Førstegangskjøper

Slik kommer du deg inn på boligmarkedet

Boligpriser, lån, egenkapital eller hjelp hjemmefra - hva er de viktigste faktorene som avgjør om du klarer å kjøpe din første bolig eller ei? Vi har snakket med et knippe eksperter som svarer på dette.

FØRSTEGANGSKJØPERE: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand gir råd til deg som er førstegangskjøper. Video: Cecilie Tvetenstrand. Vis mer
Publisert

De som ikke har kjøpt sin første bolig ennå, sitter sannsynligvis og drømmer om å gjøre dette en eller annen gang.

Nå som styringsrenta og boliglånsrentene er ganske så lave, og du sparer en del penger på å ikke reise for mye til utlandet og annet forbruk grunnet coronavirusutbruddet, virker kanskje boligdrømmen nærmere enn ellers.

Men, hvordan kommer du deg inn på boligmarkedet - og er det noen steder der førstegangskjøpere så å si bare kan glemme å kjøpe sin første bolig?

- Kun to til tre prosent av boligene innen rekkevidde

Administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge trekker fram den såkalte «Sykepleierindeksen» som svar på hvor førstegangskjøpere har størst sjanse for å komme inn på boligmarkedet.

Sykepleierindeksen viser hvor stor andel av boligene i ulike geografiske områder hvor en enslig sykepleier med medianinntekt har mulighet til å kjøpe bolig. Indeksen viser altså forholdet mellom normal inntekt, boligpriser og boliglånsforskriftens regulering av maksimalt lån.

- Den siste versjonen av Sykepleierindeksen viser at det er særlig Oslo med omegn som har boligpriser som stenger denne gruppa helt ute fra boligmarkedet - her er det kun to til tre prosent av boligene som er innenfor rekkevidde, sier Kreutzer til Dinside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer