Slik holder du deg evig ung

Kaffe, salt og alkohol er nøkkelen til et rekordlangt liv, ifølge noen av verdens eldste.

LENGE LEVE? Noen av verdens eldste personer hevder den lange levealderen skyldes alkohol, kaffe og salt. Foto: Illustrasjon Colourbox.com
LENGE LEVE? Noen av verdens eldste personer hevder den lange levealderen skyldes alkohol, kaffe og salt. Foto: Illustrasjon Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rett som det er hører vi om en kvinne i Kina som har fylt 113 år eller en mann i Japan som døde i en alder av 108 år.

Hva kan verdens eldste befolkninger lære oss?

Hva i all verden er det de gjør for å oppnå en så respektabel alder?

Nettstedet AskMen har gått de eldste blant de eldste etter i sømmene for å finne ut hvilke helsehemmeligheter som skjuler seg bak tallene.

Og det er nok slett ikke alle som ville gått inn i anbefalingene fra det norske Helsedirektoratet...

Les også:
10 tegn på at du blir 100
Nordmenn lever rekordlenge
Vin og øl forlenger livet

John Ingram McMorran

Ble 113 år (født 19. juni 1889)
Helsehemmelighet: Kaffe

John McMorran var utrolig nok en gang i tiden den eldste levende amerikaneren. Han levde nemlig ikke verdens sunneste liv: Røyk, øl og fet mat var de viktigste ingrediensene i hverdagen. Tross all logikk hadde McMorran normalt blodtrykk hele livet, og han forklarte sin unormalt høye alder på denne måten:

- Jeg drikker en kopp kaffe før hvert måltid – og holder meg unna billig whisky.

Hvorvidt kaffe er sunt for oss eller ikke, er omdiskutert. En av de siste studiene, underbygger imidlertid McMorrans teori.

Les også:
Ikke dropp kaffen
Kaffe kan forlenge livet
Den nakne sannhet om kaffe

Shigechiyo Izumi

Ble 120 år (født 29. juni 1865)
Helsehemmelighet: Schocu (en japansk alkoholdrikk)

Japaneren skal være den nest eldste registrerte mann som noen gang har levd, men det er en viss strid rundt fødselsdatoen hans. Han skal også ha jobbet til han var 98 år.

Det kan se ut som om Shigechiyo hadde et litt forsinket ungdomsopprør. Da han var 70 år, begynte han nemlig å røyke og innlemmet den alkoholbaserte drikken schocu, som er basert på hvete og søtpotet, i det daglige kostholdet. Det blir hevdet at drikken skal beskytte mot alt fra hjerteinfarkt, diabetes og visse former for aldersdemens.

Les også:
Alkohol holder hjernen frisk
Vin og øl forlenger livet
- Flatfyll er fint

Emiliano Mercado del Toro

Ble 115 år gammel (født 21. august 1891)
Helsehemmelighet: Funche (en blanding av mais, torsk og melk)

Den gamle mannen fra Puerto Rico gir æren for sitt lange liv til den tradisjonelle retten funche som han spiste hver dag.

Matretten har aldri blitt gått nærmere etter i sømmene når det gjelder helseeffekt, men en av hovedingrediensene er melk som inneholder en rekke vitaminer og mineraler.

Les også:
Ikke dropp melken
Denne melken beskytter fosteret
Flere drikker ekstra lett

Jeanne Louise Calment

Ble 122 år gammel (født: 21. februar 1875)
Helsehemmelighet: Olje

Denne franske damen levde lengre enn alle sine arvinger, inkludert barnebarna. I løpet av sine 122 år møtte hun Vincent van Gogh, deltok i dokumentaren «Beyond 122 years with Jeanne Calment» og ga til og med ut sin egen hip hop-CD.

Hun hevdet selv at det var olivenoljen som gjorde henne så utholdende, og hun både helte den på maten og smurte den på huden hver dag.

Det finnes en rekke bevis for at olivenolje er godt for hjertet. Blant annet inneholder den flerumettet fett som har god effekt på kolesterolnivået, og olivenolje skal også styrke immunforsvaret.

Les også:
Middelhavsdiett gjør deg frisk
Olivenolje beskytter mot kreft
Bli slank med rett fett

Marie-Louise Meilleur

Ble 117 år gammel (født 29. august 1880)
Helsehemmelighet: Salt

Da den kanadiske kvinnen døde, kunne hun skilte med litt av et slektstre: 85 barnebarn, 80 oldebarn og 57 tippoldebarn. Meilleur var en ivrig forkjemper for hardt arbeid. Hun drakk aldri alkohol, spiste aldri kjøtt men hadde derimot en stor forkjærlighet for salt og mente det var årsaken til hennes høye alder.

Dette er kanskje den mest kontroversielle forklaringen på hvordan man klarer å krysse 100-årsgrensa og vel så det. For mye salt er nemlig koblet opp mot alt fra beinskjørhet og magekreft til magesår og hjerteinfarkt.

Les også:
Salt får deg til å smile
Mindre salt gir mindre sukker
Styr unna saltbombene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer