Nye fødselsnummer

Slik kan det nye fødselsnummeret bli

Nytt forslag sendt ut på høring torsdag.

11 SIFFER: Departementet ønsker å beholde de 11 sifrene, men det nye nummeret skal ikke røpe hvilket kjønn man er. Foto: NTB Scanpix
11 SIFFER: Departementet ønsker å beholde de 11 sifrene, men det nye nummeret skal ikke røpe hvilket kjønn man er. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ettersom Norge om noen tiår vil gå tom for nye fødselsnumre, sender Finansdepartementet nå ut et forslag til nye fødselsnummer på høring.

Departementet foreslår å videreføre dagens ordning, med noen små endringer: De vil ta bort opplysninger om kjønn og endre det såkalte kontrollnummeret.

Du får beholde fødsels- og personnummeret ditt

Dagens fødselsnummer består som kjent av din fødselsdato, og ytterlige fem siffer. Allerede i 2013 ble det klart at man ønsket å beholde det 11-sifrede fødselsnummeret.

Det er det tredje av de fem siste sifrene som røper hvilket kjønn du har; partall om du er kvinne og oddetall om du er mann.

Forslaget innebærer at innbyggere født før 2032 vil beholde sitt eksisterende fødselsnummer, men opplysningen om kjønn vil bli «slått av» som bærende informasjonselement i fødselsnummeret registrert i Folkeregistret.

Departementet skriver i en pressemelding at dette er en teknisk endring i oppbygningen av fødselsnummeret som ikke medfører direkte konsekvenser for borgerne. Opplysningen om kjønn vil i stedet registreres i et eget felt i Folkeregistret.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer