Feriedager og fri i 2018

Slik makser du ferien 2018 best

Det er bare å glede seg: Ferieåret 2018 blir det beste på veldig, veldig lenge. Vi viser deg hvordan du kan få maksimalt ut av feriedagene dine.

HOPP I HAVET, FOR ET FERIEÅR DET BLIR: I 2018 får du full uttelling for ekstrafri i form av offentlige fridager. Kombinerer du disse ekstrafridagene med vanlige feriedager på smarteste måte, kan du se fram mot 49 fridager kun ved å ta ut 20 feriedager. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
HOPP I HAVET, FOR ET FERIEÅR DET BLIR: I 2018 får du full uttelling for ekstrafri i form av offentlige fridager. Kombinerer du disse ekstrafridagene med vanlige feriedager på smarteste måte, kan du se fram mot 49 fridager kun ved å ta ut 20 feriedager. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Om du ikke allerede har avklart fri i den snart kommende påska, er det på tide å reagere.

Tar du fri i mellomdagene mellom Palmesøndag og Skjærtorsdag og fyller på med fri i uka etter påske, kan du se fram til hele 16 sammenhengende fridager kun ved å ta ut sju feriedager.

Da er du godt i gang med trinn #1 i vår plan for hvordan du på best mulig måte kan utnytte årets hellig- og høytidsdager til å få mest mulig fri.

Vi viser deg hvordan du kan få 49 dager ferie kun ved å ta ut 20 feriedager.

BEST FOR DEG UTEN SKOLEBARN: Maksing av ferien egner seg best for deg som ikke har skolebarn som må følge skolenes ferier og regler for fravær. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
BEST FOR DEG UTEN SKOLEBARN: Maksing av ferien egner seg best for deg som ikke har skolebarn som må følge skolenes ferier og regler for fravær. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Og ja, ferieåret 2018 byr på flere ekstra feriedager i form av offentlige fridager, enn vi har sett på veldig, veldig lenge.

Og lurer du på hvor mye feriepenger du kan glede deg til i 2018, kan du lese her.

Se bare her: Slik blir ferieåret 2018

2017 var nesten maks med tanke på offentlige høytids- og helligdager: Alle som har automatisk fri på slike dager fikk ni ekstra fridager i 2017.

Men nå kommer altså gullåret: I 2018 får du full pott med ekstra fridager:

Vi har ti bevegelige høytids- og helligdager i Norge som kan falle på hverdager i løpet av et år og som kan utløse ekstra fri, alternativt 12 for deg som har ekstra fri også julaften og nyttårsaften.

I 2018 får du altså 10, eller 12, ekstra fridager.

Slik makser du ferien i 2018

I år måtte du ta ut tre feriedager for å få fri i romjula - og dermed ti dager med julefri.

Neste jul, i 2018, blir det enda bedre:

Da faller julaften på en mandag, og dermed blir det fri både tirsdag og onsdag den påfølgende uka, samt at 1. nyttårsdag blir en tirsdag.

I 2018 kan du altså få elleve dagers juleferie kun ved å ta ut to eller tre feriedager i romjula.

Tre dager forutsetter at du har halve arbeidsdager julaften og nyttårsaften. Gir arbeidsplassen din ekstra fri julaften og nyttårsaften, trenger du kun ta ut to feriedager for å nyte elleve dagers juleferie.

Tar du i tillegg ut tre dager uka etter nyttår, altså i 2019, har du 16 dagers ferie, kun ved å ta ut fem eller seks feriedager.

Andre smarte tidspunkt å ta ut ferie på, med tanke på å få mest ferie for færrest mulig fridager, er påska og i mai:

Er du på jakt etter et par ukers fri uten å måtte ta ut ti feriedager, bør du sikte deg inn mot påska eller mai-ukene med 17. mai og 2. pinsedag - som i 2018 er 21. mai.

FÅ MAKS UT AV FERIEDAGENE: Ved å kombinere offentlige fridager med feriedagene dine kan du få 49 fridager kun ved hjelp av å ta ut 20 feriedager. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
FÅ MAKS UT AV FERIEDAGENE: Ved å kombinere offentlige fridager med feriedagene dine kan du få 49 fridager kun ved hjelp av å ta ut 20 feriedager. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

#1: Maks påskeferien: Ta ut sju feriedager - få 16 dager sammenhengende fri.

#2: Maks langhelg i mai: Ta ut en feriedag 18. mai - få fem dagers langhelg 17. til 21. mai.

#3: Maks langfri i mai: Ta ut åtte feriedager - få 17 dagers sammenhengende fri fra 5. til 21. mai.

#4: Maks jule- og nyttårsferien 2018: Ta ut to eller tre feriedager - få elleve dagers sammenhengende fri.

#5: Maks jule- og nyttårsferien 2018/19 maks: Ta ut fem eller seks feriedager i romjul og etter nyttår - og få 16 dagers sammenhengende ferie.

Ved å ta ut feriedager slik, i sammenheng med offentlige fridager, kan du få 49 dager ferie kun ved å ta ut 20 feriedager.

Da har vi regnet 16-dagers påskeferie, 17-dagers mai-ferie og 16 dagers jule- og nyttårsfri 2018/19, på gunstigste måte.

Husk at arbeidsgiver kan ha regler for når og hvor mye av feriedagene som må avvikles om sommeren.

Dette er høytids- og helligdagene i 2018:

Påsken: Skjærtorsdag 29. mars, Langfredag 30. mars, 1. påskedag er mandag 2. april.

1. mai/Arbeidernes dag: Faller på en tirsdag

Kristi Himmelfartsdag: Torsdag 10. mai

17. mai: Faller på en torsdag

2. pinsedag: Mandag 21. mai

Jula 2018: Julaften er mandag 24. desember, 1. juledag er en tirsdag, 2. juledag er en onsdag

Nyttår 2018/19: Nyttårsaften er en mandag, 1. nyttårsdag er en tirsdag.

Feriedager til overs?

I Norge er det lovpålagt med 25 virkedager ferie, som inkluderer lørdager, og hvordan dette kan disponeres, vil variere.

Men alle har i det minste rett på tre ukers sammenhengende ferie i perioden 1. juni til 30. september.

Har du fremdeles feriedager til overs og planlegger en større ferie til neste år, har du full mulighet til å overføre feriedager til neste år:

All lovbestemt ferie som ikke er avviklet i løpet av ferieåret skal nemlig overføres til påfølgende ferieår. Arbeidsgiver har ikke anledning til å betale for feriedagene som ikke er avviklet.

Dette gjelder også tilfeller der arbeidstaker kan ha mye ferie til overs, for eksempel på grunn av lengre sykdomsperioder.

Ble du syk mens du hadde ferie i sommer? Husk at du har krav på ny ferie, dersom du kan bevise sykdommen med en legeerklæring. Og du kan få erstatning fra reiseforsikringen for de dagene du og reisefølget ditt «mistet» på feriereisen fordi du var syk.

(Artikkelen ble første gang publisert i desember 2017, men er hentet frem til glede for nye lesere.)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer