Pris på strøm

Slik kan strømprisen avgjøres i fremtiden

Effekttariffer og smartteknologi kan tas i bruk for å jevne ut forbruket når alle bruker strøm.

FORBRUKERFLEKSIBILITET: En måte å spare strøm til oppvarming i høst og vinter, er å skru ned styrken på ovnen og kle deg bedre. Andre løsninger er presentert i Nelfos nye rapport, hvor du kan redusere strømregningen ved å senke forbruket ditt i bestemte tidsperioder. Men er dette nok til å redusere investeringer i strømnettet? Foto: Olivier Le Moal/Shutterstock/NTB scanpix
FORBRUKERFLEKSIBILITET: En måte å spare strøm til oppvarming i høst og vinter, er å skru ned styrken på ovnen og kle deg bedre. Andre løsninger er presentert i Nelfos nye rapport, hvor du kan redusere strømregningen ved å senke forbruket ditt i bestemte tidsperioder. Men er dette nok til å redusere investeringer i strømnettet? Foto: Olivier Le Moal/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under Arendalsuka i forrige uke var det flere debatter, deriblant en om forbrukermakt i strømmarkedet. Blant debattantene var representanter fra Nelfo, Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Huseiernes Landsforbund.

Tidligere i vår fikk NVE kritikk av Forbrukerrådet for et lite forbrukervennlig og komplisert forslag om at strømkundene skulle tegne et tolv måneders abonnement for hvor mye strøm de kunne bruke, og at ved å overskride denne grensen, måtte de betale overpris.

Dette forslaget kom fra NVE for å redusere investeringene i nytt strømnett, samt begrense nettleien til forbrukerne, men motstanden de møtte for forslaget, førte til at de trakk det tilbake.

Nå er det kommet et par nye forslag, ett fra NVE og ett fra Nelfo, om hvordan strømregningen kan utformes for å spare forbrukerne mest mulig penger, samt hindre at strømnettets kapasitet sprenges.

Dinside har tidligere skrevet om hvordan kraftige kaffemaskiner og elbillading legger større press på strømnettet.

- Smartteknologi er løsningen

«Forbrukerfleksibilitet» er stikkordet for begge forslagene, altså å flytte forbruk av strøm i tid, slik at vi unngår situasjoner der strømnettet blir overbelastet.

I forbindelse med debatten i Arendal la Nelfo fram en ny rapport hvor de mener at hvis forbrukerne er mer fleksible med strømbruken sin, kan de spare penger og strømnettet.

- Konkrete eksempler på dette vil være å slå av varmekabler, elbillader og panelovner i korte tidsrom der vi trenger å frigjøre kapasitet i strømnettet, sier Tore Standskog, direktør for næringslivspolitikk i Nelfo.

Strandskog mener at et integrert styringssystem, en form for smartteknologi, er en forutsetning for at forslagene deres i rapporten skal fungere. Dette vil være teknologi som automatisk kobler ut varmekabler og smarte apparater i korte tidsrom når strømnettet blir overbelastet.

- Forbrukerne vil ikke legge merke til dette. Det eneste forbrukerne vil oppleve er at nettleien reduseres fordi strømnettet utnyttes bedre, sier direktøren.

Vil ha støtteordning fra Enova

Men, hvor mye vil det koste for forbrukerne å installere denne typen teknologi? Prisen vil selvfølgelig være avhengig av kompleksiteten i installasjonen, men jeg tror du vil komme langt med et budsjett på 50.000 kroner, svarer Strandskog.

Nelfo har også foreslått en støtteordning fra Enova som gjør strømstyringsteknologien billigere for folk flest.

I tillegg har Nelfo foreslått at forbrukere som ønsker det skal få direkte tilgang til prisvariasjonene på strømbørsen, som vil føre til at aktive forbrukere kan spare mye på strømregningen ved å flytte forbruket sitt til perioder med lave strømpriser.

- Effekttariffer er løsningen

NVE er enig med Nelfo om at smartteknologi gir flere muligheter til å flytte strømtopper og justere forbruket, men de mener at forslaget alene ikke er nok.

- Vi mener at det bør legges om til «effekttariffer» i tillegg, sier Ove Flataker, direktør for Reguleringsmyndigheten for energi i NVE.

Dagens tariffstruktur innebærer at strømkunden betaler et gitt antall øre per kilowattime strøm som brukes, uavhengig av om det brukes mye eller lite strøm på én gang og uavhengig av tid på døgnet og året, forklarer Flataker. Dette harmonerer veldig dårlig med hvordan kostnadene i strømnettet oppstår.

- Ved å legge om til effekttariffer blir det dyrere å bruke mye strøm i de timene hvor nettet er høyt belastet, typisk morgen og ettermiddag i vintermånedene, mens alle de andre timene gjennom året vil det bli billigere å bruke strøm, sier Flataker.

Mener forslaget er forbrukerfiendtlig

Huseiernes Landsforbund kaller effekttariffene «forbrukerfiendtlige», og mener at NVE legger opp til å straffe forbrukerne for gal adferd i stedet for å belønne riktig.

- Ved å gi oss forbrukere mulighet til faktisk å betale for strømmen basert på timepriser, vil vi bli motivert til å bruke strømmen når den er billigst, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer.

Flataker i NVE mener at påstanden fra Huseierne ikke er helt riktig. Med de nye strømmålerne vil forbrukerne kunne kjøpe strøm basert på timespriser, men det løser ikke utfordringen med å få bedre utnyttelse av nettet, fordi prisen på strøm kan variere uavhengig av når nettet er høyt belastet.

- Forslaget vårt er både pisk og gulrot. En ekstra gulrot er at over tid vil effekttariffene spare investeringer i strømnettet, som vil spare forbrukerne for nettleie i neste omgang, sier han.

Er du Per eller Kari?

Effekttariffene gir en rimeligere fordeling av nettleien mellom strømkundene, mener NVE, og bruker følgende eksempel for å vise dette:

Hvis Per velger å legge solcellepanel på hustaket, mens Kari etterisolerer huset sitt, vil Per spare 3.000 kilowattimer i sommermånedene, mens Kari sparer tilsvarende i vintermånedene. Med dagens tariffstruktur vil Per og Kari spare like mye i nettleie.

Etterisolering og solceller virker, imidlertid, svært ulikt når det gjelder behovet for strømnett. Kari bidrar til å avlaste strømnettet om vinteren, og hvis flere gjør som henne kan nettinvesteringer spares. Per sin investering i sol bidrar ikke til å avlaste nettet på vinteren og følgelig heller ikke til å redusere behovet for nettinvesteringer.

- Siden kostnader og investeringsbehov er uendret, vil den reduserte nettleien som Per oppnår i praksis bli betalt av de andre nettkundene. Karis investering vil på den andre siden komme alle strømkundene til gode og det er rimelig at hun blir premiert for det, som en innføring av effekttariffer vil gjøre, oppsummerer Flataker.

Kan bli ny høring

Etter reaksjonene på høringen i vår, er NVE i gang med å gjennomgå alle forslagene de har fått, og det kan hende det blir en ny høring.

Flataker understreker at NVE jobber med det meste av det Nelfo foreslår, men at forslagene deres er ikke nok.

- Videre i prosessen vil vi legge enda større vekt på å forklare hvilken funksjon ulike tiltak vil ha, og hvordan de spiller sammen, sier han.

Dinside vil vite hva du mener om dagens strømregning og forslagene fra Nelfo og NVE. Ta gjerne diskusjonen i kommentarfeltet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer