Slik lurer vi barna

Er det mark i snø? Og er det farlig å svelge tyggegummi? Vi avslører fem foreldreløgner.

Du kan bli syk av å spise snø, men mark får du ikke. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.c
Du kan bli syk av å spise snø, men mark får du ikke. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.c Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Overraskende nok så har man funnet at sukker kan ha en beroligende effekt på barn.


Du blir hyper av godteri, og svelger du tyggegummien, ligger den syv år i magen. Lyder dette kjent? Vi avslører disse og flere usannheter foreldrene dine fortalte deg.

For mye sukker gjør deg hyperaktiv.
Alle vet at sukker ødelegger tenner og er usunt. Men det er også en utbredt oppfatning at sukkerinntak gjør unger vanskeligere å styre.
Sannheten: Studier fra forskning.no viser at sukkertilførsel ikke har noen tilknytning til økt aktivitetsnivå. Det må nok andre, sterkere midler til. Overraskende nok så har man funnet at sukker kan ha en beroligende effekt på barn.

Test deg selv: Avhengig av sukker?

Ikke svelg tyggisen din!
Den vil nemlig ligge i magen i syv år. Et øyeblikk smakte den frisk og deilig, og det neste måtte du bli kvitt den. Da var det enkleste å svelge den, selv om tyggegummiklumpen i magen din bare ville bli større og større…
Sannheten: Tyggisen følger den samme ruten som all annen mat og vil ikke oppholde seg i fordøyelsessystemet lengre enn nødvendig. Tyggegummi er derimot vanskelig å fordøye og er visstnok intakt når den kommer ut.

Les også: Tyggegummi som vasker tennene

Ha på deg jakke og lue, ellers blir du forkjølet!
Det spiller ingen rolle hvor gammel du er – selv om du er godt voksen så vil ikke moren din slutte mase om vinterklærne du bruker.
Sannheten: Det er en sammenheng mellom kaldt vær og forkjølelse, men det stemmer ikke helt at du blir forkjøla av å gå ut uten jakke og lue. Vanlig forkjølelse er en virusinfeksjon og når det er kaldt ute, holder folk seg mest innendørs. Dette gjør at mennesker lettere blir smittet av hverandre.

Les også: Til krig mot forkjølelsen

TV-skjermen og lesing i mørket er farlig.
Smuglesing i mørket etter leggetid og for mye TV titting helt inntil skjermen – det er lett å forstå at dette var noe foreldrene våre ble irritert over. Men var det så skadelig for synet som de skulle ha det til?
Sannheten: Det finnes ingen bevis for at korte avstander mellom TV-skjermen og øynene er farlig for synet. Det samme gjelder lesing i mørket. Øynene kan imidlertid bli trøtte hvis det er dårlig lys i rommet eller bildet på skjermen ikke er i fokus, men dette er ikke skadelig.

Du kan bli syk av å spise snø, men mark får du ikke. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.c
Du kan bli syk av å spise snø, men mark får du ikke. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.c Vis mer


Les også: Tror du dine egne øyne?

Du får mark av å spise snø.
Kanskje den mest velkjente foreldrepropagandaen. Men er virkelig snøen så innholdsrik som foreldre dine ville ha deg til å tro?
Sannheten: Det finnes ikke mark i snø. De må i så fall ha kommet seg i snøen fra bakken og overlevd minusgrader. Du kan spise nysnø, men den kan inneholde bakterier, så du kan bli dårlig.

Les også: Brenn kalorier i snøen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer