Slik googler du sykdom og symptomer

Det ligger mye tull der ute. Slik googler du deg frem til korrekt informasjon om symptomer på sykdom.

VÆR KRITISK: Du kan lett villedes i nettjungelen når du googler etter symptomer og sykdommer, så første bud er å bruke sunn fornuft. Foto: Shutterstock
VÆR KRITISK: Du kan lett villedes i nettjungelen når du googler etter symptomer og sykdommer, så første bud er å bruke sunn fornuft. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skrevet av Linn Merete Rognø

Hvis du googler «hodepine i flere uker», er det lett å forville seg inn på nettsider hvor det kastes ut ulike teorier i diskusjoner om hva dette symptomet kan bety. Hjernesvulst? Dårlig syn? Hjerneslag? Gnissing av tenner på nattestid?

Tenk om det bare handler om litt stress eller stive muskler i nakken?

Doktor Google kan servere deg så mangt, så hvordan unngå useriøse nettsider for å finne korrekte svar fra faglige kilder du kan stole på?

– Blir enda mer skremt av googlesøk

- Google er et fantastisk redskap for å få kunnskap, men dersom du har helseangst eller er bekymret for et symptom, og googler for å finne ut hva det er, blir du lett enda mer skremt.

Det mener overlege og professor emeritus Ingvard Wilhelmsen.

Han driver landets eneste klinikk for hypokondere i Bergen, og han har tidligere gått ut i media og advart mot å stille diagnoser på seg selv ved hjelp av nettet.

– Grunnen er at mange har en tendens til å lete etter den mest alvorlige forklaringen på symptomet. Man spør ikke: Hva er dette sannsynligvis? - men man spør i sitt stille sinn: Kan det være kreft? Da ledes man i sin søken mot alvorlige sykdommer, sier Wilhelmsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer