Slik kan du reise tryggere med store mengder kontanter

Dobbelforsikring er som regel unødvendig, men skal du til Hellas nå kan det gi deg ekstra trygghet.

SLIK FORSIKRER DU REISEKASSA: Med flere forsikringerm, kan du reise med større pengesummer i kontanter og fremdeles være forsikret. Foto: NTB SCANPIX
SLIK FORSIKRER DU REISEKASSA: Med flere forsikringerm, kan du reise med større pengesummer i kontanter og fremdeles være forsikret. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den økonomiske usikkerheten i Hellas, gjør at flere oppfordrer reisende til å ta med seg en større andel kontanter enn vanlig. DNB anbefaler i dag alle reisende om å ta med seg alle pengene de har tenkt å bruke på Hellas-ferien, i kontanter.

- Alle som skal til Hellas bør tenke gjennom hvor mye penger de planlegger å bruke gjennom oppholdet, og ta med seg hele dette beløpet pluss litt ekstra buffer i kontanter, sier informasjonsdirektør i DNB, Even Westerveld, i en pressemelding.

Men før du løper til banken for å ta ut hele reisebudsjettet i kontanter, skal du imidlertid huske på at du kun har begrenset dekning for kontanter i reiseforsikringen.

Dersom noe skulle skje, og du blir frastjålet pengene, vil du kun få erstattet en begrenset sum.

Alle forsikringsselskapene Dinside har snakket med, anbefaler deg derfor å betale det du kan av hoteller og leiebil og andre utgifter på forhånd via kredittkort, og at du selvsagt bruker kort der det er mulig når du først kommer ned.

LES OGSÅ: Ikke legg igjen kontanter på hotellrommet

Dobbelforsikret = dobbelt så mye kontanter

De fleste forsikringsselskapene gir idag en dekning på 3.000 kroner for kontanter per forsikret i en standard reiseforsikring.

Men for en familie på fire vil det likevel ikke bety at dere har forsikret 12.000 kroner i kontanter. Ofte er det nemlig en øvre begrensning på 6.000 kroner per familie.

(Husk at enkelte forsikringsselskaper har en pluss- eller superforsikring med en større dekning - og da også dekning for et større kontantbeløp. Her gjelder det altså å sjekke avtalen nøye.)

Dersom du skal reise til Hellas og ønsker å reise tryggere med en større mengde kontanter, kan det likevel være en utvei for å få forsikret en større mengde kontanter.

Husk også at dobbelforsikringer gir dobbeldekninger. Dersom du har betalt hele sydenturen med kredittkort, ligger det normalt også en dekning på kontantbeløp der, som du kan plusse på dekningen i din helårs reiseforsikring.

- Ja, har du flere forsikringer får du dekket inntil maksbeløpet på hver av forsikringene. Bare husk at du uansett ikke får mer i samlet erstatning enn det du har blitt frastjålet, du kan med andre ord ikke få utbetalt dobbel erstatning. La oss si at du blir frastjålet 7.000 kroner og har to forsikringer som begge dekker inntil 3.000 kroner. Da kan du få 6.000 kroner utbetalt i samlet erstatning, forteller Kristin Nøkleby Holth, kommunikasjonssjef for forsikring i Storebrand.

Det samme kan gjelde dersom du er forsikret andre steder, for eksempel dersom du har en reiseforsikring gjennom jobben, eller du har kjøpt en enkeltreiseforsikring via reisearrangøren.

LES OGSÅ: Ikke pakk pengene i kofferten

Dagsbusjett i lomma

- Bakgrunnen til at vi går ut og anbefaler at du har ekstra kontanter, er at minibankene og bankfilialene er stengt. Kort skal i prinsippet fungere som normalt, men vi har sett tidligere at butikkeiere eller andre er skeptiske til at de ikke skal få igjen pengene sine om de lar deg betale med kort, så de velger å si nei til kort, sier Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB Bank, til Dinside.

- Men det er klart at det er en fare i seg selv, så folk må veie det opp mot det å gå tom for cash, fortsetter Dalsbø.

Oppfordringen fra alle forsikringsselskapene som Dinside har snakket med, er å være ekstra årvåken og å kun ta med seg dagsbudsjett i lomma. Dersom det er safe tilgjengelig, må du bruke den. Men noen selskaper godtar det også dersom du av mangel på noe bedre har låst pengene ned i kofferten eller gjemt dem.

Men her er det veldig viktig å sjekke vilkårene du har i forsikringen din - for her har vi fått veldig forskjellige svar fra ulike forsikringsselskaper.

- Alle saker vil bli behandlet individuelt, for her er det snakk om aktsomhet, sier Dalsbø til Dinside. Å låse inn 20.000 på et hotellrom, uten safe, er ikke spesielt sikkert, men bor du i en leid leilighet, så kan det være godt nok å oppbevare pengene i den låste boligen, sier Dalsbø, som oppfordrer alle til å kontakte forsikringsselskapet sitt dersom man skulle være i tvil om vilkårene.

- Roligere enn man kan få inntrykk av

Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If og Europeiske, sier til Dinside at deres Hellas-kontor melder at det er betydelig roligere i Hellas enn man kanskje kan få inntrykk av.

- Ting kan tyde på at bankautomatene vil fungere fra i morgen, og selv om bankene holder stengt, vil det være mulig å ta ut penger. Men det er selvsagt helt umulig å si sikkert, sier Vennesland.

Vennesland oppfordrer reisende til å være ekstra nøye med oppbevaring av penger, og til å spre risikoen når man er ute. For eksempel ved at det er flere som bærer på kontanter - ikke kun den ene i reisefølget.

Hva med deg?

Skal du ha med deg mer kontanter i år, enn ved tidligere ferier? (Avsluttet)
Ja(58%) 190
Nei(34%) 113
Vet ikke(8%) 27
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Vi vet at noen familier kommer til å reise med store beløp, opp i maksgrensen for hva man kan ta med (25.000 kroner per person, før du må deklarere pengene hos Tollvesenet, red. anm.) - og da blir man selvassurandør for et ganske stort beløp, sier Vennesland til Dinside.

Roy Vetaas, kommunikasjonsrådgiver i Tryg, sier til Dinside at det kan være nok å gjemme pengene.

- Sikkerhetsforskriftene i reiseforsikringene sier at penger skal bæres med seg eller oppbevares i låst safe. Dersom man bor på et hotell uten safe på rommet eller i resepsjonen må man sikre eller skjule kontantene på rommet annet vis. Dette kan for eksempel være ved å låse ned i koffert, eller gjemme mellom klær eller annet sted. Om forsikringen avkorter erstatningen vil bero på en konkret vurdering i den enkelte sak, sier Vetaas, og understreker at penger som blir oppbevart synlig på hotellrom normalt ikke vil bli erstattet dersom de blir stjålet.

Dette må du gjøre

Dersom du skulle komme opp i en situasjon hvor du blir frastjålet kontanter, må du melde inn krav til forsikringsselskapet.

Om du skulle bli frastjålet en større mengde penger og har flere forsikringer, må du naturlig nok også melder kravet til alle selskapene.

Men ikke glem dokumentasjon.

Dette er for eksempel et bankuttak - og så vil selskapet vurdere hvor mange dager det er siden du gjorde uttaket - og hvor sannsynlig kravet ditt virker.

Du må også dokumentere at pengene har forsvunnet ved at de er stjålet - det holder ikke å ha mistet pengene. I praksis vil det si at du må skaffe deg en kopi av en formell politianmeldelse fra reisestedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer