Statsbudsjettet 2022

Slik kan ny regjering påvirke lommeboka di

Kun få dager etter at det første forslaget til statsbudsjett ble lagt fram, er det flere ting som kan bli annerledes enn i budsjettforslaget når ny regjering trer til.

KORT SAGT: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer kort hvordan forslag til statsbudsjett for 2022 vil påvirke deg. I saken under kan du lese om endringene som sannsynligvis kommer med ny regjering. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den endelige spikringen av statsbudsjettet for kommende år kan ses på som en trilogi:

  • Først kom den avtroppende Solberg-regjerings forslag til statsbudsjett tirsdag 12. oktober. Fram til den nye regjeringen ledet av Støre formelt er innsatt, som vanligvis skjer påfølgende fredag, fungerer den sittende regjeringen som et såkalt forretningsministerium.
  • Det spesielle i år er imidlertid at vi kan være helt sikre på at budsjettet endres to ganger til før det vedtas.
  • Rundt 10. november legger ny regjering - bestående av Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp) - fram sin tilleggsproposisjon, der de skal endre Solberg-regjeringens budsjett, omprioritere og finne plass til sine politiske merkesaker. Deretter skal de forhandle om enighet med SV, slik at et nytt budsjett foreligger i desember.
ENIGE: Kommende finansminister Tryve Slagsvold Vedum og påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre under regjeringsforhandlingene på Hurdal. Foto: NTB
ENIGE: Kommende finansminister Tryve Slagsvold Vedum og påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre under regjeringsforhandlingene på Hurdal. Foto: NTB Vis mer

Din økonomi med ny regjering

Både ut fra budsjettforslaget, som allerede er lagt fram, og innholdet i regjeringsplattformen til Ap og Sp som ble offentliggjort 13. oktober, kan vi si noe om hva du og di lommebok kan forvente i 2022.

Her har du tre hovedpunkter:

  • Skatte- og avgiftspolitikken det er lagt opp til i det første budsjettforslaget, vil mest sannsynlig endres i den nye regjeringens forslag. Økt formuesskatt er ett av Aps valgløfter, men hvem som egentlig kan får skatteregninga, er kanskje ikke dem du tror...
  • Pendlere kan vente seg enda bedre reisefradrag enn forespeilet i budsjettforslaget til avtroppende regjering - og det samme kan de som er avhengig av ferje for å komme seg til jobb.
  • Det er ennå usikkert hvordan barnefamiliene kommer ut av det etter at budsjettforslaget er endret både én og to ganger, men ei aldersgruppe kan kanskje glede seg over gratis tannlege med ny regjering.

For å få alle detaljene, må du lese videre! Vi har sortert detaljene nedenfor i fire puljer - «skatter og avgifter», «bilister og pendlere», «barnefamilier» og «de unge».

Du finner alle Dinsides saker om statsbudsjettet 2022 på denne samlesida, og her har du en oppsummering av budsjettforslaget:

Skatter og avgifter

Som forventet ble det ikke de store skattelettelsene i budsjettet, siden Solberg-regjeringen har gjennomført sin skattereform. De fleste får om lag tusen kroner lavere skatt, mens de med lavere inntekter får noe mer, ifølge forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

– I tillegg ble verdsettelsen av boliger som koster mer enn 15 millioner kroner, økt fra 25 til 50 prosent, mens for de som eier to boliger, øker verdsettelsen på bolig nummer to fra 90 til 95 prosent i budsjettforslaget. Det foreslås også å øke formuesverdien på fritidsbolig med ti prosent, sier hun til Dinside.

– Men med ny regjering, er nok ikke kapittelet for skatt ferdigskrevet. Her vil det komme endringer, spesielt for de formuende, understreker Sandmæl.

Slik oppsummerer forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand skattepolitikken vi kan forvente med ny regjering:

– Som ventet vil vi se en tydeligere dreining av fordeling i skattepolitikken, slik at de som har mindre får flere lettelser og støtteordninger og de som har høye inntekter og høye formuer må betale mer i skatt.

For eksempel har Ap lovet gjennom valgkampen at de som tjener under 750 000 kroner i året skal betale mindre i skatt, mens de som tjener over skal betale mer. Videre vil Ap vil at skattesatsen på formue økes fra 0,85 til 1,1 prosent, samt at bunnfradraget økes til 1,7 millioner kroner.

Forslaget var at elavgiften reduseres med 1,5 øre per kilowattime vil utgjøre et kutt på 375 kroner årlig for en bolig med strømforbruk om lag 20 000 kilowattimer.

– Ny regjering har ikke kommet med hva de konkret tenker her, men de har uttalt at de vil utforme flere kraftfulle tiltak for å redusere høye strømkostnader, som inkluderer lavere avgift på elektrisk kraft, økt bostøtte, geografisk prisutjevning av nettleie, styrkede forbrukerrettigheter og økt produksjon av norsk kraft, sier Tvetenstrand.

Bilister og pendlere

I statsbudsjettforslaget ble det videreført momsfritak for el-biler, men her vil det komme en endring med innføring av moms på dyrere el-biler til over 600 000 kroner. Det vil si at du må regne med at en el-bil som i dag koster 700 000 kroner, får moms på de siste 100 000 kronene og dermed ny pris på 725 000 kroner.

– I budsjettforslaget som ble lagt fram lå det en økning i CO2-avgiften, som vil føre til høyere bensin- og dieselpriser. Den nye regjeringen vil beholde økingen, samtidig som Sp-leder Vedum lovet at drivstoff skal bli rimeligere, sier Tvetenstrand til Dinside.

Reisefradraget, også kalt pendlerfradraget, økte i de 300 minst sentrale kommunene for å kompensere høyere CO2-avgift, ifølge budsjettforslaget.

– Hvis egenandelen for reisefradraget går ned fra 23 900 til 14 000 kroner, vil det si at dagens pendlere får cirka 10 000 kroner mer i reisefradrag og 2200 kroner mindre i skatt, sier Sandmæl.

– Både Sp og Ap er for å øke skattefradraget for pendlere, og i Aps partiprogram står det at de vil senke egenandelen til 15 000 kroner. Dette er derfor et forslag som mest sannsynlig vil bestå, fortsetter hun.

Videre ligger det til rette i budsjettforslaget for at de som benytter riks- og fylkesferjesambandene vil få billigere billetter med takster rundt 17,5 prosent lavere enn de som gjelder per januar 2021.

– Det kan imidlertid bli enda billigere ferjebilletter med ny regjering. Ap og Sp ønsker å halvere fergeprisene i landet som helhet, og i øysamfunn uten annen forbindelse enn ferje, blir overfarten gratis. I tillegg ønsker de å gjøre ferje gratis på strekninger der det er færre enn 100 000 passasjerer årlig, sier Sandmæl.

Barnefamilier

Tvetenstrand i Storebrand påpeker at forslaget om økning i makspris for barnehager, vil endres - her har ny regjering lovet kutt i prisen. Forslaget om gratis SFO i kjernetiden for flere utvalgte områder i landet, vil bestå, men ny regjering ønsker å tilby dette til alle førsteklassinger i landet.

– Dette er kutt på inntil flere tusen kroner i måneden, noe som vil hjelpe godt på økonomien for de som har førsteklassinger, sier forbrukerøkonomen.

Ap vil beholde barnetrygden på dagens nivå og Sp vil prisjustere den, så at den i årets budsjett ble prisregulert, er derfor noe Sandmæl i DNB tror vil bestå. Dette understøttes av at det ikke er signalisert noen andre endringer i plattformen.

Foreldrefradraget legges om i budsjettforslaget og foreslås til å være 25 000 kroner for hvert barn under 12 år. Det innebærer en skattelettelse på om lag 2200 kroner for hvert barn utover det første, sammenlignet med reglene for 2021, sier Sandmæl, men legger til:

– Dette er et fradrag som kan komme godt med for barnefamilier, men om ny regjering lar det stå eller om de heller ønsker å bruke pengene på billigere SFO og barnehage, gjenstår å se.

De unge

Unge voksne opptil 21 år vil få tilbud om gratis tannlege, og de opptil 25 år vil få halv pris på tannlegeregningen. Dette er store kostnader for de unge, og vil forhåpentlig føre til at de ikke utsetter tannlegetimen fordi lommeboka ikke tillater det, ifølge hurdalsplattformen til den nye regjeringen.

I budsjettforslaget ble det forsått å innføre jobbskattelette for unge under 30 år, noe som kan gi maks 23 500 kroner i inntektsfradrag for inntekter opp til 300 000 kroner. Dette vil nok bli fjernet med ny regjering, men de unge med lavere og middels inntekt, vil få lavere skatt, ettersom det er foreslått lavere skatt generelt for alle som har lavere og middels inntekt, ifølge Tvetenstrand.

Ap sier i sitt partiprogram at de vil øke studiestøtten, og at de vil presentere en ny modell for studiefinansiering som legger bedre til rette for heltidsstudenter.

– Både Ap og SV er blant annet enige om å trappe opp byggingen av studentboliger med mål om 3000 i året, innføre 12 måneders studiestøtte for heltidsstudenter med barn under 16 år og gjennomgå studiefinansieringen med mål om å legge bedre til rette for både heltids- og deltidsstudenter, sier Sandmæl.

– Bygging av studentboliger er ikke gjort over natten, men det vil på sikt kunne gi studenter bedre og billigere bomuligheter, legger Tvetenstrand til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer