Strømpris

Slik har hjemmekontor påvirket strømforbruket vårt

Strømforbruket og -prisen har økt for de fleste av oss, men er pandemien og mer hjemmetid grunnen? To strømselskap har sett på kundedataene sine fra ulike steder i landet for å finne svaret for oss.

HETT: Vinteren krever gjerne mer varme innendørs, men hvor mye koster kilowattimene når du fyrer med ved? Video: Berit Njarga Vis mer
Publisert

I 2020 har du nok vært mer hjemme enn vanlig, gjerne fordi du har måttet ha hjemmekontor, ikke fått reist like mye som du pleier og generelt for å holde deg unna folk og begrense smittespredning.

Ja, fortsatt lever vi i skyggen av coronaviruspandemien.

Med all denne hjemme-tiden, lurer du kanskje på hvordan dette har påvirket strømforbruket ditt og det du betaler for strømmen?

Osloboere bruker mer strøm

Strømselskapet Tibber har sammenlignet januar 2020 (før pandemien traff oss) med januar 2021 på forespørsel fra Dinside.

De har valgt å basere analysen på hjem i Oslo-regionen, da det er her flest har opplevd de strengeste tiltakene for å hindre ukontrollert smittespredning. Det er en jevn blanding av leiligheter og eneboliger i datauttrekket.

Her ser du strømforbruket et gjennomsnittsdøgn i årets og fjorårets januar-måned:

STOR FORSKJELL: Her ser vi at det er stor forskjell - kurven for januar 2021 ligger markant over januar 2020. I snitt så bruker hver bolig 18 kilowattimer mer hver dag i 2021 sammenlignet med året før. Illustrasjon: Tibber.
STOR FORSKJELL: Her ser vi at det er stor forskjell - kurven for januar 2021 ligger markant over januar 2020. I snitt så bruker hver bolig 18 kilowattimer mer hver dag i 2021 sammenlignet med året før. Illustrasjon: Tibber. Vis mer

Men, årsaken til forbruksøkningen kan ikke forklares med pandemi-situasjonen, men i utetemperaturen. Gjennom januar 2020 var det målt to plussgrader i snitt i osloområdet, mens det i januar 2021 var målt -6 grader, altså en forskjell på hele åtte grader, påpeker Tibber.

MUS: Slik kommer musa seg inn i boligen - og derfor kan det være farlig. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Dette har pandemien gjort med strømforbruket i Oslo

Så, for å finne ut hva pandemien har gjort med strømforbruket vårt, må vi justere for temperaturforskjellene. Dette gjøres, litt enkelt forklart, ved å nullstille forbruket om natta og eliminere forskjellene resten av døgnet, da vi vanligvis ikke har adferdsbasert strømforbruk på nattestid.

Illustrasjon: Tibber
Illustrasjon: Tibber Vis mer

Ut fra grafen over kan vi trekke fram tre klare trekk:

  • Den vanlige toppen i strømforbruk om morgenen er forskjøvet én time og er litt utflatet. Dette tyder på at vi står opp litt seinere om morgenen, noe som ikke er unaturlig siden vi ikke trenger å reise til kontoret når vi er på hjemmekontor.
  • Forbruket gjennom dagen er høyere enn før vi begynte å bruke hjemmekontor i den utstrekningen vi gjør i dag. Matlaging, kaffelaging og andre husholdningsartikler brukes naturligvis mer på dagtid, noe som løfter forbruk på dagtid, samt senker det en anelse om kvelden
  • Kurven om kvelden har litt raskere dalende retning i 2021 enn 2020, noe som kan forklares med at vi kan ha satt på husholdningsapparater, som oppvaskmaskin eller vaskemaskin, på dagtid når vi likevel er hjemme.

Bergenserne bruker også mer strøm

Strømselskapet Fjordkraft har også fått i oppdrag fra Dinside å si noe om strømforbruket vårt mens vi har hatt hjemmekontor, og verden for øvrig har vært «nedstengt».

De har tatt utgangspunkt i et enderekkehus i Bergen med et årsforbruk på 20 000 kilowattimer, og kun sett på strømforbruket og -prisen fra klokka 8:00 til 16:00 (definert som arbeidstid) i uke to til fire både i 2020 og 2021.

Resultatet viser at forbruket til det aktuelle huset har økt med 38 prosent, mens prisen beboerne betaler for strøm har økt med 238 prosent.

Men, også Fjordkraft framholder at det er andre forhold som har større påvirkning på strømforbruket enn corona-pandemien og hjemmekontor:

  • Forhold som kan påvirke strømforbruket til det aktuelle rekkehuset er, blant annet, at det ikke er lov å benytte vedovn fra 1. januar 2021, grunnet et vedtak i Bergen kommune om ikke-rentbrennende ildsted, samt at det er en god del lavere temperatur i Bergen i år enn i fjor.
  • På hjemmekontor har vi dessuten mulighet til å fordele strømforbruket over større del av døgnet. Normalt er det små forskjeller i timesprisene for strøm, men på de kaldeste dagene er det gjerne dyrere strøm om morgenen og ettermiddagen, ifølge Fjordkraft.

Strømforbruk på det jevne

Nettselskapet Elvia har også sett på hva som skjer med strømforbruket vårt når vi tilbringer de fleste av timene våre hjemme, lader flere PC-er og annet elektronisk utstyr, lager mer mat, ser på TV under lunsjen, trakter masse kaffe og kjører både vaskemaskinen og oppvaskmaskinen når vi først har tid på dagen.

De har sammenlignet timesverdier for Østfold, Follo og Romerike i perioden fra midten av mars og ut mai (etter at landet stengte ned) med samme periode i fjor.

Overraskende nok ser de at strømforbruket holder seg ganske stabilt: Selv om vi tilbringer mer tid hjemme og bruker ting som krever strøm gjennom hele dagen, ikke bare før og etter arbeidstid, har det faktisk ikke påvirket strømforbruket vårt noe særlig, konkluderer Elvia.

Både temperaturen utendørs og ukedag er typiske faktorer som påvirker strømforbruket. Elvia kan derfor ikke fastslå at pandemien har endret på forbruket vårt, selv om strømvanene våre kanskje har endret seg noe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer