Økonomiske nyttårsforsetter

Slik kan du «booste» økonomien i 2021

En fersk undersøkelse viser at halvparten av oss har satt klare og tydelige økonomiske mål for det nye året. Se hvilke mål vi har, og hvordan vi kan nå dem.

SPARING: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør ha en bufferkonto. Video: Cecilie Tvetenstrand. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er godt i gang med 2021, og selv om hverdagen har «rammet» oss, er det ikke for seint å sette noen økonomiske mål for dette nye året.

I en helt ny undersøkelse DNB har gjennomført, svarer én av fire at de tror den personlige økonomien deres vil forbedres det kommende året.

Det er særlig de yngste som har tro på forbedret økonomi, den aldersgruppa som tidligere sagt at de har vært mest bekymret og påvirket av coronavirusutbruddet.

Nytt år - nye mål

Rundt halvparten av oss har satt seg økonomiske nyttårsforsetter for 2021, ifølge DNB-undersøkelsen, og forsettene fordeler seg slik:

  • Spare mer (23 prosent)
  • Bruke mindre penger (19 prosent)
  • Ha «shoppestopp» (12 prosent)
  • Betale mer på lånet (11 prosent)
  • Jobber mer/ta ekstravakter (11 prosent)
  • Kjøpe mer brukt (11 prosent)
  • Sette opp budsjett (9 prosent)
  • Begynne å spare til pensjon (5 prosent)

Slik når du målene

Dinside har tidligere skrevet en god del om blant annet sparing, nedbetaling av gjeld og pensjon. Med utgangspunkt i nyttårsforsettene over, kommer vi med noen forslag til hvordan forsettene kan oppnås.

Til deg som vil spare mer:

Dersom du har vært permittert eller arbeidsledig i 2020, vil du få mindre i feriepenger til sommeren. Ved å regne ut tapet ditt, kan du legge en plan for hvordan du kan spare litt hver måned framover, for å fylle gapet.

Passer du på å ha en god sum penger på bufferkonto til enhver tid, stiller du sterkere hvis uforutsette utgifter dukker opp, enten det er snakk om mindre feriepenger (som nevnt i punktet over), en lekkasje på baderommet eller annet.

Til deg som vil bruke mindre penger:

Sjekk om du kan droppe noen forsikringer du ikke trenger, få lavere strømregning ved å bytte leverandør/avtale, eller si opp abonnement du ikke bruker/trenger. Det er også lurt å prute ned boliglånsrenta:

Sannsynligvis har du litt å gå på med pengene du bruker i det daglige også - du kan jo sjekke selv med Dinsides sløsekalkulator.

Til deg som vil betale mer på lånet:

Det er slett ikke dumt å betale ekstra på lånet nå som renta er såpass lav som den er.

Til deg som vil spare til pensjon:

I år kommer en gledelig nyhet for rundt halvannen million norske pensjonssparere - nemlig «egen pensjonskonto» som samler all pensjon fra tidligere arbeidsforhold på én konto.

PENSJON: I 2021 får du samlet mye av din pensjonssparing på èn konto. Spareøkonom Bjørn Erik Sættem forklarer. Video: Michael S. Jæger. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer