Slik lurer du lynet

I helga slo lynet ned hele 4.405 ganger. Er du redd for å bli truffet med god grunn?

Ved å telle sekund mellom lynblinket og tordenbraket og dele på tre, kan du anslå avstanden til lynet i kilometer. Illustrasjonsfoto: Bill Ault
Ved å telle sekund mellom lynblinket og tordenbraket og dele på tre, kan du anslå avstanden til lynet i kilometer. Illustrasjonsfoto: Bill Ault Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En strålende sommerdag ble avbrutt av kraftige drønn, enorme hagl og lyn som flerret himmelen på Østlandet i helga. Selv om tordenstormen var av det ekstra kraftige slaget, er det ikke overraskende at den kommer akkurat nå.

- Ca. 97 prosent av alle lynnedslag her i landet skjer i sommerhalvåret, og juli er den verste måneden, sier Oddgeir Rokseth, seniortekniker ved Sintef Energiforskning.

I samarbeid med Statnett registrerer instituttet alle lynnedslag i Norge, og statistikken viser at i juni i år var det 17.500 nedslag. Det er mer enn dobbelt så mange som i 2006 og 2007, hvor det ble registrert 8.000 nedslag.

Døde på fjelltur

Hvert år blir rundt 2.000 mennesker skadet av lynnedslag på verdensbasis, og flere enn hver fjerde dør, ifølge Wikipedia.org. Men selv om lynaktiviteten kan gå hardt utover bygninger og elektrisk ustyr også i Norge, har vi generelt sett liten grunn til å være redde for egen helse her til lands.

Les også: Når naturen går amok

- Min uoffisielle statistikk sier at i løpet av 20 år har en håndfull personer blitt drept etter lynnedslag. Hvis man sammenligner det med hvor mange som har blitt drept i trafikken på samme tid, ser man at det egentlig er liten grunn til å bekymre seg. Men jeg forstår jo at folk kan bli redde, sier Rokseth.

Slik unngår du lynet

 • Søk ly innendørs hvis mulig.
 • Trekk ut støpselet på elektriske apparater.
 • Hold deg borte fra vinduer og åpne dører.
 • Unngå bruk av telefon.
 • Unngå å arbeide på gjerder (av metall), telefon og kraftledninger, rørledninger eller metallstrukturer for øvrig.
 • Hold deg i bilen dersom du er ute og kjører. Der sitter du trygt.
 • Unngå å fylle drivstoff på bil eller båt.
 • Dersom du bader, bør du snarest mulig komme deg på land. Bruk ikke fiskestang.
 • Unngå fjell- og bakketopper, samt åpne sletter.
 • Hold deg unna høye enslige trær. Dersom det ikke finnes bygninger i nærheten, søk beskyttelse i en hule, grøft eller forsenkning i terrenget, eller legg deg ned på bakken.
 • Kilde: Norsk Brannvernforening

 • Det siste dødsfallet som er registrert i forbindelse med lynnedslag, skjedde i 2006. Da døde en 21 år gammel mann etter at han ble truffet av lynet da han var på fjelltur. I 2001 døde også ei jente etter å ha blitt truffet av lynet.

  Sett deg på huk

  Dersom du befinner deg innendørs og har trukket ut alle stikkontakter, eller sitter i en bil som kjører, kan du føle deg relativt trygg. Utendørs bør du imidlertid ta en del forholdsregler, selv om det er relativt liten fare for å bli skadet av lynet i Norge:

  - På fjellet må folk huske at de i stående stilling er det høyeste punktet i terrenget. Da er man utsatt for lynnedslag, sier meteorolog Arild Mentzoni ved Metorogisk Insitutt til Aftenposten.

  Han anbefaler også folk å sette seg på huk hvis de blir overmannet av kraftig tordenvær.

  Les også: Tåler kroppen din dette?

  Hjerteinfarkt og hudskader

  De mest kritiske skadene som kan forekomme i forbindelse med lynnedslag, er på kretsløpet, lungene og sentralnervesystemet. Mange ofre får hjertestans og vil ikke overleve uten hjelp i løpet av kort tid. Andre får også hjerteinfarkt eller hjerterytmeforstyrrelser, som begge kan få dødelig utfall.

  Kan du redde liv? Ta testen her

  Mange av pasientene som har fått alvorlige brannskader etter å ha blitt truffet av lynet, sendes til brannskadeavsnittet på Haukeland sykehus for å få hjelp.

  Ved å telle sekund mellom lynblinket og tordenbraket og dele på tre, kan du anslå avstanden til lynet i kilometer. Illustrasjonsfoto: Bill Ault
  Ved å telle sekund mellom lynblinket og tordenbraket og dele på tre, kan du anslå avstanden til lynet i kilometer. Illustrasjonsfoto: Bill Ault Vis mer


  - Det vi ser av hudskader, dreier seg om alt fra helt minimale forandringer som små, røde striper i huden, til dype skader i underhud og muskulatur, forteller seksjonsoverlege Hallvard Vindenes.

  - Det er den siste typen, som arter seg som vanlige høyvoltskader, vi får inn flest av. Rene flammeskader ser vi derimot ganske sjelden, og da er det som regel på grunn av at noe i nærheten har antent i forbindelse med lynnedslaget, fortsetter han.

  Vindenes understreker imidlertid at de sjeldnere enn én gang i året får inn personer som har blitt skadet av lynet.

  Her lyner det mest

  Grunnen til at det lyner mest om sommeren er at bevegelsene og nedbørsdannelsen i skyene er sterkest da. Det er gjerne om ettermiddagen det er størst tordenværsaktivitet og det skyldes at bevegelsene inne i skyene er sterkest etter en lang dag med soloppvarming, slik at luften beveger seg raskt til værs.

  Om sommeren lyner og tordner det mest i Agder, Telemark og på Østlandet. Om vinteren tordner det også noen ganger langs kysten fra Lindesnes i sør til Finnmark i nord. I disse områdene er det like mange eller flere tordenværsdager i vintersesongen enn om sommeren, ifølge Metorologisk institutt.

  - Antallet lynnedslag varierer veldig år for år, og summert for ett år har forskjellen vært fire-fem ganger sammenlignet med andre år. I et så langstrakt land som vi har, er det også store lokale forskjeller, forteller Rokseth.

  Les også: De utroligste feriehistoriene

  Kilder: Statistisk sentralbyrå, Meteorologisk institutt, Wikipedia.org

  Fakta om lyn

 • Et lyn kan komme opp i en temperatur på 28.000 grader celsius på brøkdelen av et sekund. Dette er rundt fem ganger varmere enn sola.
 • Trær blir ofte truffet av lyn. Kvae er dårlige strømledere og strømmotstanden fører til at kvaen blir varmet opp eksplosivt, fordamper og sprenger seg ut av barken på treet. Det er vanlig å tro at tre som står alene, oftere blir truffet av lynet, men i enkelte skogområder kan man også se arr etter lyn på nesten alle trær.
 • Singapore har flest lynnedslag av alle land i verden.
 • Uttrykket "lynet slår ikke ned samme plass to ganger" er ikke sant. Flere skyskrapere har blitt truffet av lyn flere hundre ganger i løpet av ett år.
 • Roy Sullivan er mannen som har overlevd flest lynnedslag i verden. Han har blitt truffet av lynet sju ganger i løpet av livet. Som resultat av dette har han mistet ei tå og fått mange skader på resten av kroppen.
 • I gjennomsnitt blir jorda truffet av lynnedslag hundre ganger hvert sekund.
 • Kilde: Wikipedia.org


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer