Slik kan ny arbeidsmiljølov påvirke arbeidsmarkedet

Kan ha en generell negativ betydning for norske arbeidstakere, mener arbeidslivsforsker.

VANSKELIGERE? Enklere tilgang til å ansette arbeidstakere midlertidig kan være negativt for norske arbeidstakere. Foto: COLOURBOX
VANSKELIGERE? Enklere tilgang til å ansette arbeidstakere midlertidig kan være negativt for norske arbeidstakere. Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kunne regjeringen i samarbeid med Venstre og KrF varsle om enighet om den nye arbeidsmiljøloven.

Men er ny lov gode nyheter for arbeidstakerne? Ikke nødvendigvis, mener arbeidslivsforsker Ann Cecilie Bergene.

LES OGSÅ: Hvem risikerer å miste jobben i 2015?

Negativt for arbeidstakerne

NHO har som kjent vært en av forkjemperne for en ny, og mer fleksibel arbeidsmiljølov, men med arbeidsgiverne i fokus. LO derimot, kaller forslaget som nå har flertall i Stortinget, for en klar svekkelse av arbeidstakernes rettigheter.

Det er spesielt muligheten for større bruk av midlertidige ansettelser som har vært i fokus, og som det også åpnes mer for i den nye loven. Dermed er spørsmålet om den nye loven også gir noen positive endringer for arbeidstakerne?

Ann Cecilie Bergene, som er forskningsleder og seniorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet, viser til at arbeidsmiljøloven er en vernelov.

- En oppmykning av vernelov vil i de aller fleste tilfellene ha en generell negativ betydning, sier Bergene til Dinside.

Gir flere jobber?

Vi har spurt NHO, som har vært en forkjemper for en ny arbeidsmiljølov, om hvilken endring de tror vil ha størst positiv og negativ betydning for norske arbeidstakere.

De trekker frem muligheten til å avtale mer fleksible arbeidstidsordninger som den mest positive endringen.

I NHOs undersøkelser er det spesielt yngre arbeidstakere som tror større tilgang til midlertidige ansettelser kan få flere inn i arbeidslivet. Foto: COLOUBOX
I NHOs undersøkelser er det spesielt yngre arbeidstakere som tror større tilgang til midlertidige ansettelser kan få flere inn i arbeidslivet. Foto: COLOUBOX Vis mer


De tror adgangen til å ansette midlertidig er endringen flest er skeptiske til. NHOs avdelingsdirektør Alf Åge Lønne sier til Dinside at de har forståelse for skepsisen, da fagbevegelsen har hatt sterkt negativt fokus på dette punktet.

- Det er viktig for NHO at bedriftene får mulighet til å teste om det er rom i markedet for å ansette flere. Dette skaper muligheter for verdiskaping og innovasjon i bedriftene, samtidig som det kan gi flere jobber, sier Lønne.

Les også hvordan du bruker LinkedIn for å få jobb

Midlertidighet får ikke flere i jobb

Fafo-forsker Jørgen Svalund, som har tatt for seg bruken av midlertidige stillinger i sin doktorgrad, har derimot vist til at en rekke undersøkelser i ulike land ikke har klart å finne noen økt grad av sysselsetting som følge av enklere tilgang til midlertidige ansettelser.

Dessuten kan enklere tilgang til midlertidige ansattelser resultere i at desto flere arbeidstakere lettere blir sittende fast i dårlige jobber under dårlige vilkår, uten tilbud om å utvikle seg, skriver Forskning.no.

Her er de deltidsansatte som kan kreve full stilling.

Positiv for enkelte

Er du enig i at det bør åpnes for større bruk av midlertidige stillinger?

(Avsluttet)
Nei, det blir vanskeligere å få seg fast jobb(76%) 456
Ja, det vil gjøre det lettere å komme seg inn på arbeidsmarkedet(16%) 98
Det kommer ikke til å føre til store endringer(7%) 44
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Samtidig kan den nye lovens bruk av midlertidige ansettelser bidra positivt for enkelte grupper innen arbeidslivet, mener Ann Cecilie Bergene. Hun viser eksempelvis til at vi i Norge har hatt en sterk regulering av standardarbeidsforholdet, som har virket beskyttende for hvite menn, som i stor grad har vært i faste heltidsstillinger med sterkt oppsigelsesvern.

- Dette har gjort adgangen til slike jobber begrenset for andre, som etniske minoriteter og kvinner, som har havnet i «sekundære» eller perifere jobber og arbeidsmarkeder, sier Bergene.

Samtidig vil dette sannsynligvis føre til at det blir en større spredning av jobbusikkerhet blant både menn og kvinner, fordi hvem som blir berørt av den endrer seg noe.

Les også hvordan du får jobb med hull i CV-en

Stor grad av midlertidige ansettelser

Andre nestleder Hans-Christian Gabrielsen i LO, mener nettopp den generelle adgangen til midlertidige ansettelser er det mest dramatiske forslaget i den nye arbeidsmiljøloven, som gir arbeidsgiverne frihet til å bestemme hvilken form for arbeidsavtale man skal ha med den ansatte: Fast ansatt, midlertidig ansatt ved midlertidig behov, eller midlertidig ansatt også når behovet ikke er midlertidig, men med visse begrensninger.

At grensen for hvor lenge man kan gå midlertidig ansatt i samme jobb blir satt ned fra fire til tre år, tror LO har liten betydning.

- Isolert sett kan det være en bedring, men i praksis vil det neppe ha så mye å si. De fleste som sliter med seriemidlertidighet går fra den ene midlertidige jobben til den neste, og de vil ikke hjelpes av denne regelen, sier Garbrielsen til Dinside.

Ifølge NHO er det i avtalen mellom Regjeringen, KrF og Venstre lagt opp til at partene i arbeidslivet skal være med på å evaluere ordningen med midlertidige ansettelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer