Slik lærer du barna pengevett

Den skal tidlig krøkes den som økonomisk sans skal få.

Publisert
Sist oppdatert

Antall unge med betalingsanmerkninger øker kraftig.

I mars i år var i underkant av tusen personer under 20 år registrert som dårlige betalere. Dette er en økning på over 20 prosent fra året før, viser tall fra kredittopplyningsfirmaet Experian.

De unge betalingssyndernes gjeld vokser, og i snitt skylder tenåringene rundt 12.500 kroner hver.

Les mer: Boom av unge dårlige betalere.

Begynn tidlig

En av de beste gavene barn kan få med seg hjemmefra, er et sunt, godt og bevisst forhold til penger og økonomi.

Men når kan - og bør - du introdusere de ulike konseptene? Begynn tidlig, er den britiske nettavisen Daily Mirrors råd.

Nå kommer minimeglerne

Slik foreslår de at man lærer barna økonomisk vett:

2-5 år:


Begynn tidlig
Introduser barna for penger så fort de kan regne. I denne alderen lønner det seg å gjøre opplæringen til en lek, for eksempel: La dem leke butikk med ekte penger.

Lær dem verdien av penger
Forklar grunnprinsippene i husholdningsøkonomi ved å bruke en stabel med mynter og vis hvor stor del av pengene som går til mat, regninger og andre utgifter.

5-11 år

Snakk når du handler
Snakk med barna dine om de ulike prosessene når du handler. Fortell hvor mye ting koster. Fortell gjerne om tilsvarende produkter, og om tilbud i butikkene, og hvorfor du valgte akkurat det produktet. Når du betaler kan du fortelle hvor pengene kom ifra - og hvorfor du fikk penger tilbake. Når barna får et visst grep om dette kan du fortelle hvordan betalingskort virker.

La barna hjelpe deg å holde budsjettet
Når barnet lærer seg overslagsregning, eller å bruke kalkulator, kan du spørre dem om å hjelpe deg å holde budsjettet i butikken. Gi dem totalsummen du vil bruke på handleturen, og la dem trekke fra varene du putter i kurven. Lær dem å sammenligne produkter og priser, og få mest mulig verdi for pengene.

Start med ukepenger
Lær barna verdien av arbeid. Start med ukepenger, knyttet til småjobber i huset, gjerne faste. Lær dem å være stolt av arbeidet de gjør.

Hvor mye skal barna få i ukepenger?

Lær barna å spare
Når du gir barna ukepenger, ikke gi dem store sedler, men gi dem beløpet i mynter som gjør det lett å spare. For eksempel: Får barna 50 kroner, gi dem fem tikroner, eller ti femkroner - slik at det er enkelt å spare en eller flere mynter.

Du bør oppmuntre barna til å spare en liten del av ukepengene hver uke - men la dem bruke pengene akkurat når de vil. Dersom du presser dem til å bruke det på noe praktisk eller noe de egentlig ikke ønsker seg, kan denne øvelsen virke mot sin hensikt.

Gjør sparingen interessant
For å gjøre dette med renter mer lettfattelig: Gi barna renter på penger de sparer i sparegrisen, så de kan se fysisk at pengene vokser.

Gi dem utfordringer
Når barna sier "jeg vil ha". Si: Du kan få, du må bare spare først. Nå kan du potensielt gjøre ethvert butikksdrama til en personlig utfordring for poden: Vil du ha Batman, må du spare til det. Hjelp barna å sette mål - og å nå dem.

Involver barna i familiens sparing
Hvorfor er det bare de voksne som skal spare til ferien? Finn felles mål, og spar sammen.

11-18 år:

Lær barna om betalingskort
Det er i denne aldersgruppen barn får sitt eget betalingskort, så nå er det viktig at du forklarer dem ordentlig hvordan det fungerer. Fortell hvordan man godkjenner et kjøp, hvordan man eventuelt legger til tips - og hvordan man skal beskytte seg mot tyveri.

Bytt til månedspenger
Dersom barnet har lært seg å disponere ukepenger, er det en god idé å innføre månedslønn i stedet for ukelønn. Det er smart at du fortsetter å dekke det nødvendige, mens de først får penger til ren moro - men å gradvis gå over til en modell der tenåringen får mer penger, mot selv å ta ansvar for å dekke egne utgifter, som mobil og kjøp av klær.

NB. Ikke gi dem mer penger, selv om de bruker alt første uken.

La barna være med å betale
Sett en grense for hvor mye du er villig til å betale for klær og sko. Dersom barna ønsker dyrere klær må de betale et overskytende.

Slik forhandler du med fjortisen

Krev rente
Først har du betalt rente, nå har tiden kommet for å kreve inn rente. Trenger tenåringen å låne penger, må han også lære at det koster.

Livet ditt i penger

BLABLA

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer