Slik googler du sykdom og symptomer

Det ligger mye tull der ute. Slik googler du deg frem til korrekt informasjon om symptomer på sykdom.

VÆR KRITISK: Du kan lett villedes i nettjungelen når du googler etter symptomer og sykdommer, så første bud er å bruke sunn fornuft. Foto: Shutterstock
VÆR KRITISK: Du kan lett villedes i nettjungelen når du googler etter symptomer og sykdommer, så første bud er å bruke sunn fornuft. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


Skrevet av Linn Merete Rognø

Hvis du googler «hodepine i flere uker», er det lett å forville seg inn på nettsider hvor det kastes ut ulike teorier i diskusjoner om hva dette symptomet kan bety. Hjernesvulst? Dårlig syn? Hjerneslag? Gnissing av tenner på nattestid?

Tenk om det bare handler om litt stress eller stive muskler i nakken?

Doktor Google kan servere deg så mangt, så hvordan unngå useriøse nettsider for å finne korrekte svar fra faglige kilder du kan stole på?

BRUKER GOOGLE: Ingvard Wilhelmsen, overlege og professor emeritus, googler selv symptomer når han er usikker, men anbefaler om å være kildekritisk. Foto: Kristin Torsteinsen
BRUKER GOOGLE: Ingvard Wilhelmsen, overlege og professor emeritus, googler selv symptomer når han er usikker, men anbefaler om å være kildekritisk. Foto: Kristin Torsteinsen Vis mer


– Blir enda mer skremt av googlesøk

- Google er et fantastisk redskap for å få kunnskap, men dersom du har helseangst eller er bekymret for et symptom, og googler for å finne ut hva det er, blir du lett enda mer skremt.

Det mener overlege og professor emeritus Ingvard Wilhelmsen.

Han driver landets eneste klinikk for hypokondere i Bergen, og han har tidligere gått ut i media og advart mot å stille diagnoser på seg selv ved hjelp av nettet.

– Grunnen er at mange har en tendens til å lete etter den mest alvorlige forklaringen på symptomet. Man spør ikke: Hva er dette sannsynligvis? - men man spør i sitt stille sinn: Kan det være kreft? Da ledes man i sin søken mot alvorlige sykdommer, sier Wilhelmsen.

MINUSTEGN I SØK: – For å utelukke resultater fra spesifikke domener, bruk et minustegn som sørger for at nettstedet du nevner ikke blir vist. Eksempel:“feber - dårlignettsted.no”, tipser Michiel Ouwerkerk ved Synlighet.no. Foto: Synlighet.no
MINUSTEGN I SØK: – For å utelukke resultater fra spesifikke domener, bruk et minustegn som sørger for at nettstedet du nevner ikke blir vist. Eksempel:“feber - dårlignettsted.no”, tipser Michiel Ouwerkerk ved Synlighet.no. Foto: Synlighet.no Vis mer
HJELP FRA GOOGLE: Anne Sofie Kirkegaard, kommunikasjonsrådgiver ved Google København, forteller at Google tar hensyn til brukernes behov, og har derfor lansert søkeoptimaliseringen Symptom Search. Foto: Privat
HJELP FRA GOOGLE: Anne Sofie Kirkegaard, kommunikasjonsrådgiver ved Google København, forteller at Google tar hensyn til brukernes behov, og har derfor lansert søkeoptimaliseringen Symptom Search. Foto: Privat Vis mer

Google: - Vi kommer med eget symptom-søk

Søkemotoren har tatt til seg brukernes behov for å finne mest mulig korrekt informasjon i søken etter sykdommer og symptomer. 20.juni i år lanserte Google derfor søkeoptimaliseringen Symptom Search, foreløpig bare i USA.

Det opplyser Anne Sofie Kirkegaard, kommunikasjonsrådgiver ved Google København, til Dinside.

– Det vi har gjort er å trekke ut den informasjonen som vises på nett som kan forklare dine symptomer, og deretter kombinert den med høykvalitets-medisinske data fra Kunnskapskartet vårt. Hensikten er å identifisere de mest relevante og sannsynlige sykdomstilstandene for det du søker etter, forklarer Kirkegaard.

Hun understreker samtidig at optimaliseringen kun er ment som et mer spisset informasjonsformål, og ikke som hundre prosent medisinsk veiledning.

– Så hvis du har et medisinsk problem, er det alltid best å oppsøke lege eller profesjonelt helsepersonell, sier hun.
Google-søk med spesifikke og beskrivende ord

En mann som vet å bruke Google på en smart måte, er byråleder Michiel Ouwerkerk ved Synlighet.no, avdeling Trondheim. Han jobber med å markedsføre bedrifter via søkemotorer.

For å finne frem i mylderet av seriøs og useriøs informasjon på nett, mener Ouwerkerk at det viktigste er å bruke sunn fornuft.

Mye av informasjonen som kommer opp er skrevet av personer som ikke er lege eller annet autorisert helsepersonell.

- Selv om Google stadig blir bedre på å gi deg svar på spørsmålene du stiller, er resultatene hovedsakelig basert på de søkeordene du bruker, sier han, og forklarer:

– Hvis barnet ditt har dårlig ånde, og du tror det kan ha noe med tennene å gjøre, vil du for eksempel søke etter «dårlig ånde tenner». Det er da en sjanse for at du finner artikler som bekrefter mistanken din, men at det likevel ikke er riktig diagnose for barnet, sier Ouwerkerk.

Et tips er å starte søket med kun symptomene. Søk etter «dårlig ånde», og hvis du ikke finner svar på det du leter etter, kan du søke mer detaljert, for eksempel «dårlig ånde barn feber», tipser Ouwerkerk.

- Fordi mange sykdommer har generiske symptomer som «feber», «hodepine», «trøtthet», vil søkeordene kunne gjelde for mange ulike sykdommer. Prøv da å bruke mer spesifikke søkeord som beskriver symptomene, anbefaler han.

Vær kritisk til redaksjonelle artikler

Når du kommer inn på en nettside der en artikkelforfatter beskriver betydningen av ulike symptomer, mener Ouwerkerk at det kan være vanskelig å vite noe om artikkelforfatterens ekspertise, kunnskap eller utdanning.

Har journalisten snakket med eksperter?

– Journalisten i en profesjonell nettavis bør ha snakket med eksperter og sjekket fakta, dette kan du selv lese i artikkelen.

Slik utelukker du useriøse nettsider

Let i teksten etter hvor informasjonen kommer fra. Sjekk om oss-sidene deres. Om de ikke viser tydelig hvem som står bak siden og innholdet, har du grunn til å tvile på objektiviteten bak innholdet, råder Ouwerkerk.

Nettsteder som har annonser fra medisinprodusenter, kan gi gode svar på spørsmålet ditt med medisinsk og faglig ekspertise, men utgangspunktet er altså å påvirke deg til å velge deres produkter og tjenester, ifølge Ouwerkerk.

Et annet tips for å utelukke resultater fra spesifikke domener, er å bruke et minustegn som sørger for at nettstedet du nevner ikke blir vist, forklarer eksperten.

– For eksempel kan du skrive «feber - dårlignettsted.no». Man må være spesielt bevisst på forum hvor hvem som helst kan registrere seg uten at bakgrunn og utdanning er verifisert.

Gode norske nettsteder

 • Helsenorge.no
 • Lommelegen (Redaksjonen gjør oppmerksom på at både Lommelegen og Dinside er eid av Aller-konsernet)
 • Norsk Helsenett
 • Doktor Online
 • Helsebiblioteket.no
 • Norsk Helseinformatikk

 • Legen googler også

  Selv om overlege Wilhelmsen advarer mot for mye googling etter sykdommer, mener han at det er helt greit om pasientene har googlet et symptom før de går til legen:

  – Da kan de kanskje forklare seg bedre og stille mer meningsfulle spørsmål, sier han.

  Han innrømmer at han googler selv hvis han vil lese seg opp på en bestemt sykdom eller et symptom.

  – Særlig hvis jeg har en pasient med en sjelden tilstand. Hvis pasienten gjennom sin googling finner ut at symptomet ikke var så farlig likevel, synes jeg det er helt OK. Vi har vanligvis tid til å se ting an.

  Les mer:
  Alt du må vite om DAB
  Slik vil forskerne stanse gissel-programvare
  Denne vil endre vårt syn på planeten Jorden

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer