Slik holder frukt og grønt lenger

Blir agurken slapp som en pose vann etter få dager? Pugg denne guiden!

Agurken bør ikke lagres i kjøleskapet, for da kan den kollapse og bli som en pose med vann fordi celleveggene brytes ned. Foto: Colourbox.com
Agurken bør ikke lagres i kjøleskapet, for da kan den kollapse og bli som en pose med vann fordi celleveggene brytes ned. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har unnagjort ukens store matinnkjøp, og det tyter frukt og grønnsaker ut av posene. Mange legger all frukten i en kurv på kjøkkenbenken, og slenger alle grønnsakene i i nederste skuffen i kjøleskapet - uten å tenke noe mer over saken. Eller legger du kanskje alt i kjøleskapet?

Visste du at både temperatur, luftfuktighet og lysforhold har betydning for lagring av frukt og grønnsaker? Husk at fersk frukt og grønnsaker er levende plantedeler som puster og har behov for optimale omgivelser for å være gode og næringsrike når de skal spises, ifølge Matportalen.no

Her får du flere gode råd om oppbevaring av denne typen mat.

Nederst i artikkelen er en oversikt over hvor frukt og grønnsaker bør lagres.

Hva kan du egentlig om mat? Ta testen her!

Temperatur

Det som skjer i kjøleskapet og ved lav temperatur, er at livsfunksjonene i produktene nedsettes og oppbevaringstiden forlenges. Men ikke all frukt egner seg i kjøleskapet likevel.

- De vanligste fruktslagene utvikler et saftig og aromatisk fruktkjøtt via en modningsprosess. Frukt som høstes umoden, som for eksempel epler og pærer, bør derfor lagres i romtemperatur, opplyser Matportalen.no.

Her informeres det også at enkelte fruktslag kan bli direkte skadet når de blir lagret i for kjølige omgivelser, som melon, banan, papaya og avokado. Bær, derimot, høstes vanligvis nær innpå naturlig fullmodning, og kan derfor oppbevares i kjøleskapet.

En generell tommelfingerregel er at tropiske frukter bør oppbevares ved en temperatur over 12 grader.

De fleste grønnsaker skal heller ikke gjennom en modningsprosess, og kan derfor trygt plasseres i kjøleskapet. De eneste unntakene er: Tomat, agurk (kan kollapse og bli som en pose med vann fordi celleveggene brytes ned), artiskokk, fersk ingefær, aubergine og squash.

Plaget med bananfluer? Slik blir du kvitt dem

Luftfuktighet

De fleste grønnsaker, med unntak av løktyper som gul løk, purreløk og hvitløk, tar skade av tørr luft. Løk er fra naturens side utstyrt for overvintring under tørre forhold.

Røtter, som gulrøtter, sellerirot og persillerot, samt enkelte bladgrønnsaker, tar skade av tørr luft. Det anbefales å oppbevare disse i emballasje som holder på fuktigheten.

Les også: Frukt og grønt kan gjøre deg syk
Disse mattabbene bør du unngå

Lys

Verken frukt eller grønnsaker bør utsettes for unødig dagslys eller kunstig lys – særlig poteter, gulrøtter, bleket asparges eller sikori. Ved lyspåvirkning vil disse kunne få en bitter smak eller skjemmende farge.

Et annet tips, er å holde frukt som er under modning fra hverandre. Tomater, pærer og epler produserer stoffet etylen under modning. De bør ikke oppbevares sammen med andre fruktslag eller grønnsaker.

Etylen dannes hele tiden i grønnsaker og frukter og fungerer som et slags hormon. Høy konsentrasjon av etylen påskynder modningen og reduserer holdbarheten. Bladgrønnsaker, kålvekster, agurk og gulrot er svært følsomme for etylen, og bør ikke lagres sammen med produkter som produserer mye av dette stoffet.

Denne maten kan bli til gift

Modne og umodne frukter bør heller ikke oppbevares sammen.

Oppbevaring og lagring (Slik bør frukt og grønt oppbevares)
I romtemperaturI kjøleksap
EplerDe fleste grønnsaker
PærerBær
Plommer 
Mango 
Melon 
Banan 
Papaya 
Mango 
Tomat 
Avokado 
Agurk 
Artiskokk 
Fersk ingefær 
Aubergine 
Squash 
Kilde: Matportalen.no


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer