Nabokrangel

Slik løser du nabokonflikten

Det klages på alt fra trær som sages ned, til naboens stinkende matlaging og hvorvidt det er greit at naboen mater fuglene. Vi gir deg svar på hva du må tåle fra naboene.

VIL HA SLUTT PÅ DETTE: En blokkbeboer klager på at en annen beboer mater fugler på egen balkong, samt strør fuglemat under busker og trær i fellesarealet daglig. Er det greit? Se hva advokaten svarer i saken under. Foto: Shutterstock/NTB
VIL HA SLUTT PÅ DETTE: En blokkbeboer klager på at en annen beboer mater fugler på egen balkong, samt strør fuglemat under busker og trær i fellesarealet daglig. Er det greit? Se hva advokaten svarer i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har brukt betydelig mer tid innenfor husets fire vegger, i hagen og nærområdet i det siste.

Dermed har du kanskje måttet tåle naboens hverdagslige uvaner, eller kanskje oppussingsprosjektene til de vegg i vegg har irritert vettet av deg.

Kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige kan fortelle at det har blitt meldt inn et høyere nivå rettshjelpsaker til dem under pandemien enn ellers. For perioden juni til august i år var det 147 saker mot 94 saker i tilsvarende periode i 2019 - det er en økning på 56 prosent.

– Rettshjelpssaker omhandler imidlertid ikke bare nabokrangling - rundt én av tre rettshjelpssaker gjelder nabokonflikter. Trenden er den samme som tidligere under pandemien: Det er flere saker, men ikke nødvendigvis større utbetalinger, noe som tyder på mer «småkrangling», sier Eklo til Dinside.

Men hva må du egentlig tåle fra naboene - eller hva må de tåle fra deg?

Advokatene svarer

Advokatenhjelperdeg.no er en tjeneste fra Advokatforeningen med mål om å gjøre advokatenes tjenester lettere tilgjengelige for forbrukere flest.

De har en egen emneside for nabokrangler, og her er noen ferske eksempler på spørsmål og svar:

Grantrær, gjerder og grenser

  • Spørsmål: Naboen har sagd ned ei rad grantrær nær tomtegrensa, og anlegger nå et steingjerde som med et nødskrik holder seg på hans tomt. Han var ikke interessert i å finne ut nøyaktig hvor grensa gikk før han startet med steingjerdet, og nå viser det seg at han har vært over grensa og saget ned trær/vegetasjon på mi tomt. I tillegg oppbevarer han alle grantrærne han saget ned i min hage. Jeg ønsker erstatning og mulighet til å sette opp høyt gjerde for å få tilbake usjenert hage - hvordan går jeg fram?
TREFELLING: Vi viser deg hvordan du feller og kvister et tre. Video: Dinside Vis mer
  • Svar fra advokat Stig Rune Østgaard: En nabo kan på visse vilkår kreve at trær fjernes, ifølge grannelova. Dette gjelder først og fremst når trær, greiner eller røtter kommer over på naboens eiendom, men det er i så fall krav om at naboen varsles og får mulighet til å ordne opp først. I tillegg kan det kreves at enkelte trær som står nærmere hus, hage, tun eller dyrka jord enn en tredel av treets høyde, og som er til skade eller særlig ulempe for naboen, fjernes. Uansett om naboen kan eller ikke kan kreve at noe gjøres med trærne, er det i utgangspunktet ulovlig å på eget initiativ felle trær på en annens eiendom - dette anses som skadeverk. Dersom naboen har felt trær på din tomt uten ditt samtykke, kan dette dermed gi grunnlag for erstatning. En eventuell erstatning vil blant annet basere seg på hvor mange trær det er snakk om, om de var fullvoksne og verdien de hadde for deg, særlig dersom trærne hindret innsyn eller lignende. Hvis naboen ikke er interessert i dialog, anbefaler jeg at du tar kontakt med en advokat.

Naboen elsker å bruke motorsag

  • Spørsmål: Naboene mine bruker motorsag flittig som en del av bygging/oppussing av huset sitt. Jeg har ringt politiet og klaget, men de kan ikke gjøre noe uten at jeg sender inn anmeldelse - stemmer dette? Og er ikke motorsag brukt regelmessig unødvendig støy som går inn under naboloven? Hvordan kan jeg gå videre med dette når verken politiet og kommunen vil hjelpe?
  • Svar fra advokat Line Isabell Sivertsen Rytter: Hvor mye støy du må tåle fra naboen din er regulert av naboloven (grannelova). Reglene for hva som faller inn under loven er svært skjønnsmessig, og det kan være vanskelig å vite hvor støygrensa går, men støy og støv fra arbeid på nabotomten kan i prinsippet falle inn under bestemmelsen. Et viktig moment for å vurdere om forholdet faller inn under naboloven, er om naboen enkelt kan begrense støyen og støvet. Dersom naboen kan velge et annet tidspunkt å utføre arbeidet på, som vil medføre en mindre ulempe, kan naboen ha plikt til å gjøre dette. Jeg vil først råde deg til å ta kontakt med naboen din for å snakke sammen om problemet, og se om dere kan komme til enighet. Dersom dette ikke hjelper, ville jeg ha henvendt meg skriftlig til naboen. Blir dere ikke enige, er det mulig å ta kontakt med konfliktrådet i din kommune - denne behandlingen er gratis for partene. I neste instans er det en advokat som er spesialisert innen nabotvister som er best å søke hjelp hos.

Fuglematende nabo til besvær

  • Spørsmål: Jeg bor i blokk, og en annen beboer mater fugler på egen terrasse med flere fuglematere, samt strør fuglemat under busker og trær i fellesarealet daglig. Ordensreglene har bestemmelse som forbyr begge deler. Hvor holdbart er dette med tanke på jussen?
  • Svar fra advokat Stig Rune Østgaard: Det er nok greit å regulere fuglemating i ordensbestemmelser med hensyn til utfordringer som slik fugleaktivitet kan medføre, for eksempel bakteriespredning. Om naboen din ikke responderer på varsler, kan vedkommende risikere å bli kastet ut og eventuelt få solgt leiligheten, men det er jo synd at en beboer skal bli kastet ut fordi vedkommende liker å mate fugler. Jeg er overbevist om at det må være mulig å finne bedre løsninger ved slike situasjonen som tar hensyn til alle involverte. Det som kan være utfordringen i mange borettslag og sameier er imidlertid styrets manglende evne og vilje til å ta tak i saker, hvilket kan være like frustrerende som det opprinnelige problemet beboerne har.
FUGLEMATER: Kan naboen ha fuglehus eller -matsentral på egen balkong i ei blokk? Foto: Shutterstock/NTB
FUGLEMATER: Kan naboen ha fuglehus eller -matsentral på egen balkong i ei blokk? Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

Naboens matlaging stinker

  • Spørsmål: Lukta av mat fra naboen fyller boligen min hver dag. Det lukter frastøtende!
  • Svar fra advokat Stig Rune Østgaard: Er du bosatt i et borettslag/sameie, er dette definitivt et anliggende for styret. I utgangspunktet tenker jeg at dere skal ha en frihet til å lage den maten dere vil, men jeg forstår at dette kan gi et ubehag som ikke er akseptabelt hos andre. Grunnet de motstridende interessene, tror jeg at slike konflikter ikke bør løses via jussen, men i stedet finne praktiske løsninger, for eksempel knyttet til ventilasjonsanlegget hos dere.
TIÅRSKAVALKADE: Dette er noe av det som har preget oss på forsikringsfronten de siste ti årene. Video: NTB/NRK/Embla Hjort-Larsen. Foto: Rune Nesheim/Øystein Bergrud Fossum/NTB Vis mer

Slik kan forsikringsselskapet løse nabokrangler

De vanligste nabotvistene som blir meldt til Gjensidige gjelder trær og busker til sjenanse for utsikt/sol, eller som blir hogd ned uten tillatelse av naboen. Dernest er det krangling om uklare grenser på eiendom, og vedlikeholdsutgifter på privat vei.

Og, det er ikke bare huseiere som krangler - det gjør hytteeiere også:

Eklo i Gjensidige kan fortelle om ei hytte som lå fint til inne i en skog, men så kom plutselig hytteeieren tilbake etter ei tids fravær og oppdaget at skogen var hugget ned og hytta sto igjen i et hogstfelt. I et annet tilfelle når ei hytte skulle selges, var nabobonden så uenig i salget at han plasserte rundballer rundt eiendomsgrensa på visningsdagen som omringet hytta og sperret utsikten.

En bonde omringet nabohytta med rundballer på visningsdagen.
En bonde omringet nabohytta med rundballer på visningsdagen. Vis mer

– Vi anbefaler at naboer i konflikt tar en god prat eller sender et varsel før de setter i gang med prosjekter eller andre ting som kan forstyrre eller skape ulempe. Hvis konflikter likevel oppstår, kan vi som forsikringsselskap hjelpe på to forskjellige måter, sier Eklo, og lister opp:

  • Innboforsikringen dekker rettshjelp hvis du ikke greier å løse konflikten med naboen. Dette er ofte kostbart, og forsikringen dekker inntil 100 000 kroner til utgifter, for eksempel advokat, retten, sakkyndige og vitner.
  • En annen mulighet er å mekle utenfor rettsapparatet. Målet er å løse krangelen før det havner i rettsvesenet, noe som er vinn-vinn både for kunde, motpart, oss og det gir mindre trykk på rettsvesenet. Meklerne er upartisk og uavhengig av partene, og har kompetanse innen rettsområdet.
Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer