Slik lurer de deg på telefonen

Enda en ny svindelmetode du bør være oppmerksom på.

LEGG PÅ: Hvis noen ringer og tilbyr deg hjelp for noe du aldri har bedt om - legg på med en gang. Foto: Colourbox.com
LEGG PÅ: Hvis noen ringer og tilbyr deg hjelp for noe du aldri har bedt om - legg på med en gang. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle som har observert feil type selger i aksjon på en elektrokjede, vet at det er den enkleste sak i verden å pepre en relativt intetanende kunde med ord og uttrykk som vedkommende overhodet ikke har noen forutsetning for å forstå.

Ord er makt, og det har blant annet telefonsvindlere forstått for lenge siden. Nå har de ifølge det britiske forbrukerorganet Which? tatt oppfinnsomheten enda et steg videre.

- Ringer fra Microsoft

Ifølge Which? har flere briter blitt utsatt for svindelforsøk der de blir oppringt av personer som hevder de representerer enten Microsoft eller din bredbåndsleverandør.

Deretter hevder de at PCen til de oppringte personene inneholder et farlig virus, før de tilbyr seg å geleide dem gjennom en rekke punkter som angivelig skal ordne opp i problemet.

Svindelen er smart fordi den for det første appellerer til PC-brukeres store skrekk - virus -, og for det andre fordi de som ringer framstår som barmhjertige samaritaner som ønsker å hjelpe.

Feil som ikke er feil

For virkelig å overbevise den troskyldige PC-brukeren kommer forespørselen om å hente opp et såkalt terminalvindu, hvor de får beskjed om å skrive inn en bestemt kommando. Denne kommandoen lister opp en rekke feilmeldinger som angivelig skal vise at noe er galt med maskinen, men dette er simpelthen prosesser som ikke innebærer at noe som helst er galt med PCen.

Which? forteller også at en del briter har blitt ringt opp av personer som hevder de skal bistå med PC-hjelp eller kanskje angivelige problemer med bredbåndsforbindelsen, for så å si at tjenesten koster en liten sum.

Og hvordan mener de kunden skal betale? Ved å oppgi kreditt- eller bankortnummeret, naturligvis. Hvis dette nummeret havner i gale hender, kan du fort se pengene forsvinne fra bankkontoen.

Vis nettvett!

En skal selvfølgelig aldri oppgi dette nummeret til personer en ikke vet hvem er, eller i forbindelse med tjenester, eller "tjenester", en aldri har bedt om.

Hvis du er usikker på hvor et innkommende telefonnummer hører hjemme, kan du gjøre et søk på den smarte nettsiden whocallsme.com.

Her får du blant annet en oversikt over telefonselgere som stadig vekk ringer opp ulike mobilnummer, og du kan se om andre har erfaring med akkurat dette nummeret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer