Slik holder du huden ung

Huden forandrer seg hele tiden – og hver alder har sitt huduttrykk.

Publisert
Sist oppdatert

Graden av dette avhenger av en rekke faktorer. I ”bunnen” ligger den kronologiske aldringen, den som bestemmes av tidens løp og arvelige faktorer. I noen familier er aldringstendensen lite uttalt, i andre eldes man tidligere.

Hudtypene spiller en stor rolle - de med mer seborrisk fet hudtype med store porer og tendens til rødmusset hud, bevarer ofte en strammere hud med mindre rynker ettersom årene går - enn dem med en atopisk hudtype, små porer lavere talgdannelse og tendens til blekhet. I tillegg kommer andre påvirkninger som røyking, stress, avvekslende kulde/varme, og spesielt viktig er solstrålenes virkning.

Det er vist at foruten diverse kirurgiske inngrep, kan lokal bruk av vitamin A-syre kremer (Aberela) ofte reparere slike stråleskader i huden som fine rynker, brune flekker (lentigo solaris, lentigo senilis) og solare keratoser.

Jevnlig bruk over år, sammen med redusert soling og bruk av solbeskyttelse når det er nødvendig - vil solskadet hud bedre seg betraktelig med tiden. Selv kronologiske, det vil si ”naturlige” aldersprosesser sies å bli bedre med denne behandlingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer