Slik holder du Norge i gang

Frykter du finanskrisen? Du kan bidra positivt.

Å bytte skjortesnippen er neppe riktig virkemiddel mot finanskriser, men her er noen som kan ha effekt. Foto: Colourbox.com
Å bytte skjortesnippen er neppe riktig virkemiddel mot finanskriser, men her er noen som kan ha effekt. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle monner drar, sa musa og tisset i havet.

Selv om de fleste økonomer tror at vi er godt rustet mot krisen i Norge, kan du og jeg ta grep selv. Her har du oppskriften på hvordan du kan ta ansvar for den norske økonomien.

Ikke slutt å kjøpe skjorter

Aller først: Stein-Erik Hagen har fått mye pepper for sitt utspill om å skifte skjortesnippen i stedet for å kjøpe nye skjorter. Antakelig var det ment som et illustrerende eksempel på sparing. Vi anbefaler likevel at alle som har råd, fortsetter å kjøpe skjorter. Og hvis du heller bare vil bytte ut snippen, ikke gjør som Hagen og send skjortene til England, men benytt deg av den lokale sydamen på hjørnet.

Betal renter og avdrag

Husholdningene påvirker finanskrisen gjennom sine transaksjoner i finansmarkedet, og da særlig i forhold til bankene. Derfor bør du sørge for å betale renter og avdrag som vanlig.

Banken din tvinges til renteøkninger

Ikke ta ut mye penger

Husk at krisen de norske bankene opplever nå, i stor grad er en likviditetskrise. Jo mer penger som er til bankenes disposisjon, jo bedre. Dessuten kan vi skape negative spiraler dersom du og jeg blir redde for pengene våre og begynner å ta dem ut av banken. Dette har bidratt til bankproblemer i andre land.

Se listen over de sikreste bankene

Lev som normalt

Det er riktig at kjøpsfesten har skutt prisene i været, men dersom du har råd til det, bør du opprettholde forbruket ditt nå. Det gjør at bedriftene fortsatt får solgt varene sine og slipper å permittere eller si opp arbeidskraft.

Ikke sett alt i banken

Dette henger sammen med punktet ovenfor. Dersom alle slutter å kjøpe og heller begynner å spare penger, kan dette gi en bråbremseffekt, og bedriftene får ikke solgt varene sine. Hvis bedriftene leverer dårligere resultater, kan de få problemer med å opprettholde sine forpliktelser overfor bankene. Dette var noe av årsaken til den forrige bankkrisen vi hadde i Norge.

Spar litt, ikke mye

Sett pengene på bok, men ikke si det til naboen var tittelen på en tidligere artikkel på DinSide. Poenget er at du selvsagt kan tjene penger på å ha pengene stående på høyrentekonto, men at hvis alle begynner å spare mye, vil det få konsekvenser fordi folk vil bruke mindre penger. Litt sparing i husholdningene er imidlertid bra. Det bidrar til å sikre den finansielle stabiliteten. Det gir bankene mer likviditet, og du og jeg har en buffer så vi slipper å misligholde lånene våre, som igjen vil gi bankene problemer.

Be om mindre lønn

Ja, du hørte riktig. Gode lønnsoppgjør øker nordmenns kjøpekraft, og dette påvirker prisveksten og kan bidra til at den blir enda høyere. Siden Norges Banks pengepolitikk bestreber seg på lav og stabil inflasjon (prisvekst), vil høyere priser gi økt mulighet for høyere renter. Slik påvirker du prisene

Vær effektiv på jobben

I trange tider er det ekstra viktig at bedriftene driver lønnsomt. Men ifølge kvartalsvis nasjonalregnskap fra Statistisk sentralbyrå, er produktiviteten blant norske arbeidstakere på vei ned. For å sikre din og andres arbeidsplass, bør du holde piffen oppe.

Les også: Eier ikke Gjedrem magamål?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer