Slik kan NAV kontrollere deg

Innhenter informasjon i flere registre for å oppdage svindel.

KONTROLL: Etter en lovendring i april 2013 fikk NAV større muligheter for kontroll av sine brukere. Foto: COLOURBOX.COM
KONTROLL: Etter en lovendring i april 2013 fikk NAV større muligheter for kontroll av sine brukere. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mottar du penger fra NAV har de en rekke muligheter for å kontrollere om du følger kriteriene for å motta støtte. Blant annet sjekker de en rekke offentlige registre etter informasjon.

Og hvert år blir en rekke nordmenn anmeldt for svindel.

>> Ikke velg avdragsfrihet på lånet

Kan masseinnhente informasjon

Ifølge seksjonssjef Magne Fladby benytter NAV seg av flere registre for å sjekke blant annet inntekt og bosted til stønadsmottakere. Takket være en presisering av Folketrygdloven som ble vedtatt i Stortinget i 2013 kan NAV drive masseinnhenting av informasjon fra disse registrene.

Fladby påpeker at dette ikke er for å mistenkeliggjøre brukere.

– Registersamkjøring er et viktig verktøy for å identifisere saker der vi mener det er risiko for svindel. De gjør at vi kan jobbe med de relevante sakene uten at vi mistenkeliggjør de som mottar sin rettmessige stønad, understreker Fladby.

Han forteller videre at de ved kontroll legger inn noen søkekriterier for å identifisere risikosaker som de deretter ser nøyere på.

Dette ser de etter

Som mottaker av støtte fra NAV er det en rekke kriterier man må forholde seg. For eksempel er det en del mottakere av stønad som ikke skal ha utbetalt støtte de dagene man er bortreist på ferie i utlandet.

Her kan NAV innhente informasjon

For kontroll kan NAV blant annet innhente informasjon fra følgende etater:

 • Skatteetaten
 • Brønnøysund- registrene
 • Utlendings- direktoratet
 • Posten (adresseregister)
 • Toll- og avgiftsdirektoratet (valutaregisteret)

 • Her kommer blant annet Valutaregisteret inn i bildet, et register NAV har tilgang til. Her registreres både bruk av norskutstedte kort i utlandet, kjøp og salg av valuta når beløpet overstiger 5.000 kroner og overføringer til og fra utlandet uavhengig av beløpets størrelse.

  NAV kan også innhente opplysninger om inntekt fra Skatteetaten, og sjekke om forskjellige stønadsmottakere har en inntekt som strider med det som er tillatt.

  Dette kan blant annet være aktuelt for mottakere av sykepenger, uførepensjon, dagpenger og arbeids- og avklaringspenger.

  NAV ser også etter opplysninger om adresse og bosted, som kan være relevant for blant annet aleneforsørgere og mottakere av overgangsstønad.

  Oppdager mer svindel

  NAV avdekker og stadig flere svindeltilfeller, men Fladby tror likevel ikke økende svindel er årsaken til de stigende tallene.

  – Vi har ikke belegg for å si at svindelen har økt. Derimot har vi fått flere ressurser, så det er flere som jobber med dette, i tillegg til bedre muligheter for kontroll enn tidligere, sier Fladby.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer