Fare for streik

Slik kan du rammes av streiken

Det kan bli streik fra søndag morgen. Slik kan du merke streiken.

PRODUKSJON VIL RAMMES: Det kan bli tomme brushyller, dersom en streik vedvarer, ifølge Ringnes. Foto: NTB
PRODUKSJON VIL RAMMES: Det kan bli tomme brushyller, dersom en streik vedvarer, ifølge Ringnes. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nærmere 30 000 personer vil bli tatt ut i streik fra søndag morgen dersom LO og NHO ikke blir enige innen fristen.

Skulle det bli streik vil du blant annet merke det på at bussene står, og det kan også påvirke frakt av pakker og gods for Posten. Hvis strømmen går er det ikke sikkert du får den tilbake før streiken er over.

Også produksjonen av en del mat og drikke, deriblant brus, kan stoppe opp - og i verste fall kan det bli slunkent i butikkhyllene, bekrefter Ringnes.

Her kan du lese mer om når streiken eventuelt starter, hva årsaken til streiken er - og hvordan du kan merke den som forbruker.

Når blir det streik?

Dersom partene ikke blir enige innen fristen, som er ved midnatt lørdag kveld, blir det streik allerede fra søndag 11. april klokka 06.00.

Hvem er det som streiker?

De som vil bli tatt ut i streik, er 23.500 LO-medlemmer og 5.500 bussjåfører organisert i YS. LO tar ut medlemmer fra kollektivtransporten og ferjetrafikken, men også i bransjer som bygg og anlegg, mat- og drikkeproduksjon, samt enkelte industribedrifter, ifølge NTB.

Hva er partene uenige om?

Årets lønnsoppgjør er et såkalt mellomoppgjør, der man kun forhandler om lønn. NHO og arbeidsgiverne mener norsk næringsliv må skjermes mot for bratt stigning i lønna etter pandemien.

- Nå må vi redde jobbene og arbeidsplassene, og sette bedriften i stand til å skape nye jobber framover, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid på NHOs nettsider.

LO og YS ønsker at lavtlønte skal kunne opprettholde kjøpekraften. Det er anslått at lønnsøkningen vil bli på 2,2 prosent, mens forventet prisvekst ligger på 2,8 prosent.

- Vi tar kampen for hele arbeidslivet mot NHOs provoserende krav om reallønnsnedgang, og stiller oss solidarisk bak kravet om et ekstra lønnsløft for de lavest lønte, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik i en pressemelding.

Hvilke bransjer blir tatt ut i streik?

Lista over hvilke virksomheter som omfattes av et streikeuttak, er lang. Her kan du gå inn og lese hele oversikten fra LO.

Butikkhyllene kan bli tomme

Bransjene som vil bli rammet, er blant annet de som driver med mat- og drikkeproduksjon - i første omgang drikkevarer, sjokolade og snacks, og salat, ifølge NTB.

- Vi ønsker dessverre ikke å kommentere konsekvenser av en mulig streik, da partene er i megling, sier kommunikasjonsdirektør i Orkla, Elisabeth Aandstad Ekheim, til Dinside, på spørsmål om hvordan forbrukerne kan få merke en eventuell streik.

Kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes, uttaler til Dinside at Ringnes naturligvis følger spillereglene i norsk arbeidsliv og respekterer arbeidstakernes rett til å streike.

- Det er imidlertid ingen tvil om at en konflikt vil ramme Ringnes hardt. Dersom meklingen ikke fører frem og det blir streik, har vi ikke annet valg enn å stanse produksjonen ved alle våre anlegg, sier Bruusgaard.

- For forbrukerne vil dette etter hvert resultere i tomme hyller. Normalt vil det ta noen dager, men dersom folk begynner å hamstre drikkevarer, vil det gå rasker, sier han, og oppfordrer folk om å bruke hodet og handle som vanlig, ikke minst for å unngå kaotiske tilstander i butikkene i en tid med smitte i samfunnet.

Slik rammes transport og strømnett

Innen transport vil både busser og ferger rammes, og ifølge YS kan det bli busstans i hele landet. Også i september i fjor rammet streik busstilbudet over hele landet. NRK skriver at det på Vestlandet er flere viktige fergesamband som blir rammet av en eventuell streik. Fjord1 uttalter at folk må planlegge for at de kanskje kan bli stående igjen på fergekaiene på grunn av redusert kapasitet.

Også Bring-ansatte kan tas ut i streik. Men pressesjef Kenneth Tjønndal Pettersen sier det først og fremst er streikeuttaket innen buss og fergetrafikk som eventuelt vil ramme Posten og Bring tyngst og som kan føre til forsinkelser i fremføring av post, pakker og gods.

- Hvilket eventuelt omfang dette vil få er for tidig å si noe om, sier Tjønndal Pettersen, og legger til at de som kan tas ut i streik av deres ansatte i første omgang, er noen kontoransatte i Bring Cargo sine avdelinger i Bergen og Stavanger, men at det i liten grad vil påføre kundene negative konsekvenser.

El- og heisinstallasjon, særlig på Østlandet, vil også rammes, ifølge NTB. I verste fall kan dette bety at folk som mister strømmen under en streik, ikke vil få den tilbake med det første.

– En umiddelbar konsekvens er at feilretting ved strømutfall ikke vil bli utført, uttalte nylig Jan Olav Andersen, forbundsleder i El & IT-forbundet til NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer