Ferieåret 2018

Slik makser du resten av ferieåret best

Du trenger bare to-tre feriedager for å dra i land en skikkelig lang ferie til jul.

SLIK BRUKER DU RESTDAGENE BEST: Du får full uttelling av resterende feriedager ved å legge dem til jula: Med kun to-tre feriedager, kan du få hele 11 dagers fri. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
SLIK BRUKER DU RESTDAGENE BEST: Du får full uttelling av resterende feriedager ved å legge dem til jula: Med kun to-tre feriedager, kan du få hele 11 dagers fri. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka er det skolestart, og mange starter på jobb etter ferien.

Selv du har nytt en lang sommerferie og ikke har så mye ferie til overs, kan det fremdeles være muligheter for en lang og god ferie.

I 2018 er jo et gullår med tanke på å få full uttelling av offentlige fridager.

Ti eller 12 ekstra fridager

Vi har ti bevegelige høytids- og helligdager i Norge som kan falle på hverdager i løpet av et år og som kan utløse ekstra fri, alternativt 12 for deg som har ekstra fri også julaften og nyttårsaften.

I 2018 får du altså ti, eller 12, ekstra fridager.

I fjor måtte du ta ut tre feriedager for å få fri i romjula – og dermed ti dager med julefri.

Og i år blir det enda bedre:

To-tre feriedager kan gi 11 dagers julefri

I 2018 faller julaften på en mandag, og dermed blir det fri både tirsdag og onsdag den påfølgende uka, samt at 1. nyttårsdag blir en tirsdag.

Du kan altså få elleve dagers juleferie kun ved å ta ut to eller tre feriedager i romjula.

Tre dager forutsetter at du har halve arbeidsdager julaften og nyttårsaften. Gir arbeidsplassen din ekstra fri julaften og nyttårsaften, trenger du kun ta ut to feriedager for å nyte elleve dagers juleferie.

Tar du i tillegg ut tre dager uka etter nyttår, altså i 2019, har du 16 dagers ferie, kun ved å ta ut fem eller seks feriedager.

Feriedager til overs?

I Norge er det lovpålagt med 25 virkedager ferie, som inkluderer lørdager, og hvordan dette kan disponeres, vil variere.

Men alle har i det minste rett på tre ukers sammenhengende ferie i perioden 1. juni til 30. september.

Har du fremdeles feriedager til overs og planlegger en større ferie til neste år, har du full mulighet til å overføre feriedager til neste år:

All lovbestemt ferie som ikke er avviklet i løpet av ferieåret skal nemlig overføres til påfølgende ferieår. Arbeidsgiver har ikke anledning til å betale for feriedagene som ikke er avviklet.

Dette gjelder også tilfeller der arbeidstaker kan ha mye ferie til overs, for eksempel på grunn av lengre sykdomsperioder.

Ble du syk mens du hadde ferie i sommer? Husk at du har krav på ny ferie, dersom du kan bevise sykdommen med en legeerklæring. Og du kan få erstatning fra reiseforsikringen for de dagene du og reisefølget ditt «mistet» på feriereisen fordi du var syk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer