Slik holder du tenåringen edru

Politiets beste tips:

Ungdom kan påføre seg skader i fylla dersom foreldrene ikke følger med. Colourbox.com/ Illustrasjonfoto Foto: KEYSTONE/MAXPPP
Ungdom kan påføre seg skader i fylla dersom foreldrene ikke følger med. Colourbox.com/ Illustrasjonfoto Foto: KEYSTONE/MAXPPP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Sett tydelige grenser for hva du tillater og hva du mener er uakseptabelt


Mai og juni er hyggelige, lyse måneder med fotball, fest og moro. Men for tenåringsfamilien kan denne tiden være preget av uro og søvnløse netter.

I Oslo informerer politiet nå foreldre og skolen om rus og hvilke tegn de skal se etter. I hele mai vil det bli hyppigere patruljert i bydelene der ungdom ferdes, og barnevernstjenesten er også involvert dersom ungdom blir innbragd til stasjonen.

- Noen ungdommer tester ut alkohol tidlig i tenårene, med de skadevirkningene og farene det medfører. Vi vet også at noen få også debuterer med hasj tidlig i tenårene, ofte i forbindelse med bruk av alkohol, sier politioverbetjent Geir Tveit til DinSide Helse.

Han understreker at enkelte ungdomsgjenger trekker inn til sentrum uten at foreldrene vet det.

- Det er ikke den ene ølen som er bekymringen, men de farene ungdommene kan utsette seg for ved rus. I deler av sentrum er det tøffe miljøer, og da øker faren for at de kan komme i kontakt med andre ungdommer og miljøer som er sterkt belastet med kriminalitet og illegale rusmidler, understreker Tveit.


Les også: Unge jenter utnyttes i fylla

Ingen hjemmefester
Han forteller at ungdom skaffer seg alkohol på en rekke ulike måter.

- De får eldre ungdom til å kjøpe for seg, stjeler hjemme eller får kjøpt ulovlig i butikk. Erfaring viser også at noen ungdommer får alkohol hjemme. Vi ønsker å presisere at det er forbudt å gi alkohol til personer under 18 år, sier han.

Mange av oppdragene som politiet håndterer, for eksempel skadeverk og voldstilfeller, kan knyttes til rus. Ifølge Tveit er erfaringene er at det er stor risiko ved å la ungdom ha hjemme alene-fester og andre private arrangementer uten å være tilstede, siden situasjonen kan komme ut av kontroll.

Sett grenser
Tveit mener det er viktig å snakke med tenåringen om alkohol.

- Sett tydelige grenser for hva du tillater og hva du mener er uakseptabelt. Klare grenser kan dessuten hjelpe ungdom til å stå imot gruppepress, understreker han.

Når andre prøver å overtale, kan det være en hjelp å kunne skylde på "teite foreldre" og "dumme regler". Ungdom som vet at foreldrene misliker at de drikker, drikker mindre, ifølge Statens institutt for rusmiddelforskning.

Ikke kjøp alkohol
Men hva skal man si til barn eller ungdommer som mener at foreldrene skal kjøpe alkohol til dem?

- Her må du vise total nulltoleranse, og du bør heller ikke gi barnet ditt noe fra barskapet hjemme, understreker Tveit.

Statens institutt for rusmiddelforskning påpeker at det er mange gode grunner til at aldersgrensen på alkohol er 18 år. Den viktigste er å bidra til å utsette ungdoms alkoholdebut lengst mulig.

Les også: Unge tåler fylla best

Tre andre tips:

Snakk med andre foreldre
Det er svært nyttig å diskutere grensesetting med andre foreldre i nærmiljøet, for eksempel i ditt barns skoleklasse. Ofte kan felles grenser i vennegjengen gjøre det lettere for ungdom å følge dem og for oss å praktisere dem. Mange foreldre inngår også avtaler om å holde kontakten med hverandre og ringer for eksempel for å sjekke om barna har kommet hjem.

Tenk gjennom dine egne grenser
Du er den viktigste rollemodellen for barna dine, og barna legger merke til hvordan du omgås alkohol. Det er ikke bare det du sier som gjør inntrykk, men like mye hva du faktisk gjør. Tenk derfor gjennom dine egne alkoholvaner. Mange barn blir engstelige når foreldrene drikker alkohol, men også ungdommer foretrekker edru voksne, og det kan oppleves flaut å se foreldrene fulle. Ungdom som ofte ser sine foreldre beruset, drikker selv mer enn andre, ifølge SIRUS.

Vis at du bryr deg
Foreldre er viktige forebyggere. Erfaring viser at jo mer du vet om hva tenåringen din gjør og hvem han eller hun omgås, jo mindre drikkes det. Det kan være lurt med avtaler om innetider, henting, hvor sønnen eller datteren din får oppholde seg og at mobiltelefonen skal være på så du kan ringe dem. Slike grenser er et uttrykk for at du bryr deg.

Kilde til tipsene: Helse- og sosialdirektoratet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer