Slik lykkes du på jobbintervju

Smarte tips for å gi et godt inntrykk.

FORBERED DEG: Skal du lykkes på jobbintervju, bør du gjøre flere forberedelser. Foto: JOHNER IMAGES/NTB SCANPIX
FORBERED DEG: Skal du lykkes på jobbintervju, bør du gjøre flere forberedelser. Foto: JOHNER IMAGES/NTB SCANPIX Vis mer

Er du innkalt til jobbintervju, og har lyst til å gi et godt inntrykk? Gode forberedelser og riktig antrekk kan være med på å sikre deg jobben.

Her er hodejegernes tips om hvordan du gir et best mulig inntrykk.

LES OGSÅ: Slik skriver du jobbsøknad

Gode forberedelser

Det viktigste man kan gjøre for å skille seg ut i intervjuprosessen er å forberede seg, ifølge Ruth-Camilla Aas, partner og hodejeger i Dynamic People.

Ruth-Camilla Aas. Foto: DYNAMIC PEOPLE
Ruth-Camilla Aas. Foto: DYNAMIC PEOPLE Vis mer


- Sett deg godt inn i selskapet og stillingen, bruk nettet til å finne alt av åpen informasjon, og bruk ditt eget nettverk for å finne den mer uformelle informasjonen, sier Aas.

Hun anbefaler og at du forbereder deg på hvordan du vil presentere deg selv både faglig og som person, hvilke mål du har og hva du kan tilføre i selskapet og stillingen.

- Det er lov å ha med jukselapp, råder hun.

Dette gir et dårlig inntrykk

Videre ramser hun opp ting som gir dårlig inntrykk:

Å være dårlig forberedt, ikke vite hvem man skal møte, eller komme for sent. Liten interesse for jobben man søker på, slapt håndtrykk og dårlig øyekontakt.

Som hodejeger googler Aas alle aktuelle jobbkandidater. Hun forteller at det derfor er viktig å tenke på hvordan man fremstår på nettet.

- Det er viktig at det som fremkommer på nett også reflekterer deg som person. Ikke skriv noe du ikke ville sagt personlig. Vær varsom med å poste noe i affekt. Vær bevisst på hvilke bilder som blir publisert. Alt som legges ut på nett synes og alle åpne kilder kan sjekkes, sier Aas til Dinside.

Se også hvordan du bruker sosiale medier for å sikre drømmejobben

Knekk kleskoden

Er du helt bestemt på å lande drømmejobben, bør du også tenke på hvordan du kler deg. Aas forteller at man bør være bevisst på hva man tar på seg og undersøke hva slags kleskode det er der man har søkt jobb.

- Antrekket er en del av inntrykket man får av en person. Gjør nødvendig research for å passe inn i miljø og kultur klessmessig. Kle deg riktig for jobben og vær bevisst ditt klesvalg. Sørg for å ha rene og hele klær og nypussa sko. Kle deg også gjerne nøytralt, sier hun.

Tenk ut svar på de vanligste spørsmålene

Det er også viktig å forberede seg på hvilke spørsmål du kommer til å bli stilt. De fleste arbeidsgivere vil be deg om å fortelle litt om hva du har gjort før, og hvorfor du har søkt på denne stillingen.

Men ifølge hodejeger Bjørn Åstveit, bør du også forberede deg på å kunne fortelle om din egen personlighet.

- Mange tenker bare på spørsmål som handler om jobben man har søkt på, og vet ikke hva de skal svare når de blir spurt om hvordan man er som person, sier Åstveit til Dinside.

Les også de rareste spørsmålene som kan dukke opp på jobbintervjuet

Og når du endelig er ferdig med den nervevrakende intervjuprosessen, lurer du kanskje på om du bør ringe og følge opp intervjuet. Åstveit mener at dette kan være positivt – men bare hvis man faktisk har noe relevant å spørre om.

- Folk har sikkert ulik oppfatning angående dette, men personlig synes jeg det er positivt om folk ringer etter intervjuet og viser interesse. Men da må man være bevisst på hva man skal spørre om, ikke bare ringe for å ringe, sier han.

MERK: Denne saken er levert av Caroline Andrea Furu, student ved NKH.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer