Slik kutter du renta

Rentemøtet i morgen kan gi deg en kjærkommen førjulsgave. Men det er ingen unnskyldning for å hvile på lauerbærene.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Nytt rentemøte, nye muligheter: I overmorgen møtes hovedstyret i Norges Bank til wienerbrød og kaffe. Om det blir en godbit til norske låneslaver er ennå uvisst, men ikke umulig.

Pessimistisk

Slik kutter du renta

Ekspertene tror nemlig nå på rentekutt tidligere enn før. Grunnen er at sentralbankesjef Gjedrem i en tale i forrige uke ga en mer pessimistisk vurdering av de økonomiske utsiktene.


Det kan bety at det er behov for mer gass i økonomien nå for å nå målet for prisveksten. Med andre ord: rentenedgang.

Langt de fleste eksperter tror at sentralbanksjefen vil gi et signal om at det er mest sannsynlig med rentekutt i fremtiden. Og at der deretter følges opp med et kutt på 0,5 prosentpoeng på rentemøtet 22. januar neste år.

I så fall vil den norske styringsrenten komme "ned" på 6,5 prosent. Den europeiske sentralbanken opererer for tiden med en rente på 2,75 prosent.

Danskene har for eksempel en realrente på nær null akkurat nå. Realrenten beregnes nemlig ved å trekke fra skatten og den årlige inflasjonen fra den renten banken tilbyr.

Finn bedre tilbud

Selv om en realrente på null her i landet foreløpig er utopi, er det ingen grunn til å betale for mye.

På DinSide bankprisliste over boliglånsrenter finner du enkelt og raskt de billigste og dyreste bankene.

Sjekker du disse, vil du se at det er over 1,5 prosentpoengs renteforskjell mellom den billigste og dyreste. Du kan sikkert også finne din bank, og beregne hvor mye du kan spare hvert år på å bytte.

Hvor mye DU kan spare, kan du beregne ved hjelp av "boliglånskalkulatoren".

Den gir deg nemlig mulighet til å taste inn dine spesifikke lånebehov, og få ut en oversikt over de bankene som har den laveste effektive renten - og hvor mye du må betale per måned (før skattefordelen).

Så: Det er ingen unnskyldning for å hvile på laurbærene....

Sjekk også om du kan du prute på renten.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer