Slik makser du resten av ferien i 2016

Nå er det kun én «ekstrafridag» igjen.

SLIK MAKSER DU JULEFERIEN: Jula 2016 er en av de magreste på lenge, når det kommer til ekstra fridager, da det kun er 2. juledag som utløser ekstrafri. Har du fire feriedager til gode og tar ut dem i jula, har du ni dagers juleferie å se frem til. Foto: NTB SCANPIX
SLIK MAKSER DU JULEFERIEN: Jula 2016 er en av de magreste på lenge, når det kommer til ekstra fridager, da det kun er 2. juledag som utløser ekstrafri. Har du fire feriedager til gode og tar ut dem i jula, har du ni dagers juleferie å se frem til. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fellesferien er over og skoleferien er snart slutt, de fleste skolene starter opp igjen i løpet av denne uka. Er du tilbake på jobb og har brukt opp alle feriedagene dine, blir det en lang høst og vinter:

Du har nemlig kun én «ekstrafridag» å se frem til i årets juleferie.

Slik makser du juleferien

Det er ikke mye å hente når det gjelder ekstra fridager i jula.

I fjor falt julaften og nyttårsaften på torsdager, og ettersom 2016 er skuddår, havner julaften og nyttårsaften i år på lørdager.

Det betyr at det kun er 2. juledag som blir en ekstra fridag i forbindelse med jul og nyttår i år.

Har du brukt opp alle feriedagene dine, blir det en skral juleferie altså.

Maks utbytte av eventuelle feriedager får du dersom du tar ut fire feriedager i romjula:

Da kan du se frem til ni dagers juleferie fra og med lørdag 24. desember til og med søndag 1. januar.

Mye bedre utsikter i 2017

2015 og 2016 har vært magre år når det kommer til ekstra fridager for norske arbeidstakere.

Vi har ti bevegelige høytids- og helligdager i Norge som kan falle på hverdager i løpet av et år og som kan utløse ekstra fri, alternativt 12 for deg som har ekstra fri også julaften og nyttårsaften.

I 2016 fikk vi sju slike ekstra fridager.

I 2017 blir det litt bedre, med hele ni ekstra fridager, men vi må helt til 2018 før vi igjen får full uttelling med ti ekstra feriedager i løpet av året - eller 12 for deg med fri jul- og nyttårsaften.

Slik blir fridagene i 2017:

1. nyttårsdag: Faller på en søndag, så ingen ekstra fridager
Påsken 2017: Påskedagene er «bankers», og i 2017 er skjærtorsdag 13. april, langfredag 14. april og 2. påskedag 17. april.
1. mai: Arbeidernes dag, og i 2017 faller den på en mandag, så ekstra fri!
17. mai: Grunnlovsdagen, som blir en onsdag.
Kristi Himmelfartsdag: Faller på torsdag 25. mai.
2. pinsedag: Også denne er en «bankers» fridag, og dette året blir det mandag 5. juni.
Jula 2017: Julaften blir en søndag, slik at mandag og tirsdag 25. og 26. desember blir fridager.
Nyttår 2017: Årets siste dag blir en søndag, så da starter 2018 med en ekstra fridag på mandag 1. januar.

Feriedager til overs?

I Norge er det lovpålagt med 25 virkedager ferie, som inkluderer lørdager, og hvordan dette kan disponeres, vil variere.

Men alle har i det minste rett på tre ukers sammenhengende ferie i perioden 1. juni til 30. september.

Har du fremdeles feriedager til overs og planlegger en større ferie til neste år, har du full mulighet til å overføre feriedager til neste år:

All lovbestemt ferie som ikke er avviklet i løpet av ferieåret skal nemlig overføres til påfølgende ferieår. Arbeidsgiver har ikke anledning til å betale for dagene som er til overs.

Dette gjelder også tilfeller der arbeidstaker kan ha mye ferie til overs, for eksempel på grunn av lengre sykdomsperioder.

Ble du syk mens du hadde ferie i sommer? Husk at du har krav på ny ferie, dersom du kan bevise sykdommen med en legeerklæring.

Syk på reise? Du kan få erstatning fra reiseforsikringen for de dagene du og reisefølget ditt «mistet» på feriereisen fordi du var syk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer