Nytt regjeringssamarbeid

Slik kan ny regjering påvirke deg

Både lommeboka og arbeidshverdagen din kan bli drastisk endret når Støres regjering er på plass.

HJEMMEBESØK: Partileder Audun Lysbakken i SV fikk dette servert da har var hjemme hos Ap-leder Jonas Gahr Støre. Nå spørs det hvilken regjering den kommende statsminister Støre vil servere oss... Video: Maja Walberg Klev Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vår neste statsminister heter Jonas Gahr Støre, men hvilken regjering han klarer å sette sammen, er ennå uvisst.

Likevel kan det potensielle regjeringssamarbeidet mellom Arbeiderpartiet (Ap), Sosialistisk Venstreparti (SV) og Senterpartiet (Sp) legge noen føringer for hvordan deres statsbudsjett vil påvirke lommeboka di.

I tillegg kan varslede endringer fra valgkampen ha vesentlig innvirkning på arbeidshverdagen til flere av oss.

Nye vikariat-lover

La oss ta det siste først: I forbindelse med årets valg har Ap varslet at de vil fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser i løpet av de første hundre dagene med ny regjering.

Bakgrunnen for dette valgkamputspillet er at Erna Solbergs regjering åpnet for å ansette arbeidstakere midlertidig i tolv måneder uten spesiell grunn tilbake i 2015, noe som førte til en stor offentlig debatt og 1,5 millioner arbeidstakere som streiket i protest.

Dersom Støres regjering fjerner muligheten til å ansette arbeidstakere uten noen bestemt grunn i tolv måneder, er vi tilbake til at arbeidsgivere må benytte de andre hjemlene til midlertidig ansettelse i arbeidsmiljøloven.

- De to viktigste hjemlene for midlertidige ansettelser som står igjen, er muligheten til å ansette midlertidig når arbeidet er av midlertidig karakter og i vikariat for fraværende ansatte, forklarer jurist Hans Gjermund Gauslaa i Simployer.

Førstnevnte hjemmel krever at arbeidet som skal gjøres ikke er en del av det ordinære arbeidet, og har en klar avslutning, mens at ansettelser i midlertidige vikariat fordrer at én eller flere av virksomhetens arbeidstakere er midlertidig fraværende.

- Vi legger til grunn at arbeidstakere som ansettes i inntil tolv måneder uten noen bestemt grunn, vil kunne fullføre denne midlertidige ansettelsen, selv om hjemmelen i arbeidsmiljøloven skulle bli tatt bort i løpet av de kommende månedene, understreker Gauslaa.

Slik kan barnefamiliene påvirkes

Så, over til statsbudsjett-postene som kan dukke opp seinere i høst, og som dermed vil påvirke din økonomiske hverdag i fortsettelsen.

- Ap har foreslått å redusere barnehageprisene med over 2800 kroner årlig for ett barn. Har du mer enn ett barn i barnehagen, skal du også betale mindre. Har du tre barn i barnehagen, skal det tredje være gratis, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Videre ønsker Ap å innføre gratis SFO/AKS, i første omgang for alle førsteklassinger, men SV vil at skolefritidsordningen skal være gratis for alle barn. Ifølge Sandmæl ønsker Ap også søskenmoderasjon for familier som har barn både i barnehage og SFO.

- SV vil innføre brillestøtte som dekker hele kostnaden av briller til barn som trenger det, mens Ap lover at de skal «forbedre» ordningen med brillestøtte for barn, fortsetter forbrukerøkonomen.

Når det gjelder barnetrygden, vil Ap holde den ujustert på dagens nivå, mens SV ønsker å øke den, og Sp vil prisjustere den.

Dette kan studentene vente

I partiprogrammet sitt framholder Ap at de vil øke studiestøtten. SV mener studiestøtten burde økes til 212 799 kroner, altså opp 36 442 kroner fra dagens støttebeløp.

Boligsparing for unge (BSU) er det usikkert hva vil skje med, for Ap vil «fryse» BSU-ordningen på dagens nivå, SV vil avvikle den og Sp vil styrke BSU-en.

- SV vil at tannhelse skal bli likestilt med andre helsetjenester, slik at det ikke skal koste mer å gå til tannlegen enn til legen. Ap vil også ha en gradvis utvidelse av den offentlige tannhelsetjenesten, der unge voksne og grupper som ikke har mulighet til å få gjennomført nødvendig tannhelsebehandling, skal prioriteres, sier Sandmæl.

Dyrere «luksus-elbiler»

For kommende elbileiere, kan vinninga gå opp i (hjul)spinninga for enkelte. Ap ønsker nemlig å innføre merverdiavgift på det de kaller «luksus-elbiler».

- Momsen skal bare betales for beløp over 600 000 kroner. Det betyr, med andre ord, at en elbil som koster 700 000 kroner, vil få ilagt moms for 25 000 kroner, slik at den nye kostnaden ender på 725 000 kroner, forklarer Sandmæl, men legger til:

- Samtidig vil Ap øke engangsavgiften for fossildrevne biler, slik at konkurransefordelen til elbiler opprettholdes.

Skatten som kan økes

De som tjener under 750 000 kroner årlig, kan vente seg lavere skatt, mens de som tjener over dette beløpet, må belage seg på å skatte mer med Ap-styrt regjering.

- I tillegg vil Ap at skattesatsen på formue økes fra 0,85 til 1,1 prosent, samt at bunnfradraget skal opp fra 1,5 til 1,7 millioner kroner. Dette betyr at de med formue på inntil 1,7 millioner kroner skal slippe å betale formuesskatt, mens formue over 20 millioner kroner får skatt på 1,3 prosent, sier forbrukerøkonomen i DNB.

I forrige statsbudsjett fikk de som sparer i aksjemarkedet redusert formueskatt, fordi formuesrabatten på investeringer i aksjer og aksjeandel i fond økte fra 35 til 45 prosent.

- Dette gjør det mer attraktivt å spare i aksjemarkedet. Formuesskatten beregnes da til 55 prosent av verdien. Med en ny regjering kan denne rabatten kanskje gå ned til 20 prosent, sier Sandmæl.

I NRKs partiguide står det at SV vil øke skattene for å redusere forskjeller, kutte utslipp og gi jobb til flere, men de som tjener minst skal, derimot, betale mindre skatt. SV tar også til orde for at kommunene selv skal få sette grensa for eiendomsskatten.

... og sparingen som kan ryke

Som nevnt tidligere, kan BSU-ordningen bli endret med ny regjering, men det kan også individuell pensjonssparing (IPS), som er sparing i fond til pensjon der du får utsatt skatt for beløpet du sparer.

Ifølge Sandmæl kan IPS ryke med en ny regjering, da både Ap og SV ser for seg å endre denne ordningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer