Coronaviruset

Slik kan du corona-straffes

Brudd på reglene kan i verste fall koste deg 20.000 kroner - eller mer.

KARANTENE? Det kan koste deg dyrt å bryte karantenereglene - eller å reise utenlands når det er frarådet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KARANTENE? Det kan koste deg dyrt å bryte karantenereglene - eller å reise utenlands når det er frarådet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Brudd på coronatiltak og smittevernregler kan gi store bøter, noe flere har fått erfare de siste ukene.

Nå kan du dessuten «straffes» om du drar på harryhandel til Sverige.

Dette kan koste deg 20.000 kroner

Vi har spurt Helse- og omsorgsdepartementet om på hvilken måte man kan straffes om man ikke følger smitteverntiltakene som ble innført i mars for å forhindre smitte av corona.

De viser til nasjonale retningslinjer for behandlingen av brudd på smittevernloven, om hvordan disse lovbruddene skal behandles. Retningslinjene er gitt av riksadvokaten til politi og påtalemyndigheter 16. mars, der formålet er redusert smitterisiko og smittetakt.

Dette inkluderer hvordan brudd på regelverk som er innført som følge av coronaepidemien, skal straffeforfølges. I verste fall gis bøter på 20.000 kroner - eller mer.

Terje Nybøe, førstestatsadvokat hos Riksadvokaten, sier til Dinside at det såvidt han kjenner til ikke har vært gitt bøter for overtredelse av hytteforbudet.

- Det har imidlertid vært gitt flere bøter for personer som har brutt reglene om karantene og isolasjon. Bøtene har i tråd med våre retningslinjer, med enkelte unntak, ligget på 20.000 kroner, sier Nybøe.

Også bedrifter og foretak kan ifølge retningslinjene bøtelegges om de holder åpent når dette ikke er tillatt.

- Det har for eksempel også vært gitt bot til en frisør som holdt åpen salong, sier Nybøe.

Han påpeker at deres retningslinjer har omfattet håndheving av de nye smittevernforskriftene.

40.000 for karantenebrudd

De nye forskriftene gjelder altså regler knyttet til coronasituasjonen, og hvordan man skal straffes for brudd på disse.

  • Ved brudd på reglene om større arrangementer og stenging av enkelte virksomheter, sier veilederen fra riksadvokaten at botens størrelse på individnivå normalt skal være kroner 20.000, subsidiært fengsel i 15 dager, eller at botens størrelse normalt ikke skal være lavere enn 50.000 kroner ved forelegg til foretak.
  • Også om man bryter reglene om karantene og isolasjon, skal botens størrelse normalt være kroner 20.000, subsidiært fengsel i 15 dager.

Riksadvokaten skriver videre at dersom det foreligger skjerpende omstendigheter må bøtenivået økes.

Ifølge veilederen antar riksadvokaten at det er brudd på allerede nevnte forskrift om karantene, isolasjon og hytteforbud, og forskriften om karanteneregler ved ankomst til Norge etter reiser utenfor Norden, det særlig kan bli aktuelt å straffeforfølge.

En kikk i nyhetsarkivet til NTB røper at det er mange som har fått utstedt bøter for brudd på disse reglene. I flere politidistrikt er det personer som er blitt ilagt 20.000 kroner for brudd på karantenereglene.

Det «dyreste» eksempelet er fra Oslo, der en 22 år gammel mann i slutten av mars fikk 40.000 kroner i bot etter å ha brutt sine karantenebestemmelser tre ganger etter å ha vært i utlandet, skriver NTB.

Også andre lovbrudd

Førstestatsadvokat Nybøe sier at det imidlertid kan tenkes andre lovbrudd som berører den pågående coronasituasjonen, og nevner eksempelvis personer som er smittet som enten spytter på andre eller truer med å spytte.

- Oslo tingrett har for eksempel i en nylig avsagt dom som omfattet vold eller trusler mot polititjenestemann ansett det som skjerpende at den domfelte truet med å spytte på en polititjenestemann samtidig som han sa «corona», forteller Nybøe.

Også her er det flere eksempler på personer som har blitt straffet med høye bøter for liknende oppførsel:

  • En mann i 50-årene er ilagt et forelegg på 15.000 kroner for å ha blåst en vekter i ansiktet på et kjøpesenter i Tromsø. Ifølge politiet uttalte mannen til vekteren at «nå har du corona» eller lignende.
  • En mann i 40-årene har oppsøkt et legekontor på Stange der han hostet mot en ansatt før han hevdet at han hadde coronaviruset. Denne mannen fikk et forelegg på 10.000 kroner, ifølge Innlandet politidistrikt.

Dette skriver NTB.

Utenlandsstraff

I en pressemelding skriver regjeringen at personer som bryter nasjonale myndigheters reiseråd og får karanteneplikt ved hjemkomst til Norge, kan nektes sykepenger. Dette gjelder fra fredag 17. april.

Personer som ilegges karantene etter opphold i utlandet har i dag rett til sykepenger, skriver regjeringen, og legger til at dette ble gjort for at innbyggere skulle ha inntektssikring og arbeidsgivere ikke skulle bli unødvendig belastet på grunn av smittevernstiltak og reiseråd som følge av coronapandemien.

I påsken kom det fram eksempler på at folk med viten og vilje hadde trosset reiseråd fra Utenriksdepartementet og Folkehelseinstituttet og dermed pådratt seg karantene ved hjemkomst til Norge.

– Det er urimelig at personer som bevisst bryter reiserådene fra myndighetene skal få sykepenger mens de er i karantene. Vi endrer derfor reglene slik at man i denne situasjonen kan nektes sykepenger, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer