Slik kan barna bli nett-ofre

Leketøyprodusenter og selskaper med barn som målgruppe utøver et massivt press på barn over nettet, sier ekspertene. Og myndighetene vil utdanne barna i nettvett.

Publisert
Sist oppdatert

- Forunderlig nok, er fedre i Nord-Norge de eneste som er bekymret over det kommersielle presset som utøves overfor barn over nettet, mener prosjektleder Elisabeth Staksrud i prosjektet SAFT (Safety and awareness for Tweens) i regi av Medietilsynet. Prosjektet har kartlagt norske foreldres holdninger til barns bruk av nye medier.

Staksrud var blant foredragsholderne på konferansen "Barndom.com"-Barn i nye markeder, i regi av Barne- og familiedepartementet denne uken, og oppsummerte hovedutfordringene for foreldre som ønsker å skjerme sine barn mot kjøpepress over mobiltelefonen og PCen.

Digital rottefanger

De digitale nettene besnærer og lokker barn - noen ganger med alvorlige konsekvenser. Blant annet er Staksrud overrasket over at så mange som 39 prosent av norske foreldre tillater barna sine å delta i konkurranser over mobil- og internettet.

- Kommersielle aktører har som mål å utvikle sterke personlige relasjoner til hvert enkelt barn via sine nettsider. Personopplysninger og registrerte handlinger lagres, og brukes senere til å pushe produkter overfor barnet, hevdet Staksrud, og trakk paralleller til hvordan Amazon.com bruker registrerte data fra kunders kjøp til i neste omgang å skreddersy direkte reklame.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer