Stigende strømpriser

Slik kan du krympe strømregningene betraktelig

Nye kjeler og mindre vann på potene kan hjelpe deg å spare penger, tipser Enova.

GAMLE KJELER: Hvilken kjele du lager mat i kan ha mye å si på hvor stor strømregningen blir, sier Enova. Foto: NTB Scanpix
GAMLE KJELER: Hvilken kjele du lager mat i kan ha mye å si på hvor stor strømregningen blir, sier Enova. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som Dinside skrev denne uka, ligger strømprisene godt over det dobbelte i pris av det den gjorde på samme tid i fjor, og denne uka har prisene steget ytterligere.

Mange er redde for at den ekstremt varme og tørre sommeren vil føre til at de høye prisene vil fortsette inn i vintersesongen, når folk skrur på varmovnene og varmepumpene for fullt.

Men tar du små enkle grep i huset, trenger du ikke å blakke deg selv om strømmen blir dyrere, sier Enova.

Må endre holdninger

Eiliv Flakne er kommunikasjonssjef i Enova. Han tror nordmenn bør bli mer bevisste på hva vi bruker strømmen på.

– Historisk sett har Norge hatt svært lave strømpriser, og det kan være at vi derfor har blitt litt nonchalante med hvor mye strøm vi bruker. Jeg tror det er bra med et økt fokus på energibruk i hjemmet.

KAN SPARE MYE: Kommunikasjonssjef i Enova, Eiliv Flakne, mener nordmenn kan spare mye på å endre på strømbruken. Foto: Enova.
KAN SPARE MYE: Kommunikasjonssjef i Enova, Eiliv Flakne, mener nordmenn kan spare mye på å endre på strømbruken. Foto: Enova. Vis mer

Han sier at det ofte ikke skal mye til før man kan se utslag på regningene.

– Å endre energibruken vil kunne gi positivt utslag på regninga, spesielt når prisene øker. I tillegg lærer vi oss gode vaner som fører til lavere bruk og lavere regninger i framtida.

Det finnes mange strømleverandører der ute, og mange spør seg kanskje om man skulle byttet til en annen for å holde strømregninga så lav som mulig.

Flakne mener at å jage billig strøm ikke er det man på sikt vil tjene mest på.

– Jeg tror på å holde seg til en strømleverandør man liker og stoler på, og heller endre vanene og øke fokuset på hva man bruker energien på.

Bruk nye gryter og mindre vann

- Endringer i familiens bovaner er det rimeligste og kanskje mest effektive tiltaket for å redusere energibruken i boligen, sier energirådgiver i Enova Svarer, Lars Petter Nore.

For mange kan det å spare på strøm høres ut som en vanskelig og slitsom affære, men Nore gir oss noen tips som ikke koster mer enn litt ekstra omtanke, og som han mener kan gi store positive utslag i energiregnskapet.

De tipsene som var meste ukjente for oss, gjelder matlaging. Her kan man ifølge Nore spare mye strøm på små, enkle tiltak.

Energisparing i matlagingen, ifølge Enova:

 • Riktig kokekar: Hvis bunnen av gryta eller panna er skjev eller bulet, bruker du opp til 50 prosent mer strøm. Gryte eller panne skal passe til kokeplata. Heller for stor gryte enn for liten. Hvis ei gryte på 16 cm settes på en 18 cm kokeplate på høyeste trinn, bruker du ca. 25 prosent mer strøm.
 • Mindre vann: Pasta, ris, poteter, grønnsaker og egg kan du koke i langt mindre vann enn de fleste pleier. Du kan for eksempel spare 30 prosent strøm ved å koke poteter med litt vann i stedet for den tradisjonelle metoden, der potetene er helt dekket.
 • Utnytt ettervarmen: En vanlig kokeplate er varm lenge etter den er skrudd av. Den varmen kan du utnytte ved å slå av noen minutter før maten er helt ferdig.
 • Gryte i stedet for ovn: Hvis det er mulig, så tilbered maten på kokeplata eller i mikrobølgeovnen i stedet for i ovnen. Det kan spare deg for til 70 prosent strømregninga.
 • Tin opp maten: De fleste frosne matvarer skal tines opp før du tilbereder dem. For eksempel er strømforbruket opp til 50 prosent høyere hvis koteletter ikke er tinet opp før de stekes.
 • Trykkoker: Trykkokeren er velegnet til retter som normalt krever lang koketid, det vil si minst 1 time. Her kan trykkokeren gi en strømbesparelse på 40 prosent, fordi retten er ferdig på 1/3 av tiden.

Tiltak for hele familien

Det finnes også nok av strømsparende tiltak som hele familien kan gjøre. Kommunikasjonssjefen i Enova, Eiliv Flakne, råder familier til ikke å starte for brått.

– Velg tre eller fire tiltak som er enkle å følge for hele familien. Da er det også større sjanse for at de varer i lengden.

Energisparetips for alle:

 • Slå av lys som ikke brukes.
 • Kjør aldri vaske- og oppvaskmaskin før de er fulle.
 • Heng opp klærne utendørs og dropp tørketrommel.
 • Dusj istedenfor å ta et bad. Å bade i et badekar krever gjerne tre ganger så mye energi som dusjing.
 • Bruk varmtvann fornuftig. Omtrent 70 prosent av energien i varmtvannet går ut med avløpsvannet. Monter sparedusj og sparedyser på vannkraner og blandebatterier.
 • Unngå stand by-modus på elektronisk utstyr. Skru helt av utstyr som ikke er i bruk.
 • Sett ikke møbler foran radiatorer og varmeovner. Det hindrer varmen i å sirkulere.
 • Se etter energimerking på elektroniske produkter. Til bedre energimerke, til lavere energiforbruk.
 • Tin opp mat først, gjerne i kjøleskap. Dette gir både gratis kjøling til kjøleskapet og man bruker mindre energi i tilberedingen av maten.

Oppvarming og kjøling

Oppvarming og nedkjøling er, i tillegg til varmtvann, de postene på energibudsjettet som oftest er de største. Men tiltakene for å spare strøm er forskjellige fra sommer til vinter.

Denne sommeren har ekstremvarmen ført til at du kanskje har latt varmepumpe gå for fullt for å få en levelig temperatur i stua.

Ifølge Nore i Enova Svarer er kjøling en av de største energipostene på denne tiden av året, men å kjøle ned ved hjelp av varmepumpa kan trekke mye strøm.

Sommertips:

Om vinteren er det motsatt problem, da er det oppvarming vi bruker mest strøm til. Men også er har Nore noen lure tips.

Vintertips:

 • Slipp inn mest mulig sol om vinteren. Dette bidrar til å varme opp bygget.
 • Trekk for gardiner og persienner om kvelden. Det reduserer varmetap gjennom vinduene.
 • Reduser temperaturen. Senker du temperaturen fra 21 til 20 grader så reduserer du forbruket til oppvarming med ca. 5 prosent.
 • Ha lavere temperatur i rom som brukes sjelden eller bare deler av døgnet. Hvis man installerer et varmestyringssystem, kan temperaturen i huset styres enkelt via en app på mobilen. Dette er et godt og enkelt tiltak for å spare energi.
 • Effektiv lufting om vinteren. Skift effektivt ut luften uten å kjøle ned møbler og vegger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer