.
  • Valutaveksling blir rapportert når beløpet overstiger 5.000 norske kroner. Det samme gjelder også for uttak av valuta i minibank.
  • Hvis du har med deg kontanter tilsvarende mer enn 25.000 kroner til eller fra Norge, må du melde ifra om dette til Tollvesenet. Opplysningene blir registrert i valutaregisteret.
  • Opplysninger om andre pengeoverføringer som for eksempel gjennom MoneyGram og Western Union blir også rapportert til registeret.
  • Les artikkelen gratis

    Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

    Gå til innlogging med

    Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

    Vi bryr oss om ditt personvern

    Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer