Slik kutter du renta

Rentemøtet i morgen kan gi deg en kjærkommen førjulsgave. Men det er ingen unnskyldning for å hvile på lauerbærene.

Publisert
Sist oppdatert

Nytt rentemøte, nye muligheter: I overmorgen møtes hovedstyret i Norges Bank til wienerbrød og kaffe. Om det blir en godbit til norske låneslaver er ennå uvisst, men ikke umulig.

Pessimistisk

Ekspertene tror nemlig nå på rentekutt tidligere enn før. Grunnen er at sentralbankesjef Gjedrem i en tale i forrige uke ga en mer pessimistisk vurdering av de økonomiske utsiktene. Det kan bety at det er behov for mer gass i økonomien nå for å nå målet for prisveksten. Med andre ord: rentenedgang.

Langt de fleste eksperter tror at sentralbanksjefen vil gi et signal om at det er mest sannsynlig med rentekutt i fremtiden. Og at der deretter følges opp med et kutt på 0,5 prosentpoeng på rentemøtet 22. januar neste år.

I så fall vil den norske styringsrenten komme "ned" på 6,5 prosent. Den europeiske sentralbanken opererer for tiden med en rente på 2,75 prosent.

Danskene har for eksempel en realrente på nær null akkurat nå. Realrenten beregnes nemlig ved å trekke fra skatten og den årlige inflasjonen fra den renten banken tilbyr.

Finn bedre tilbud

Selv om en realrente på null her i landet foreløpig er utopi, er det ingen grunn til å betale for mye.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer