Slik kan øresus behandles

En halvtime om dagen i seks uker. Det er alt som trengs for å behandle tinnitus, i følge en ny bok.

Publisert
Sist oppdatert

Et 60-talls personer har allerede blitt behandlet for plagene ved hjelp av en svensk bok. Resultatene presenteres i slutten av november.

- Omtrent en tredel opplever en veldig, veldig stor bedring. De fleste får mindre ubehag og har det bedre etter behandlingen, sier Gerhard Andersson, psykolog og en av forfatterne bak boken.

Siden midten av 80-tallet har audiologer og psykologer ved sykehuset i Uppsala i Sverige behandlet mange hundre svensker med tinnitus.

Metoden som beskrives i boken er en type psykoterapi der man retter seg mot de ubehagelighetene tinnitus forårsaker.

I følge Gerhard Andersson er det første gangen en slik metode prøves ut i Sverige. Det er en selvhjelpsbok med konkrete øvelser og instruksjoner.

Først skal man kontrollere om det virkelig er tinnitus man har, og så kreves det egentrening for å få resultater.

- Det kan være 20-30 minutter om dagen over en periode på 6-7 uker. Tiden avhenger av personen det gjelder, sier Andersson.

Men man kan også trenge hjelp i tillegg til boken.

- Det er lett å kjøpe en bok, men vanskeligere å sette i gang og jobbe med øvelsene. Det kan være lurt å ha en medhjelper. For eksempel en i familien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.