Slik lurer du lynet

I helga slo lynet ned hele 4.405 ganger. Er du redd for å bli truffet med god grunn?

Ved å telle sekund mellom lynblinket og tordenbraket og dele på tre, kan du anslå avstanden til lynet i kilometer. Illustrasjonsfoto: Bill Ault
Ved å telle sekund mellom lynblinket og tordenbraket og dele på tre, kan du anslå avstanden til lynet i kilometer. Illustrasjonsfoto: Bill Ault Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En strålende sommerdag ble avbrutt av kraftige drønn, enorme hagl og lyn som flerret himmelen på Østlandet i helga. Selv om tordenstormen var av det ekstra kraftige slaget, er det ikke overraskende at den kommer akkurat nå.

- Ca. 97 prosent av alle lynnedslag her i landet skjer i sommerhalvåret, og juli er den verste måneden, sier Oddgeir Rokseth, seniortekniker ved Sintef Energiforskning.

I samarbeid med Statnett registrerer instituttet alle lynnedslag i Norge, og statistikken viser at i juni i år var det 17.500 nedslag. Det er mer enn dobbelt så mange som i 2006 og 2007, hvor det ble registrert 8.000 nedslag.

Døde på fjelltur

Hvert år blir rundt 2.000 mennesker skadet av lynnedslag på verdensbasis, og flere enn hver fjerde dør, ifølge Wikipedia.org. Men selv om lynaktiviteten kan gå hardt utover bygninger og elektrisk ustyr også i Norge, har vi generelt sett liten grunn til å være redde for egen helse her til lands.

Les også: Når naturen går amok

- Min uoffisielle statistikk sier at i løpet av 20 år har en håndfull personer blitt drept etter lynnedslag. Hvis man sammenligner det med hvor mange som har blitt drept i trafikken på samme tid, ser man at det egentlig er liten grunn til å bekymre seg. Men jeg forstår jo at folk kan bli redde, sier Rokseth.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer