Guide

Slik kommer du i gang med fondssparing

Hvor mange penger skal du sette i fondet, og hvilke fond bør du satse på? Ekspertene svarer på dette og mye mer.

FOND-DEBUT: Vurderer du å starte sparing i fond? Da bør du lese ekspertrådene i saken under først. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FOND-DEBUT: Vurderer du å starte sparing i fond? Da bør du lese ekspertrådene i saken under først. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er støtt og stadig snakk om fondssparing, både i mediene, reklamer og andre kanaler.

Men, hvor smart er det å spare i fond? Og hvordan komme i gang med slik sparing i så fall?

Dinside har tatt en prat med ekspertene og gir deg en steg-for-steg-guide, som sannsynligvis hjelper deg å gjøre valget som passer best for deg og din økonomi.

Før du starter fondssparing

- Det aller første du bør gjøre, er å kvitte seg med dyr gjeld før du plasserer penger i fond. Å kvitte seg med dyr gjeld er den sikreste måten å oppnå en robust økonomi, sier Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet.

Du bør altså sette deg ned og «ta temperaturen» på privatøkonomien din før du i det hele tatt vurderer å sette sparepenger i fond.

Noe av det du bør sjekke er følgende:

  • Hvor stor gjeld har du, og hvor mye av dette er usikret (kreditt/forbrukslån)?
  • Når alle de faste månedlige utgiftene dine er betalt, hvor mye har du til overs for det du trenger daglig (mat, medisin, klær osv.)?
  • Har du en stor nok økonomisk buffer til uforutsette hendelser? Disse nød-pengene bør være lett tilgjengelige på en sparekonto uten bruksbegrensninger.

Det kan også være lurt å søke råd fra uavhengige rådgivere eller nettportaler. Finansportalen.no er eksempelvis en gratis tjeneste hvor du kan finne råd og tips, sammenligning av ulike fond og plasseringer, gebyroversikt og mye mer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer