Bruke opp BSU-sparingen

Slik kan du bruke BSU - etter boligkjøpet

Hvis du ikke har brukt BSU til å kjøpe bolig, er det andre måter å benytte pengene på. Husk bare at du ikke må bryte avtalen.

BSU + BOLIG: Har dere nettopp kjøpt bolig uten å bruke opp pengene på BSU? Dere kan bruke sparepengene til annet enn boligkjøp, men pass på å holde dere innenfor reglene som følger med kontoen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
BSU + BOLIG: Har dere nettopp kjøpt bolig uten å bruke opp pengene på BSU? Dere kan bruke sparepengene til annet enn boligkjøp, men pass på å holde dere innenfor reglene som følger med kontoen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Populariteten til boligsparing for unge (BSU) har falt de siste par årene, viser tall fra SSB.

- Høye boligpriser og krav om 15 prosent egenkapital gjør at boligsparing bør være topp prioritet for unge, mener Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB.

Ifølge en undersøkelse Respons analyse har gjennomført på oppdrag for banken, angrer nesten halvparten av folk i alderen 25 til 34 år på at de ikke begynte å spare til bolig tidligere.

Men hva gjør du hvis du har kjøpt bolig uten å bruke sparepengene dine i BSU?

Kun til bolig

Kanskje har du kjøpt bolig sammen med en venn eller kjæreste, og så har dere bare brukt den ene sine sparepenger.

For pengene du har satt inn i BSU brukes til boligkjøp, nedbetaling av boliglån eller begge deler. Du kan ikke bruke pengene til noe annet enn bolig.

- Eventuelt kan du sette opp BSU-kontoen som trekkonto for renter og avdrag på boliglån. Velger du denne løsningen, derimot, kan du ikke fortsette sparingen, sier Folkvord.

Har du kjøpt bolig uten å bruke noe av BSU-kontoen, og heller ikke bruker den til å betale renter og avdrag på boliglånet, kan du fortsette sparingen som før, helt til du fyller 34 år.

Du kan fortsatt sette inn opp til 25.000 kroner årlig, få den gode renten og et årlig skattefradrag på opptil 5.000 kroner.

Penger du har satt inn i BSU inneværende år, kan du ta ut helt fram til årsskiftet. Etter det er pengene låst på kontoen.

BSU og boliglån i to banker?

Men hva gjør du hvis du vil bruke BSU-kontoen i én bank til å betale ned boliglånet i en annen bank?

Ifølge finansrådgiver Folkvord, er dette helt uproblematisk.

- Bare husk på at BSU-pengene skal overføres direkte på boliglånskontoen i den andre banken, sier hun.

Hvis du har boliglån i en annen bank enn der du har BSU-kontoen og velger å flytte pengene, må du likevel passe på å informere bankene. Dette er for å unngå å bli sittende med to BSU-kontoer.

- Dersom du skal bruke BSU-kontoen som trekkonto for boliglånet, må BSU og boliglånet være i samme bank, sier Folkvord.

Kan kun opprettes én gang

Før du velger å innløse og avslutte BSU, må du vite at du kun kan opprette en slik sparekonto én gang.

- Bryter du avtalen, kan du ikke spare mer i BSU, understreker Folkvord i DNB.

Hun råder deg ellers til å starte sparingen så tidlig som mulig i kalenderåret, slik at det er enklere å fylle opp kontoen innen nyttår. For å greie dette, kan dku sette av et fast månedlig beløp.

Basert på Eiendom Norges boligprisstatistikk fra desember 2017, er dette det månedlige sparebeløpet du må ha i ti år for å kjøpe en bolig på 40 kvadratmeter i de største, norske byene:

  • Oslo: Med en boligpris på om lag 2,7 millioner kroner, må du spare 2.900 kroner i måneden over ti år.
  • Bergen og Trondheim: Med en boligpris på om lag 1,8 millioner kroner, må du spare 2.000 kroner i måneden over ti år.
  • Stavanger: Med en boligpris på om lag 1,7 millioner kroner, må dku spare 1.900 kroner i måneden over ti år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer