Slik krangler du smart

Krangler du og partneren så busta fyker over hver minste lille filleting? Spar på kruttet til det virkelig trengs.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Undertrykk trangen til å bevise at du har rett hver eneste gang.


"Nå er jeg drittlei av at du slenger skittentøyet ditt på badegolvet!" "Kan du ikke slutte å smatte når du spiser?!"

Kjenner du deg igjen? Etter at den første forelskelsen har lagt seg, kommer irritasjonen og misnøyen over både små og store ting snikende. De færreste av oss liker å krangle, men selv de lykkeligste par er uenige.

I en Synovate MMI-undersøkelse fra 2006 hvor nesten 400 heterofile par deltok, svarte 15 prosent av deltagerne at de kranglet en til to ganger i uka. Åtte prosent svarte at de kranglet mer enn tre ganger i uka, mens nesten 80 prosent oppga at de kranglet mindre enn en gang i uka.

Både menn og kvinner rapporterte at husarbeid var det de oftest kranglet om, og uenigheter med partneren på grunn av sex var også et tema som ofte gikk igjen.

Nettstedet WebMD gir deg knepene som gjør at dere kan unngå å havne i en ond kranglesirkel og lære å spare på kruttet til det virkelig trengs:

Les også: - Kvinner må slutte å syte

1. Vær hyggelig

Når dere er midt i en krangel, tving deg selv til å gjøre noe hyggelig for ham, som å hente en kopp kaffe eller flytt en stol mot ham så han kan sette seg. Slike små isbrytere kan ha en stor psykologisk virkning.

2. Spør deg selv: Er dette virkelig verdt å krangle for?

Hvis du går av skaftet over hver eneste lille uenighet, blir det som å rope ulv, ulv! Du ender opp med at partneren din ikke hører på deg når det virkelig er store problemer på gang. Så velg kampene dine med omhu.

Les også: Dette saboterer forholdet

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


3. Ta en time out

Noen ganger kan det å komme seg bort fra hverandre i et minutt eller fem stanse en krangel. Ta en time out ved å gå til et annet rom eller bare vær stille.

4. Si beklager selv om du egentlig ikke mener det.

Flesteparten av oss er overbevist om at vi må vise "ekte" følelser hele tida, men det stemmer ikke nødvendigvis. Si gjerne unnskyld selv om du ikke mener det 100 prosent. Du vil sannsynligvis bli overrasket over hvilken innvirkning det har på en fiendtlig innstilt partner.

Les også: Sju tips for et lykkelig ekteskap

5. Stopp. Tenk. Skriv.

Noen ganger ser argumentene dine latterlige ut når de blir skrevet ned. Så i stedet for å bare brøle ut om det som gjør deg sint, skrible det ned i ei notatblokk eller skriv det i en e-post (du trenger ikke sende den). Dette vil også gi deg tid til å roe deg ned.

6. Ta det over telefonen.

Mange menn reagerer bedre på en stemme via telefonen enn en kvinne som er i ferd med å koke over foran dem. Så plukk opp mobilen og ring ham, gjerne fra et annet rom i huset, og ta utbruddet der. Da ser ingen av dere rullende øyne eller andre fysiske signaler som kan være med på å fyre opp krangelen.

7. Oppfør deg fint.

Noen ganger behandler vi den som står oss nærmest, med mindre respekt enn kassadama i butikken. Så legg av deg sarkasmen, lytt med respekt til hva partneren din sier og ikke avbryt når han eller hun snakker. Du vil bli overrasket over å se hvor mange nesten-krangler som bare renner ut i sanden.

Les også: Slik krangler stjernetegnene

8. Tenk glade tanker.

Prøv å minne deg selv om hvorfor dere to er sammen ved å bruke et bestemt bilde. Pust dypt og framkall det magiske øyeblikket da dere møttes for første gang. Eller tenk på hvor omsorgsfull han er når du er syk.

9. Spør deg selv: Vil jeg helst ha rett - eller være lykkelig?

Undertrykk trangen til å bevise at du har rett hver eneste gang, selv om du er den mest feilfrie kvinnen på planeten. For hvor morsomt er det å være den som vinner enhver krangel men ender opp ulykkelig resten av livet?

Ta testen: Er det ekte kjærlighet?

Kilde: WebMD, Tidsskrift for Norsk Psykologiforening

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer