Slik holder du vekta

Forskere kan ha funnet fasiten på hvordan du unngår å legge på deg.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse, men stadige slankekurer er slett ikke noe sjakktrekk. Tvert imot blir situasjonen ofte bare verre, ifølge Caroline Horwath ved Otago University i Australia.

- Innen fem år er mange slankere tilbake i den vekta de hadde i utgangspunktet, og mange ender opp tyngre enn de begynte, sier hun til universitetets hjemmesider.

Les også: Slankere uten kur og trening

I en fersk studie har Horwath og kollegene hennes gjennomført flere eksperimenter på 225 overvektige eller fete kvinner. Utgangspunktet var at ingen av metodene skulle fokusere på kosthold.

Overvektige og fete personer er ekstra utsatt for vektøkning. I det siste nummeret av tidsskriftet American Journal of Health Promotion slår forskerne fast at metodene ikke bare forhindrer vektøkning etter ett år. De forbedrer også den fysiske og mentale helsa.

Angst og skyld

I forsøkene ble kvinnene blant annet oppfordret til å gjøre varige endringer i livsstilen og å lytte til følelsen av sult og metthet i stedet for å tenke på vekta.

- Vi fant ut at den mest vellykkede metoden var å sørge for intensiv opplæring i avslappingsteknikker samtidig som vi gjorde kvinnene i stand til å gjenkjenne og unngå stressrelaterte triggere knyttet til spising, forklarer Horwath.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer