Svindel-trender:

Slik jobber bedragerne i 2019

Her er svindelmetodene det er mest sannsynlig at du blir utsatt for i år.

SOSIALE MEDIER: Både de som lurer nordmenn gjennom falske kjærlighetsforhold eller med tilbud om gode investeringer, opererer gjerne via sosiale medier, deriblant på Facebook. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SOSIALE MEDIER: Både de som lurer nordmenn gjennom falske kjærlighetsforhold eller med tilbud om gode investeringer, opererer gjerne via sosiale medier, deriblant på Facebook. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Forskjellige typer svindel møter oss bortimot daglig, enten via e-post, på SMS eller telefon. Noen av disse bedrageriformene har vi sett tilfeller av åresvis, mens andre former har dukket opp den siste tiden, som pornosvindelen Dinside nylig omtalte.

Samtidig er det to former for svindel som nordmenn utsettes mye for - og hvor det dessverre også er mange som blir lurt, med de økonomiske konsekvensene det medbringer.

Dinside har snakket med leder av Financial Cyber Crime Center i DNB, Terje Aleksander Fjeldvær. Deres jobb er å forhindre bedrageri mot DNB, og ikke minst mot kundene.

Så langt i år er det en økning på 28 prosent i antall kunder som er blir svindlet sammenlignet med i fjor, og tallene går jevnt oppover. Og her er det en kraftig økning i to typer bedragerier: Kjærlighets- og investeringsbedragerier.

Ydmykende og kostbart

Å bli lurt av det som fremstår som en kjæreste man har møtt på internett, er ikke noe nytt fenomen: Økokrim har tidligere fortalt om denne typen datingsvindel hvor nordmenn lures for mange millioner kroner årlig. Det som går igjen, er at kontakten har oppstått og foregår via sosiale medier, i hovedsak Facebook, men også Instagram, Linkedin og Tinder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer