Reiseforsikringen hjelper deg ikke om du blir lurt av ferieflørt

Slik lures nordmenn av falske ferieflørter

Blir med fremmede i biler og hotellrom, ender med tyveri, og får lite hjelp fra forsikringen.

HERLIG, HERLIG, MEN FARLIG, FARLIG: Vi skal på ingen måte påstå at du må unngå ferieflørter. Men vit at om det går galt, så kan du risikere å miste dekningen fra reiseforsikringen din. Foto: Shutterstock / NTB SCANPIX
HERLIG, HERLIG, MEN FARLIG, FARLIG: Vi skal på ingen måte påstå at du må unngå ferieflørter. Men vit at om det går galt, så kan du risikere å miste dekningen fra reiseforsikringen din. Foto: Shutterstock / NTB SCANPIX Vis mer
Publisert

Nordmenn er på «ferieflørt-toppen», ifølge en VG-artikkel i 2015.

En undersøkelse, som man nok bør ta med et par klyper salt, skal da ha vist at én av tre nordmenn hadde hatt en flørt på ferie. Som var mer enn både spanjolene og franskmenn.

Men dokumenter Dinside har funnet viser hvordan det kan gå om du lar deg sjarmere av fremmede på ferie.

For både kvinner og menn lar seg lure av lange blikk som ender med dyre tyverier - nesten som dating-svindel, bare i det virkelige liv.

Ikke får de noe hjelp av reiseforsikringen, heller – fordi de selv har satt seg i situasjonen. Her er tre eksempler.

UBESKYTTA BILTUR: Da nordmannen ble med en kvinne i en bil i Fort Lauderdale for å kjøpe kondomer, endte det med overfall. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
UBESKYTTA BILTUR: Da nordmannen ble med en kvinne i en bil i Fort Lauderdale for å kjøpe kondomer, endte det med overfall. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

#1: Kondomkjøp ble ran

En nordmann på tur i Fort Lauderdale i Florida kom i prat med en kvinne på en nattklubb. Hun tilbød han skyss hjem i bilen sin, og den påseilede nordmannen var ikke vond å be.

Utdrag fra den amerikanske politirapporten

  • «THEY DROVE AROUND THE CORNER TO … AVE, WHICH WAS WHERE (SIKREDE) EXITED THE VEHICLE TO KNOWINGLY "GET SOME CONDOMS".»
  • «(SIKREDE) WAS UNDER THE IMPRESSSION THAT HE WAS GOING TO USE THEM WHILE INTERACTING WITH THE UNKNOWN B/F.»
  • «(SIKREDE) ADVISED THAT ONCE HE WAS OUTSIDE OF THE VEHICLE, HE WAS SHOVED TO THE GROUND FROM BEHIND.»

Kvinnen skal så ha foreslått å stoppe for å kjøpe kondomer, noe han heller ikke protesterte mot. Men da han gikk ut av bilen, ble han overfalt bakfra. Og noen, trolig kvinnens kompanjonger og kvinnen selv, stakk av med lommebok og mobil til en verdi av 15.436 kroner.

Han gikk til politiet og senere forsikringsselskapet sitt. Men der fikk han ingen hjelp, da selskapet mente han hadde opptrådt «grovt uaktsomt». Heller ikke etter en runde i Finansklagenemnda fikk han noen erstatning for ranet.

«Nemnda mener denne saken reiser bevismessige problemer som ikke egner seg for skriftlig saksbehandling» skriver nemnda i sin uttalelse, blant annet fordi det er uklart hvor godt mannen ble kjent med kvinnen før kjøreturen.

LITT VEL CHILL: Da den norske kvinnen tok med seg en kar til soverommet sitt for å se på TV etter en bytur, sovnet hun. Og mannen stakk av med verdisakene. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
LITT VEL CHILL: Da den norske kvinnen tok med seg en kar til soverommet sitt for å se på TV etter en bytur, sovnet hun. Og mannen stakk av med verdisakene. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

#2: «Netflix and chill»

På studietur til New York ble en norsk kvinne introdusert til en kar via venner. Han ble med henne hjem til leiligheten hvor hun bodde.

Utdrag fra uttalelsen

  • «Sikrede har anført at hennes adferd ikke avviker fra det som er normalt for studenter.»
  • «Dette medfører likevel ikke at handlingen blir forsvarlig ut fra en risikovurdering.»

De satte på en TV-serie, som endte med at kvinnen sovnet. Og da hun våknet halvannen time senere, var mannen borte. Det samme var en iPhone og en iPad verdt tusenvis av kroner.

Forsikringsselskapet ville først avkorte erstatningen med 100 prosent; altså ikke gi én krone. De strakk seg senere til å erstatte 25 prosent. Saken endte i Finansklagenemnda, men de mener kvinnen ikke har krav på noe mer.

«Det enkle handlingsalternativet er å sørge for at gjesten forlater boligen før man sovner» skriver nemnda i uttalelsen, som mener det er uforsvarlig å sovne med fremmede på rommet.

UVELKOMMENT: Ifølge mannen ble han dopet ned i baren. Uansett ble en kvinne med han inn på hotellrommet, og hun stakk av med verdisakene hans. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
UVELKOMMENT: Ifølge mannen ble han dopet ned i baren. Uansett ble en kvinne med han inn på hotellrommet, og hun stakk av med verdisakene hans. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

#3: Dyr hotellgjest

På tur i Latvias hovedstad Riga gikk en nordmann på casinobar. En kvinne tok kontakt, og nøyaktig hva som skjedde er litt uklart, men hun endte i alle fall opp på hotellrommet hans.

Utdrag fra uttalelsen

  • «Det er grovt uaktsomt å innta alkohol slik at en ikke er i stand til å ivareta sine egne gjenstander, og risikoen for tyveri ble forsterket ved at sikrede tok med en ukjent person til hotellrommet i en slik tilstand.»
  • «Baren sikrede besøkte, tilsa pga. sin spesielle karakter at sikrede burde være ekstra forsiktig med inntak av alkohol.»

Da han senere våknet i en stol, så han henne stikke av med verdisaker og klær til en verdi av 32.883 kroner. Etter sigende uten at han kunne gjøre noe med det, ifølge ham fordi kvinnen dopet han.

Forsikringsselskapet Frende var ikke enig, og mente at alkohol, ikke dop, trolig var grunnen. De ville derfor ikke erstatte noe av tapet, og han fikk heller ingen hjelp av Finansklagenemnda.

- Det å ta ukjente med på hotellrommet er i hovedsak ikke alene å anse som grovt uaktsomt, sa skadesjef Petter Lassen i Frendes reiseforsikringer til Dinside da vi omtalte saken.

- Det vil også avhenge av hvilken tilstand en selv er i, og hvilken tilsyn en har med gjenstandene sine. Det er de totale omstendigheter som avgjør om det anses som grovt uaktsomt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer