Slik maler du gjerdet hvitt

Godt nytt: Du gjør kanskje ingenting ulovlig når du stikker en tusenlapp i hånden til en som har hjulpet til med hagesjauen. Dårlig nytt: Det er skikkelig vrient å være helt sikker.

Publisert
Sist oppdatert

Med stivt blikk og tungen rett i munnen, har vi tråkket oss gjennom paragrafene og instansene som bestemmer hva som er lov og ikke lov i vårsjauen.

Bagateller

I skattejuristenes bibel: "Liknings-ABC", står det enkelt og greit under overskriften "Bagatellmessige beløp"

"Det er ikke lønnsoppgaveplikt når samlede lønnsutbetalinger fra vedkommende arbeidsgiver til en person i løpet av inntektsåret ikke overstiger kr 1000, herunder medregnet verdien av skattepliktige naturalytelser og trekkpliktige utgiftgodtgjørelser. Overskrides grensen, skal hele beløpet innberettes."

Sagt på en annen måte: Når de samlede utbetalingene til en person i løpet av inntektsåret holder seg under 1.000 kroner, er altså ikke arbeidsgiveren pålagt å ”lønnsinnberette” beløpet, og for arbeidstager er inntekten skattefri.

Litt vantro etter dette løsslupne avsnittet, retter vi følgende spørsmål til advokat og administrerende direktør Tore Fritsch i Skattebetalerforeningen:

Kan jeg - med andre ord - hyre inn ti ukjente unge menn, få utført arbeid i hagen for 10.000 kroner, betale hver 1.000 kroner kontant uten kvittering, og ha god samvittighet overfor skattemyndighetene?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer