Blakk etter ferien?

Slik fyller du opp kontoen etter sommerferien

Selg eller lei det du ikke trenger, tipser forbrukerøkonom.

LEI UT OG SELG: Det er tipset fra forbrukerøkonomen hvis kontoen er litt tommere enn man ønsker etter ferien. Foto: NTB Scanpix
LEI UT OG SELG: Det er tipset fra forbrukerøkonomen hvis kontoen er litt tommere enn man ønsker etter ferien. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ble sommerferien litt dyrere enn planlagt?

Ligger regningene nå i kø uten at du aner hvordan du skal få betalt alle innen forfall?

Noen banker tilbyr seg å betale regningen for deg, men for mange går ikke dette problemet vekk før du selv gjør noe med det.

Vi gir deg noen tips til hvordan du kan ta tak i situasjonen.

Hva kan du leve uten?

Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB, og programleder for programmet Luksusfellen på Tv3. Hun har ofte deltakere som sliter med å betale regningene.

– En løsning er selvsagt å be om utsettelse, men det blir ofte bare å utsette problemet. For å få regnestykket til å gå opp har du to valg, enten å kutte utgifter eller øke inntekter, sier hun.

Når det kommer til utgifter, sier Sandmæl at du bør sette inn strakstiltak, og tenke over hva du må ha, og hva du kan leve uten.

– Alt du kan leve uten må vente. Forbausende nok er det mange varer du kan legge tilbake i hylla når du stiller deg det spørsmålet.

Få inn penger!

Forbrukerøkonomen forteller at å få inn penger kan være enklere enn man tror. Ting man selv mener er søppel, kan vise seg å være en gullgruve.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.
Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Vis mer

– Som programleder i Luksusfellen har jeg ofte blitt møtt med argumenter som «jeg eier ingenting av verdi som jeg kan selge». Så feil kan man ta.

Sandmæl råder oss til å gå igjennom skuffer, skap, boder og loft, og selge unna.

– Det er en grunn til at ting har blitt lagt i boden eller på loftet. Ofte beholder vi ting i tilfelle vi får bruk for det ved en seinere anledning.

Men, har du ikke brukt det på et år eller mer er sjansen liten for at du kommer til å bruke det igjen, sier hun.

– Ofte kan det være minner knyttet til ting som gjør oss motvillige til å selge eller kaste, men tenk at det er bedre at ting blir brukt enn at det støver vekk.

Når du har lett fram skjulte skatter du kan få en slant for, så lurer du kanskje på hvor du kan få solgt dem. Her kan man velge både nettbaserte løsninger, eller kjøpe seg en plass bruktmarkeder.

– Har du mye å selge, kan du også ha ditt eget hagesalg, tipser Sandmæl.

Lei ut!

Men du må ikke selge unna alle tingene dine. En annen løsning som kan gi noen ekstra mynter i lommeboka er å leie ut ting du ikke bruker så ofte.

– Eiendeler som du selv bruker kan leies ut for 10 000 kroner skattefritt hvert år. Har du en båt, tilhenger, kano, sykkel, gressklipper, kajakk, verktøy eller liknende? Lei ut!

Også boligen din kan leies ut, sier Sandmæl.

– Er du fleksibel kan du legge ut boligen din i helgene på Airbnb. Får du napp og på kort tid kan bo hos en kjæreste, venn eller familie er det en super inntektskilde.

Man kan også leie ut boligen når man selv er på feire andre steder. Du kan leie ut boligen din for 20.000 kroner skattefritt i året.

Har du stor nok bolig som har plass til flere, kan du leie ut et rom. Da vil inntekten være helt skattefri.

Eier du hytte kan du leie ut den for 10.000 kroner skattefritt.

Tjen skattefrie kroner

Nå etter sommeren kan også arbeidskraften din være en gullgruve, tipser forbrukerøkonomen. Hun sier at du kan tjene godt med penger på enkle ting som hagestell, barnepass hundelufting og så videre.

Du kan ta på deg småjobber som er tilknyttet hjemmet til den som betaler og tjene 6.000 kroner skattefritt. Heng opp lapper i nærmiljøet, bruk finn.no, luado.no, Facebook og andre sosiale medier.

– Det beste er at det ikke er noen øvre grense. Du kan ikke jobbe for mer enn 6.000 kroner skattefritt for familien Andersen, men du kan jobbe for familien Olsen og tjene 6.000 kroner der også.

Bare pass på at det ikke går over i næringsvirksomhet, advarer Sandmæl.

– Hvis du klipper så mange plener at folk begynner å tro at du driver Plenklipp AS, er det et tegn på at du bør avklare med Skatteetaten om dette har blitt en næringsvirksomhet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer