Slik leser du ingredienslister

Er det noen grunn til å bli lurt når oppskriften står på pakken? Både ja og nei.

LES OG LÆR: Produsentene må være åpne om hva matvarene deres inneholder. Dermed har du egentlig ingen grunn til å bli overrasket over hva du putter i deg.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LES OG LÆR: Produsentene må være åpne om hva matvarene deres inneholder. Dermed har du egentlig ingen grunn til å bli overrasket over hva du putter i deg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DinSide har skrevet mye om produkter som ikke er det de utgir seg for å være, som:

Steinbitkaker med bare syv prosent steinbit Vaniljeis uten et spor av vanilje Guacamole med under to prosent avocado Tzatziki som hovedsaklig består av majones Men du trenger ikke være journalist for å avdekke matjuks. Ofte trenger du bare lese ingredienslisten.

1. Rekkefølgen

Ingredienslisten på matprodukter er skrevet i fallende rekkefølge. Det betyr at du finner mest av den første ingrediensen, og minst av den siste.

Da Bamas tzatziki listet soyaolje som sin første ingrediens, og hadde egg på plass nummer fem, betød det at produktet i praksis hovedsaklig bestod av majones.

Da samme produkt listet dill som sin aller siste ingrediens, betød det at dillinnholdet trolig var forsvinnende lite.

Tzatzikien har senere blitt endret.

2. Prosentanvisning

Rekkefølgen på ingrediensene sier deg noe om hvor mye det er av hver ingrediens, men ikke nøyaktig. Samtidig må enkelte produkter oppgi det faktiske prosentinnholdet. Dette gjelder produkter hvor spesielle ingredienser definerer produktet, og dessuten forventes av forbrukeren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer