Slik lures du til å handle

De lokker skamløst med ekstratilbud. Du får tilsynelatende lavere pris mot at du binder deg eller kjøper andre ting. De gir totalkunder lavere rente. Ulovlig, mener forbrukermyndighetene.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det handler om å selge et produkt ved å tilby et annet produkt (tilgift).

Derfor gjør de det

Dette kalles også 'bundling' på engelsk og 'samsalg' eller 'koblingshandel' på norsk.

Næringsliv og handelsstand gjør dette for - ingen overraskelser her - å tjene mer penger. De oppnår nemlig at...

 • ...tilleggsproduktet får deg til å kjøpe hovedproduktet.
 • ...prisene på de ulike produktene blir mindre synlige og vanskeligere å sammenlikne.
 • ...du binder deg til ett selskap i en periode og kan ikke gå over til billigere konkurrenter.

  Forbrukerombud Bjørn Erik Thon.
  Forbrukerombud Bjørn Erik Thon. Vis mer

  Svekker konkurransen

  - Nøkkelordet er valgfrihet. Når nye tjenester utvikles og konkurransen er stor, er det viktig at forbrukerne kan være mobile og velge de billigste produktene, sier forbrukerrombud Bjørn Erik Thon til DinSide.

  Forbrukerombudet har jobbet i årevis mot denne type markedsføring. Hittil har lite skjedd, men EUs kommende forbrukerlovgivning, som Norge etter EØS-avtalen må innlemme i lovene, vil være mye strengere enn dagens norske lovverk.

  Vis meg hvordan 'bundlingen' foregår

  Det trengs definitivt. Samsalg er nemlig blitt mer og mer utbredt her på berget til tross for at Markedsføringsloven krystallklart fastslår at det er ulovlig. Lovens paragraf 4 sier at det er...

  Dette sier loven

  "...forbudt i næringsvirksomhet å søke fremmet avsetningen av en eller flere varer, tjenester eller andre ytelser ved å by eller la by tilgift (tilleggsytelse, red.anm.) til forbruker."

  Grunnene til at samsalg tillates, er flere. Blant annet finnes ingen rettspraksis som styrker Markedsføringsloven. Markedsrådet er så langt den eneste "domstolen" som har felt en relevant dom. Dessverre regnes dommen som for svak til å etablere rettspraksis.

  - Lovverket er defintivt modent for en gjennomgang, sier Bjørn Erik Thon.

  Dessuten har få offentlige instanser villet ta opp problematikken. Og forbrukermyndighetene har begrensede sanksjonsmidler til rådighet.

  I praksis lov

  Tilleggsytelsen kan dessuten være lovlig. Markedsføringsloven sier nemlig at...

  ..."som tilgift anses enhver tilleggsytelse (vare, tjeneste eller annet) som er knyttet til avsetning av hovedytelsen, uten at det er naturlig sammenheng mellom ytelsene."

  Slikt innbyr til tolkninger. Og vips er saken i en gråsone. Et musikkblad kan legge ved en musikk-CD. Men hva med ISDN-tilknytning eller telefonabonnement ved salg av ADSL?

  Les hvordan 'bundlingen' foregår samt hvordan du klager på den

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer