Slik lever du lenge

Verdens eldste befolkninger har sannsynligvis noe å lære oss.

Fullt så langt trenger du ikke gå i å begrense porsjonene dine... Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: 6PA/MAXPPP
Fullt så langt trenger du ikke gå i å begrense porsjonene dine... Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: 6PA/MAXPPP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi nordmenn blir i gjennomsnitt nesten 80,5 år gamle. Det høres ganske mye ut, og det er ingen tvil om at vi kan forvente å feire noen flere bursdager enn for en generasjon eller to tilbake.

Men selv om vi sannsynligvis kommer til å leve lenge, er det ikke sikkert vi vil være friske og raske til siste slutt. Og samtidig blir vi kraftig slått av for eksempel Japan, som har den høyest forventede levealderen for kvinner i verden med 85,8 år og den nest høyeste for menn med 79 år - til tross for at de bruker 30 prosent færre ressurser på helsetjenesten enn oss.

Les også: Lev godt i 100 år

Så hva er det egentlig som er hemmeligheten bak et langt og godt liv uten all verdens teknologi? Det har forsker Dan Buttner prøvd å finne ut, og resultatene presenterer han i boka The Blue Zones: Lessons for Living Longer from the People Who've Lived the Longest.

Sammen med flere kolleger har Buettner identifisert fire små grupper som lever spesielt lange, friske liv. Det gjelder blant annet Barbagia-regionen i Sardinia (Italia), Okinawa i Japan, Adventist-samfunnet i Loma Linda i California og Nicoya-halvøya i Costa Rica, skriver nettstedet forbes.com.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer