Slik gjør du grensehandelen billigere

Et enkelt tips kan gjøre kontoen glad.

Ja, det kan være billig å handle i Sverige. Men betaler du i norske kroner, kan handleturen bli dyrere enn nødvendig. Foto: Faksimiler fra annonsebilag/ montasje:DinSide
Ja, det kan være billig å handle i Sverige. Men betaler du i norske kroner, kan handleturen bli dyrere enn nødvendig. Foto: Faksimiler fra annonsebilag/ montasje:DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Skal du betale i norske eller svenske kroner?, spør den hyggelige damen bak kassen.

Mannen foran meg har stappet handlekurven full av godis, kylling og bacon, og skal betale store summer i den ellers billige dagligvarebutikken MaxiMat i Töcksfors, rett over grensen til Sverige.

Men så svarer han: - Jeg betaler i norske jeg, før han drar kortet sitt i betalingsterminalen.

Det skulle han ikke gjort.

Velg lokal valuta

Det er ikke sjelden å se nordmenn betale i norske kroner i utlandet, som eksemplet over. Noen synes sikkert det er lettere å holde oversikt ut hva en faktisk betaler for det de har handlet. Andre tror sikkert at det ikke spiller noen rolle hvilken valuta de betaler i.

Men flere økonomer har advart mot å betale i norske kroner i utlandet, rett og slett fordi det viser seg å være dyrere enn å betale i lokal valuta.

- Du kan tape store beløp hvis du velger å betale i norske kroner. Det er butikkene selv som avgjør vekslingskursen, og da kommer du ofte dårlig ut, er rådet fra Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNO).

Grunnen er enkel: Når du får spørsmål om du vil betale i norske kroner, er valutakursen som regel bestemt av butikkene selv. Dersom butikken for eksempel bruker tjenesten Dynamic Currency Conversion (DDC), står de fritt til å ta et ekstra påslag på vekslingskursen og du risikerer å tape penger.

Ifølge Fokus bank er denne typen valutakonvertering mest vanlig i EU-landene, og godt utbredt i land som Irland, Frankrike, Nederland, Polen, Spania, Storbritannia og Sverige.

Handler for milliarder

Med tanke på hvor mye penger nordmenn legger igjen over grensen, er det ikke tvil om at det er snakk om store summer dersom mange velger å betale med norske kroner når de handler.

De fire siste kvartalene har vi grensehandlet for nesten 10,8 milliarder kroner, noe som tilsvarer en økning på 2 prosent det siste året, ifølge nye tall fra Statistisksentralbyrå (SSB).

Disse pengene ble brukt i løpet av de 6,51 millioner turene vi nordmenn gjorde for å handle over grensen. Det mest populære stedet for nordmenn å grensehandle er Strømstad. Nær halvparten av alle turene som defineres som grensehandel, går til denne regionen, ifølge SSB.

Kursen er viktig

En annen faktor som avgjør hvor billig grensehandelen blir, er kronekursen. For tiden koster en svensk hundrelapp 85,50 norske kroner, ifølge Norges Bank. Dette er faktisk litt billigere enn gjennomsnittet hittil på 2000-tallet.

Grensehandel omfatter ikke nødvendigvis bare Sverige, mange drar jo på handletur til våre danske naboer. Da er det hyggelig at også danske kroner er billigere enn normalt for tiden. En dansk hundrelapp koster i dag 104,5 norske kroner, noe som er drøyt fire kroner billigere enn snittet på 2000-tallet.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer