Slik holder du på kjærligheten

Publisert
Sist oppdatert

Slik holder du på kjærligheten
Mange norske par opplever alvorlige problemer i samlivet. Mozon gir deg ekspertrådene for et lykkeligere ekteskap.

Kommunikasjon er alfa og omega i et forhold. Par som kommuniserer godt har langt større mulighet til å holde sammen over lang tid. Forståelse for hverandre og et godt seksualliv er jo heller ikke å forakte om du vil ha det bra med partneren din.

Meg selv og den andre
- Et godt ekteskap bygges av to mennesker med hver sin historie, bakgrunn og behov. Det er viktig å være bevisst på sine egne behov og samtid respektere at partneren har andre synspunkter, sier psykolog Elsa Almås.

Mange problemer i ekteskapet starter med at den ene føler seg oversett og lite verdsatt. Om du kan være trygg på deg selv og hva du vil, er det også lettere å gi oppmerksomhet til den andre. Flirt, lek og oppmerksomhet er symptomer på et sunt parforhold.

Krangler om bagateller
- Mange som søker rådgivning er fastlåst i problemer som ikke egentlig er så alvorlige. De mangler rett og slett en fremgangsmåte for å få snakket ordentlig sammen om det, sier sosiolog og samlivsrådgiver Geir Smeby.

Han mener toveis kommunikasjon kan løse mange av de problemene som til slutt blir uoverkommelige for mange par. - Irritasjon fører til at vi ikke klarer å være konstruktive og snakke med hverandre. Noen ganger kan konflikter bygge seg opp over mange år slik at det trengs langvarig profesjonell hjelp for å komme ut av et destruktivt mønster, forklarer Smeby.

Gode råd
Den amerikanske samlivsforskeren John Gottmann har gjennom tretti år studert samlivsproblemer. Han har kommet frem til svaret på hvorfor noen par er lykkelige sammen over mange år mens andre ender i skilsmisse.

Her er hans 7 råd for å beholde ektefellen:

Søk hjelp når det er nødvendig
Etablerte par har i gjennomsnitt vært gift i seks år før de søker profesjonell hjelp med sine samlivsproblemer. 10% av alle norske par er allerede skilt etter seks års samliv. Det er ingen grunn til at to mennesker skal leve i et dårlig forhold over så lang tid.

Oppfør deg
Forskning viser at par som har evnen til å legge litt lokk på de verste utbruddene også er de lykkeligste. Dette betyr selvsagt ikke at det er forbudt å krangle men at det av og til kan være lurt å spare seg for de verste skjellsordene ovenfor partneren.

Ikke sleng med leppa
Mange krangler starter med at man svarer på et enkelt spørsmål i en konfronterende tone. Dårlig humør er ikke god nok grunn til å ødelegge dagen for deg selv og den du er glad i.

Aksepter at dere er to
Menn må først og fremst lære seg å tilpasse seg sin kones kalender. Kvinner er allerede relativt flinke til å akseptere at mannen legger noen planer som involverer henne. Så neste gang svigermor kommer til middag skal du gjøre et ærlig forsøk på å ikke måtte jobbe overtid akkurat den kvelden.

Still krav til partneren
Lykkelige par har høye forventninger til hverandre helt fra starten. De som er flinkest til å holde sammen er også de som har lavest aksept for dårlig oppførsel fra partneren og sier ifra om de føler seg såret.

Lær hvordan du kan avslutte en diskusjon
Det finnes mange teknikker som kan brukes slik at begge kommer seg ut av en diskusjon med hevet hode. Forsøk med humor og empati for å snu en krangel til en konstruktiv samtale. Bruk setninger som ”jeg forstår dette er vanskelig for deg” eller ”dette er vårt problem som vi skal løse sammen”.

Fokuser på de hyggelige tingene
Det er kanskje ikke overraskende at lykkelige par også uttrykker mer glede over samlivet. De som har det bra uttrykker ofte at de trives, med setninger som ”vi har det mye moro sammen” i motsetning til ”du er så kjedelig”. Et godt ekteskap består av positive tanker om hverandre og samlivet.

Mozon 25.06.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer