Pris på strøm

Slik kan strømprisen avgjøres i fremtiden

Effekttariffer og smartteknologi kan tas i bruk for å jevne ut forbruket når alle bruker strøm.

FORBRUKERFLEKSIBILITET: En måte å spare strøm til oppvarming i høst og vinter, er å skru ned styrken på ovnen og kle deg bedre. Andre løsninger er presentert i Nelfos nye rapport, hvor du kan redusere strømregningen ved å senke forbruket ditt i bestemte tidsperioder. Men er dette nok til å redusere investeringer i strømnettet? Foto: Olivier Le Moal/Shutterstock/NTB scanpix
FORBRUKERFLEKSIBILITET: En måte å spare strøm til oppvarming i høst og vinter, er å skru ned styrken på ovnen og kle deg bedre. Andre løsninger er presentert i Nelfos nye rapport, hvor du kan redusere strømregningen ved å senke forbruket ditt i bestemte tidsperioder. Men er dette nok til å redusere investeringer i strømnettet? Foto: Olivier Le Moal/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under Arendalsuka i forrige uke var det flere debatter, deriblant en om forbrukermakt i strømmarkedet. Blant debattantene var representanter fra Nelfo, Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Huseiernes Landsforbund.

Tidligere i vår fikk NVE kritikk av Forbrukerrådet for et lite forbrukervennlig og komplisert forslag om at strømkundene skulle tegne et tolv måneders abonnement for hvor mye strøm de kunne bruke, og at ved å overskride denne grensen, måtte de betale overpris.

Dette forslaget kom fra NVE for å redusere investeringene i nytt strømnett, samt begrense nettleien til forbrukerne, men motstanden de møtte for forslaget, førte til at de trakk det tilbake.

Nå er det kommet et par nye forslag, ett fra NVE og ett fra Nelfo, om hvordan strømregningen kan utformes for å spare forbrukerne mest mulig penger, samt hindre at strømnettets kapasitet sprenges.

Dinside har tidligere skrevet om hvordan kraftige kaffemaskiner og elbillading legger større press på strømnettet.

- Smartteknologi er løsningen

«Forbrukerfleksibilitet» er stikkordet for begge forslagene, altså å flytte forbruk av strøm i tid, slik at vi unngår situasjoner der strømnettet blir overbelastet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer